Temel Fatura Nedir? Temel Fatura İptali

Temel fatura, bir mal ya da hizmetin satışı sonrasında alıcıya sunulan ilk fatura olarak bilinir. Bu fatura türünde alıcının satın almış olduğu mal ya da hizmetin miktarı ve birim fiyat gibi çeşitli bilgiler yer alır. Alıcının ödeme yapması gereken tutarın belirlendiği temel faturanın ne olduğu ve temel faturanın nasıl iptal edildiği merak edilen konular arasında yer alır. Peki temel fatura nedir, temel fatura iptali nasıl yapılır? Temel fatura hakkında bilinmesi gereken önemli konuları sizin için hazırladık!

02.12.2024by Figopara
Temel Fatura Nedir? Temel Fatura İptali

Temel fatura, bir ticari işlem sonrasında oluşturulan ve satıcı tarafından düzenlemesi gerçekleştirilen ilk fatura olarak adlandırılabilir. Bu tür faturalarda bulunması gereken bilgiler genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Mal ya da hizmetin alımı ile ilgili yapılan ticari işlem gösterilir.
  • Alıcı ve satıcıya dair çeşitli bilgiler faturada yer alır.
  • KDV başta olmak üzere çeşitli vergi detayları bulunur.
  • Faturada ödemenin nasıl yapılacağına ilgili çeşitli bilgiler de yer alır.

Temel faturanın e-fatura özelinde de ön plana çıktığını belirtmek mümkündür. Temel e-fatura, faturanın göndericiden alıcıya direkt olarak ulaşmasını hedefler. Faturada herhangi bir teknik problem bulunmadığı takdirde alıcının faturayı kabul etmesi gerekir. Bu hususa göre alıcının temel e-faturayı reddetmesi gibi bir seçeneğe sahip olmadığını belirtmek mümkündür. 

Temel faturanın iptali seçeneği mevcuttur. Temel fatura iptali, faturada herhangi bir hata bulunması durumunda gerçekleşebilir. Bunun yanı sıra işlem iptal edildiğinde de faturada düzenlemesinin yapılması gerekli olabilir. Temel faturanın iptali ile ilgili çeşitli işlem adımları ön plana çıkar. Bu adımlar, iptal işleminin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. Peki ama temel fatura nedir, faturanın iptali ile ilgili ön plana çıkan hususlar nelerdir?

Temel Fatura Nedir?

Temel fatura, satın alma işlemleri gerçekleştirilen mal ya da hizmet ile ilgili ilk olarak oluşturulan ve satıcıda alıcıya gönderilen bir tür belgedir. Bu belge, alıcıya ulaştıktan sonra alıcı tarafından kabul edilmesi zorunludur. Bir tür e-fatura olan temel faturanın alıcıya ulaşması halinde geri gönderilmesi söz konusu değildir. 

Temel faturanın çeşitli özellikleri bulunmakta olup bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Faturada herhangi bir teknik problem bulunmadığı sürece alıcı onayına gerek duyulmadan kabul edilir. Alıcı, faturayı geri çeviremez.
  • Ticari faturalar gibi yasal belgeler olduğu için hukuki açıdan geçerlilikleri bulunur.
  • Onay aşamasına sahip olmadığından son derece pratik şekilde işlem yapılmasını sağlar.

Bu tür faturalar kesildikten sonra doğrudan resmileşerek alıcının portalına ulaştırılır. Alıcı portalına iletilen temel faturaların gelen kutusuna düştüklerini belirtmek mümkündür. Bu aşamada alıcıdan herhangi bir onay gerekmediği için daha önce de belirtildiği üzere geri çevrilmeleri olanaklı değildir. 

