Taşınma İzni Nedir? Taşınma İzni Kaç Gün 2024

Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan taşınma eylemi, son derece kapsamlıdır. Yakın bölgeler arasında bile gerçekleştirilse eşyaların paketlenmesi, yeni yere ulaştırılması uzun sürebilir. Bu nedenle taşınma sırasında çalışanlar, taşınma izni kullanmak isteyebilir. Özel sektör ya da kamu kurumlarında çalışan kişiler, taşınacakları dönem içinde kendilerine hak olarak verilen izinden yararlanabilir. Peki taşınma izni kaç gün, kapsamı nedir, kimler bu izinden faydalanabilir? Bu yazımızda taşınma izni ile ilgili merak edilen önemli bilgileri derledik.

11.03.2024by Figopara
Taşınma İzni Nedir? Taşınma İzni Kaç Gün 2024

İşverene bağlı olarak çalışan kişilerin, taşınacakları dönem içinde işlerine bir süre ara vermeleri, taşınma izni olarak tanımlanır. Eğer taşınma işlemleri şehir içinde gerçekleştiriliyorsa bu süre 2 gündür. Fakat şehirlerarası taşınma işlemlerinde 15 günlük bir sürenin bulunduğunu belirtmek mümkündür.

Taşınma izni kaç gün 2024 kapsamında, çalışanlar kendilerine verilen süre içinde işlemlerini gerçekleştirme hakkına sahiptir. İş Kanunu’nun 55/j maddesine göre çalışanların çalıştıkları kurumdan ücretli ve ücretsiz izin alma hakları bulunur. Taşınma iznini yeterli bulmayan kişilerin ücretsiz izin almaları da olanaklıdır. 

 

Taşınma İzni Nedir?

4857 sayılı İş Kanunu, taşınma izninin detaylarını bünyesinde barındırır. Buna göre belirli bir işveren bağlı olarak çalışan kişiler, ev değiştirmek istediklerinde görevlerine belirli bir süre ara verebilir. Bu durum, taşınma izni olarak tanımlanır. İzni kullanan kişiler, taşınacakları süreç içinde çok daha rahat hareket etme şansı elde eder. Ayrıca taşınma sürecinin getirdiği zorluklarla etkili bir şekilde mücadele eder.

Ev taşıma izni olarak bilinen hak, çalışanların bu süreç içinde birçok avantajdan faydalanmasını sağlar. Bu avantajlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Çalışanlar, taşınma sürecini çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlar.
  • Taşınma sürecinde hem iş hayatının hem de taşınma işlemlerinin getireceği zorluklar minimize edilir.
  • Ev taşıma işlemleri çok daha kısa süre içinde tamamlanır.

Bu ve bunun gibi avantajların tamamı, taşınma izninin çalışanlar açısından avantajlı yönleridir. Bu nedenle süreci çok daha efektif bir şekilde yönetmek isteyen birçok kişi, taşınma iznini kullanmak isteyebilir.

 

Kimler Taşınma İzni Kullanabilir?

Taşınma iznini özel sektör ya da kamu kurumlarında çalışan kişiler kullanabilir. İznin detayları Taşınma İzni İş Kanunu’nda belirtilmiştir. 4587 İş Kanunu kapsamında izinle ilgili detaylar bulunmakla birlikte direkt olarak taşınma izninin geçmediğini söylemek mümkündür. Fakat iznin hukuki dayanağı, ilgili yasanın 55. Maddesine dayanır.

  1. Madde “j” bendinde yer alan detaylar hem özel sektör hem de kamu kurumlarında çalışan kişilerin taşınma sırasında izin kullanabileceğini belirtir. Her ne kadar çalışan taşınma sürecinde izin kullanma hakkına sahip olsa da izin sürecince çalışanın maaşından kesinti olup olmayacağı, işveren ve çalışan tarafından ortak olarak belirlenebilir.

 

Taşınma İzni Kaç Gün?

Yeni eve taşınmak isteyenlerin kullanabileceği taşınma izninin 1 ila 2 gün arasında değişiklik göstermesi mümkündür. Çalışanın talebi ve işverenin kararına göre sürenin değişebileceği söylenebilir. 1-2 günlük izin, şehir içi taşınma süreçlerinde geçerlidir. Fakat bazı durumlarda şehirler arası taşınma işlemlerinin de gerçekleştirilmesi gerekebilir. Bu tür durumlarda 15 günlük izin kullanılabilir.

 

İş Kanunu’nda Taşınma İzni

Taşınma izni İş Kanunu kapsamında doğrudan yer almaz. Yani çalışanların doğrudan taşınma izni şeklinde kullanabilecekleri bir izin bulunmaz. Bununla birlikte taşınma izninin yerine geçebilecek çeşitli izin türleri bulunur. Bu izinler, çalışanların 1 ya da 2 gün olacak şekilde görevlerini durdurmalarını mümkün hale getirebilir.

İş Kanunu, çalışanların pek çok izin hakkını bünyesinde barındırır. Çalışanlar, hangi izinlerin hak olarak kendilerine verildiğini ilgili kanun üzerinden öğrenebilir. Taşınma sürecinde çalışanların kullanabilecekleri izinlerin detayları da kanunda yer alır. Taşınma izninin hukuki dayanağının ilgili yasadaki 55. Madde j bendi olduğunu söylemek mümkündür.

