Giriş Yap Hemen Başvur
EN

İade Faturası Nasıl Kesilir? İade Faturası Nedir?

Figopara Admin Figopara Admin | 11.12.2023

Fatura, bir ürün ya da hizmet karşılığında verilen belgedir. İade faturası ise yapısı itibariyle fatura dışında bir belgedir fakat kullanım amacından dolayı bu şekilde adlandırılır. İade faturası kesimi ve e-iade faturası oluşturma gibi merak edilen işlem adımları için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

İade Faturası Nedir?

İade faturası, bir müşterinin aldığı ürün için herhangi bir nedenden ötürü iade gerçekleştirmesi ve bunu belgelendirmesidir. Belirli bir ürün ya da hizmet için satış aşamasında garanti vazifesi gören fatura düzeni gibi iade işleminde de aynı mantık geçerli olur. 

Tüketici hakları gereği bir müşteri, belirli şartlar altında iade etme hakkına sahiptir. Gerekli koşullar sağlandığı takdirde ürün iadesinin tamamı ya da bir kısmı firmaya geri teslim edilebilir. Bu durumda karşılıklı mağduriyet yaşanmasının önüne geçmek ve süreci başarılı bir şekilde tamamlamak için iade faturası oluşturulur. 

Faturada iadeye konu olan mevcut ürün ve oranı baz alınarak işlem yapılır. Ek olarak yanlış fatura düzenlemesi için de iade faturası kullanımı mümkündür. Hata olması durumunda oluşturulan iade faturası ile beraber ürün teslim edilir ve doğru faturalandırma üzerinden işlem yeniden başlatılır. 

 

İade Faturası Nasıl Kesilir?

‘İade faturası nasıl kesilir?’ sorusu pek çok tüketici için bilinmesi gereken önemli bir uygulamadır. İhtiyaç halinde iadenin yapıldığına dair bağlayıcı ve yasal nitelik taşır. Aslında bir ürün için üretim, satış ve tedarik aşamalarını kapsamayan iade faturası mantık olarak temelde fatura değildir. Ancak iade işlemine dair belge özelliği taşıması açısından önemlidir. Alıcı tarafından düzenlenen iade faturası kesiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır. Aşağıdaki adımları tamamlayarak somut iade faturası oluşturmak mümkündür:

  • E-Fatura veya satış faturası koçanı, iade faturası için de kullanılır. Dolayısıyla iade faturasında kullanmak üzere farklı bir koçan bulunmaz. 
  • İade faturası için mutlaka noter ya da Maliye Bakanlığı onayı gerekir. Ek olarak fatura üzerinde iade faturası olduğuna dair ibare yer almalıdır. 
  • Alıcı tarafından satıcıya yönelik hazırlanan iade faturasında satış sırasında düzenlenen rakamla aynı fiyat bulunmalıdır. İade işlemi ancak alınan fiyat üzerinden yapılabileceği için bu uygulama doğal olarak geçerlidir. 
  • Eğer ürünün bir bölümü geri verilmek isteniyorsa; ürünün miktarı ölçüsünde fiyat belirlemesi yapılır ve iadede bu miktar kullanılır. Ürün fiyatının yanı sıra ürünün neden iade edildiği ve kaç adet olduğu gibi ayrıntılar da koçan üzerinde belirtilir.
  • İadede yer alan tüm koşullar, satış faturasındaki şartlarla örtüşmek durumundadır. 
  • İsteğe bağlı olarak iade faturasının açık ya da kapalı şekilde düzenlenmesi mümkündür. Bu aşamada alıcı ve satıcı arasındaki ticari ilişki belirleyici hale gelir. 

İade faturası kesiminde iki farklı seçenek üzerinden işlem yapmak olanaklıdır. Elden fatura kesimi ya da e-fatura seçeneği, satış türüne bağlı olarak kullanılabilir. Elden yani somut fatura ile bilgisayar ya da yazıcı çıktısı arasında herhangi bir fark yoktur. 

 

İade Faturası Ne Zaman Kesilir?

İade faturası satın alma işleminden sonra yani faturanın onaylanma sürecinin başladığı ilk 7 gün boyunca iade faturası kesilebilir. Bununla birlikte iade faturası farklı sebeplerden ötürü iade işlemi gerekli olduğu her şartta hazırlanabilir. İadeyle ilgili ayrıntılı bilgiler belge üzerinde paylaşılır ve yasal süreçlere uygunluk ölçüsünde uygulamalar sürdürülür. 

İade faturası, tüketici haklarından birisi olan iade işleminin adımlarından biridir. Aynı zamanda işlem pratikliği ve güvenliği sağlar. Böylelikle satın almış olan tüketici mevcut ürünü iade ettiğine dair bir garanti sunar. Ayrıca alıcı firma için de yasal süreç güvenliği olur. İade sebebinin net bir şekilde anlatıldığı belge edinerek doğru iade koşulları için gerekli ortam sağlanmış olur. 

İade faturası kesmek konusunda e-Fatura ve e-Arşiv kullanmanın avantajları oldukça önemlidir. E-fatura ve e-arşiv ile iade fatura kesme süreçleri hızlı ve pratik bir şekilde yapılır.

 

E-Arşiv İade Faturası Nasıl Kesilir?