Temel faturayla ticari fatura arasında birtakım temel farklılıklar bulunur. Bu farklılıklar, her iki fatura türünün çok daha iyi anlaşılmasını sağlar ve genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Temel faturada alıcının onayı gerekli değildir. Fakat ticari faturada onay ve ret gibi seçenekler bulunduğundan alıcının reddetme hakkı da mevcuttur. 
  • Temel faturada alıcının itiraz hakkı son derece sınırlıdır. Bununla birlikte ticari faturada alıcı, gerekçe göstermesi halinde faturayı reddetme hakkına sahiptir.
  • Temel faturada e-fatura mükellefleri düzenleme işlemlerini gerçekleştirebilir. Öte yandan ticari faturalarda e-fatura mükellefi olmayan kişilerin de düzenleme hakkı bulunduğu bilinir.
  • Temel faturalar B2C satışlarda kullanılır. Ticari faturalar ise B2B işlemlerde kullanılan bir tür belgedir. 

Bahsi geçen hususların her biri, temel faturayla ticari faturalar arasındaki temel farklılıkları ifade eder. 

Hangi Durumlarda Temel Fatura Kesilir?

Temel fatura ne demek, bu tür faturalar hangi durumlarda kesilir sorularının cevapları, bu tür faturaların mükellefleri tarafından merak edilir. Temel faturanın kesildiği durumlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Bir mal ya da hizmetin satın alınması halinde, satış bedelinin belirlenebilmesi için bu tür faturalar kesilir.
  • Mal ya da hizmet satışını gerçekleşmesi durumunda, işlemin belgelenmesi adına fatura oluşturulması gerekir.
  • Mal ya da hizmetin iadesi gibi hallerde de temel faturanın kesildiğini belirtmek mümkündür.
  • İhracat işlemlerinde de mal ya da hizmetin ihracatının belgelendirilebilmesi için fatura oluşturulması zorunludur.
  • Bir mal ya da hizmetin ön ödemesinin gerçekleştirilmesi durumunda ön ödemelerin belgelendirilmesi için temel faturanın kesilmesi gereklidir.

Bu tür durumların her biri, temel faturanın kesilmesini gerekli kılar. Dolayısıyla vergi mevzuatına uygun bir şekilde fatura kesme işlemlerinin yapılması bir hayli önemlidir. 

Temel Fatura Nasıl Kesilir?

Temel faturanın kesilebilmesi için çeşitli adımların sırasıyla uygulanması gerekir. Bu adımlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Fatura başlığını doğru bir şekilde oluşturun. Bu adımda şirketin adı ve adresi, vergi numarası ya da vergi kimlik numarası, fatura numarası tarihi ve müşterinin adı ve adresini girmelisiniz.
  • Ürün ya da hizmetin açıklamalarını eksiksiz şekilde girin. Satılan her ürün için bir açıklama girmeniz gerekir. Açıklamalar kısa ve anlaşılır olmalıdır. Bunun yanı sıra ürün miktarı, birim fiyatı ve toplam tutarı da girmelisiniz.
  • Bu adımda satışı yapılan ürünlerin toplam fiyatını hesaplayıp faturaya eklemelisiniz. 

En son adım, oluşturulan faturanın müşteriye gönderilmesidir. Faturayı yasal bir şekilde oluşturmanız son derece önemlidir. Aksi halde çeşitli cezai yükümlülüklerin ortaya çıkması olanaklıdır. 

Temel Fatura İptali Yapılır mı?

Temel fatura iptali çeşitli hallerde mümkündür. Faturanın iptal edilebilmesi için faturayı düzenleyen kişinin bu konuda bir talep oluşturması gerekir. İptal işlemleri e-Fatura İptal Portalı üzerinden gerçekleştirilir. 

Faturanın iptali ile ilgili çeşitli şartların ön plana çıktığını belirtmek mümkündür. Bu şartlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Faturanın gönderildiği tarihten itibaren 8 gün içinde iptal talebi oluşturulmalıdır.
  • Fatura numarası ve fatura tutarının yanı sıra iptal nedeninin faturada yer alması gerekir. 
  • İptal talebinin geçerli olabilmesi için elektronik imza ya da mali mühür gereklidir.

Faturanın iptal edilebilmesi için belirtilen şartların yerine getirilmesi gerekir. Aksi halde iptal işleminin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. İptal ya da iade işlemleri için faturanın nasıl oluşturulduğu ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak önemlidir. İade Faturası Nasıl Kesilir? yazımızı okuyarak konu ile ilgili daha fazla bilgi edinebilir, iade faturalarının nasıl kesildiğini öğrenebilirsiniz. 