Somut iade uygulamasının yanı sıra e-arşiv fatura mükellefleri ve e-fatura sistemi için de iade işlemi mümkündür. Peki, e-arşiv iade faturası nasıl kesilir? E-fatura ve e-arşiv fatura uygulaması arasında farklılık olduğu için iade işlemi kimi zaman kafa karıştırıcı olabilir. Normalde farklı içeriğe sahip olan e-fatura ve e-arşiv faturanın iade mantığı benzerdir. 

E-arşiv iade faturası kesme işlemi, bir mal veya hizmetin alıcı tarafından iade edilmesi durumunda gerçekleştirilir. E-arşiv iade faturası kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

E-arşiv fatura kesiminde https://earsivportal.efatura.gov.tr/ adresine giriş yapılır. İşlem öncesinde mali mühür ya da e-imzanın hazır bulundurulması gerekir. Şifre ve kullanıcı adı girişiyle devam edilir. Ardından belge işlemleri bölümüne giriş yapılır ve ‘Fatura Oluştur’ butonu seçilir. Bu bölümde fatura tipinin ‘iade’ olarak seçilmesi önemlidir. 

Şahıs bilgilerinin yanı sıra alıcı firmanın bilgileri girilir. ‘İadeye Konu Olan Fatura Bilgileri’nde yer alan düzenleme tarihi ve fatura numarası gibi önemli bilgiler not edilir. İade edilecek ürüne dair ayrıntılar belirtildikten sonra altta yer alan ‘Oluştur’ kısmını onaylamak gerekir. 

Son olarak düzenlenen belgeler görüntülenir ve fatura ‘GİB imza’ bölümü aracılığıyla resmi hale getirilir. Belge tamamlandıktan sonra çıktı alarak alıcıya iletmek yeterli olur. Bu aşamada belgenin kopyasını saklamak faydalı olacaktır. İşlemler pratik olmakla beraber, zorluk yaşamanız durumunda iade faturası örneği inceleyerek adımları tamamlayabilirsiniz. 

 

Son olarak düzenlenen belgeler görüntülenir ve fatura ‘GİB imza’ bölümü aracılığıyla resmi hale getirilir. Belge tamamlandıktan sonra çıktı alarak alıcıya iletmek yeterli olur. İşlemler pratik olmakla beraber, zorluk yaşamanız durumunda iade faturası örneği inceleyerek adımları tamamlayabilirsiniz. 

 

E-Fatura İade Faturası Nasıl Kesilir?

E-fatura iade faturası kesme işlemi, bir mal veya hizmetin alıcı tarafından iade edilmesi durumunda gerçekleşir. E-fatura iade faturası da e-arşiv iade fatura kesmeyle oldukça benzer aşamalara sahiptir. E-fatura iade faturası nasıl kesilir sorusu kapsamında, e-fatura iade faturası kesmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

 

  1. Gerekli Bilgilerin Toplanması: İade faturasını kesmeden önce, orijinal faturanın bilgilerini ve iade edilen mal veya hizmetle ilgili detayları toplamanız gerekmektedir.
  2. E-Fatura Portalına Giriş: E-fatura işlemleri için kullanılan portal veya sistem üzerinden giriş yapın. E-fatura işlemleri Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından sağlanan sistemler aracılığıyla yapılır.
  3. Yeni Fatura Oluşturma: Sisteme giriş yaptıktan sonra, yeni bir fatura oluşturma seçeneğini bulun.
  4. Fatura Türü Seçimi: İade faturası oluştururken, fatura türünü "İade Faturası" olarak seçmelisiniz.
  5. Fatura Bilgilerini Doldurma: İade faturasında, orijinal faturanın bilgileri (fatura numarası, tarih, tutar) ile iade edilen mal veya hizmetin detayları (adet, birim fiyat, toplam tutar) gibi bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurmalısınız.
  6. Vergi Kimlik Numarası ve İmza: Alıcı ve satıcı şirketin vergi kimlik numaralarını ve yetkililerinin imzalarını eklemeyi unutmayın.
  7. E-Fatura İmzalama: Oluşturulan iade faturasını e-fatura sistemine göndermeden önce, faturanızı şifreleme ve imzalama işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekebilir.
  8. Faturanın Gönderilmesi: Faturayı oluşturduktan ve imzaladıktan sonra, sistemi kullanarak faturayı karşı tarafa gönderin.
  9. Kayıt ve Takip: İade faturasının sistemde kayıtlı olduğundan emin olun. İade işleminin durumunu takip edebilmek için ilgili sistem üzerinden gerekli raporları alabilirsiniz.

 

İade Faturası Süresi 

Faturaların genelde sistem tarafından belli bir onaylanma süresi bulunur. Ortalama 7 gün olan bu süre zarfında yani satıştan sonraki ilk hafta boyunca iade faturası kesmek mümkündür. İade işlemi herhangi bir sebepten ötürü düzenlenebilir ve iade faturası süresi genel koşullara bağlıdır. İade nedeni ayrıntılı olarak belge üzerinde yer alacağı için firmayla irtibat kurarken bu bilgiler geçerli olur.

 

Figopara’nın Finansman Çözümleri ile İşinizi Büyütün!

Figopara, işletmeniz için güçlü bir iş ortağıdır. Şirketinizin nakit akışını yönetmek, e-fatura finansmanı desteği sağlamak, finansal süreçlerinizi optimize etmek ve büyümek için Figopara'nın avantajlarından yararlanın. Hemen Figopara’ya katılın ve işinizi geleceğe taşıyın!

İade Faturası Nasıl Kesilir? İade Faturası Nedir?