Temel Fatura İptali Nasıl Yapılır?

Temel faturaların daha önce de bahsedildiği üzere çeşitli koşulların yerine getirilmesi halinde iptal edilmesi mümkündür. Temel fatura iptali ile ilgili birtakım adımların ön planda tutulması gerekir. Bu adımlar, iptal işlemlerinin başarılı bir şekilde yapılmasına olanak tanır. Faturaların iptali için Gelir İdaresi Başkanlığının İptal/İtiraz Portalı üzerinden gerekli adımların uygulanması zorunludur.

Portal üzerinden iptal talebi oluşturulabilir. Bunun yanı sıra iptal taleplerinin listelenmesi de olanaklıdır. Ayrıca onay ve ret işlemleri de yine aynı alandan gerçekleştirilebilir. Fatura iptalinin GİB üzerinden yapılmasının yanı sıra harici itiraz yoluyla gerçekleştirileceği bilinir. 8 günlük süre geçerse ya da faturayı düzenleyen kişi iptal talebini reddederse harici iptal yolu devreye girer.

Bu tür iptaller ise farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilir. Taahhütlü mektup, noter ve güvenli elektronik imza kullanılarak fatura iptali için başvurunun yapılması olanaklıdır. Bahsi geçen durumların her biri, özellikle faturada hatalı bilginin olması halinde fatura iptalinin gerçekleştirilmesini sağlar. Dolayısıyla faturanın oluşturulmasından sonra iptal işlemleri yapılabilir. 

Temel faturaların iptalinde dikkat edilmesi gereken pek çok husus mevcuttur. Bu hususlardan bazıları ana hatlarıyla şu şekilde özetlenebilir:

  • Faturada herhangi bir hata tespit edilmesi durumunda hemen iptal talebi oluşturulmalıdır.
  • Alıcı, GİB üzerinden iptal talebini onaylamış olmalıdır.
  • Hem alıcı hem de satıcı tarafından iptal talebinin onaylanması halinde iptal edilen faturanın yerine yenisi düzenlenebilir.
  • İptal işlemi geleneksel yöntemlerle değil yalnızca elektronik ortamda yapılabilir.
  • İptal edilen faturaların bulunduğu yer e-Fatura iptal raporudur. Dolayısıyla buradan iptal edilen faturalara ulaşılması mümkündür.

İptal işlemi öncesinde belirtilen hususlara göz atmanız faydalı olabilir.

Temel Fatura İptal Süresi Ne Kadar?

Temel faturanın iptali ile ilgili süre 8 gündür. Dolayısıyla iptal işlemlerinin 8 gün içinde yapılmış olması gerekir. Bununla birlikte faturada herhangi bir hatanın fark edilmesi halinde direkt olarak iptal talebinin oluşturulması çok daha kritik bir konudur. Dolayısıyla temel fatura iptali için hatalı durumları fark etmeniz halinde 8 gün beklemenize gerek bulunmaz. 

KOBİ’lere özel finansman çözümleri için Figopara’dan çok özel fiyatlarla destek alabilir, sektörde bir adım önde yer alma şansı elde edebilirsiniz. Uzman desteği ile Figopara her zaman sizlerle!

Figopara ile Hızlı ve Etkili Finansal Çözümler Üretin!

e-Fatura Finansmanı konusunda yenilikçi ve profesyonel bir hizmet sunan Figopara, vadesi gelmemiş e-faturalarınızı anında nakde çevirmenizi sağlıyor. İşletmenizin likidite ihtiyaçlarını anında karşılamak için Figopara'nın sunduğu e-fatura finansman çözümlerini keşfedin. Tek bir platform üzerinden erişebileceğiniz çeşitli finansör tekliflerini değerlendirerek, işletmenizin büyüme fırsatlarını hızla yakalayın. Figopara ile finansal zorluklara hızlı ve etkin çözümler üretin!