Taşınma izniyle ilgili merak edilen birçok konu yer alır. Bunlar arasında, taşınma izninin zorunlu olup olmadığıdır. Doğrudan taşınma izninin zorunlu bir izin olmadığını ifade etmek olanaklıdır. Çünkü daha önceden belirttiğimiz üzere bu izin, yasada direkt olarak geçmez.

Bununla birlikte farklı izinler taşınma izninin yerine kullanılabilir. Dolayısıyla taşınma sürecinde izin vermek, işverenlerin inisiyatifinde bulunan bir durumdur. Bu nedenle işverenlerin taşınma döneminde izin vermemesi de olasıdır. Fakat çalışan ve işveren karşılıklı olarak anlaşırlarsa taşınma izninin verilebilmesi mümkündür.

Peki işveren çalışana taşınma iznini vermezse ne olur? Taşınma, mazeret iznini gerektiren şartlar arasında yer almadığından işverenlerin bu izni vermesi bir zorunluluk değildir. Yani işveren, taşınma iznini talep eden çalışanının talebini karşılamayabilir. Bu süreçte genellikle işverenler, çalışanlarının fiziksel ve ruhsal sağlığı adına taşınma iznini verir. Böylelikle çalışanlar, taşınma işlemlerini çok daha kısa sürede ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilir.

 

Taşınma İzni Nasıl Alınır?

Taşınma izni özel sektör ve kamu kurumlarında çalışanlar tarafından alınabilmekte olup işverene talebin yazılı olarak bildirilmesi gerekir. Böyle bir bildirim yapılmadan iznin kullanılması mümkün değildir. Taşınma iznini alabilmek için yöneticiniz veya kurum müdürünüzle konuşabilir, ilk olarak sözlü bir talepte bulunabilirsiniz. Talebinizin onaylanması durumunda yazılı olarak onay da almanız gerekecektir.

Taşınma izni alırken dikkat etmeniz gereken pek çok husus bulunur. Bu hususları genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Taşınma iznini talep etmeden önce taşınma sürecinde neler yapmanız gerektiğini tespit edin.
  • Süreç içinde atmanız gereken adımları listeleyin. Öncelik sırasına göre listeleme işlemlerinizi düzenleyin. Böyle bir çalışmada bulunmanız, kaç günlük bir izne gereksinim duyduğunuzu belirlemenizi sağlayacaktır.
  • Taşınma izninizi yazılı olarak bildirmelisiniz. Ayrıca ücretli ve ücretsiz izin kullanma durumunuzla ilgili detaylı bilgi edinmelisiniz.
  • Taşınma işleminden en az 1 hafta öncesine kadar izin talebinde bulunmalısınız. Böylelikle işlemlerinizi çok daha sağlıklı bir şekilde yürütme şansı elde edebilirsiniz.

Çalışanların kullanabilecekleri taşınma izniyle ilgili dikkat edilmesi gerekenler, sürecin profesyonel bir şekilde yürütülmesini sağlayacaktır. Bu nedenle belirtilen hususlara dikkat ederek süreci yönetmeye gayret göstermelisiniz.

 

İşveren Taşınma İzni Vermek Zorunda Mı?

Daha önce de ifade ettiğimiz üzere bu izin türü ilgili yasada doğrudan geçmediğinden işverenler, taşınma sürecinde çalışanlara izin vermek zorunda değildir. Bununla birlikte taşınma süreci çalışanı zorlayabilir. Bu durum, taşınma işlemlerinin gerçekleştirildiği dönemde iş verimliliğinin düşmesine neden olabilir.

Taşınma izninin işverenin inisiyatifinde olduğu bilinse de pek çok işveren, bu süreçte çalışanlarının çok daha fazla zorlanmaması adına izin verir. Genellikle ücretli izin verilse de işverenle anlaşma sağlanmaması durumunda ücretsiz izin de kullanılabilir. Ücretsiz izinde çalışan, çalışmadığı süre boyunca maaşından kesinti yaşar. Dolayısıyla normal maaşından daha az ücret almak durumunda kalır. Ücretli izinde ise çalışanın görevinde bulunmadığı süre boyunca maddi ve sosyal haklarında herhangi bir kesinti meydana gelmez.

 

Özel Sektörde Taşınma İzni

Özel sektörde ev taşıma izni kaç gün başta olmak üzere pek çok soru, birçok çalışanı yakından ilgilendirir. Çalışanlar ve işverenlerin anlaşması sonucunda genellikle çalışana 1 gün, ev taşıma için izin verilir. Şehir içi taşınma işlemlerinde 1 gün olan izin, şehirlerarası taşınma süreçlerinde çok daha fazla olabilir. Konunun detayları işveren ile yapılan anlaşma ile belirlenebilir.

Özel sektörde çalışan kişiler, taşınma iznini alabilmekle birlikte bazı durumlarda talepleri işveren tarafından karşılanmayabilir. Bu tür durumlarda çalışanlar, taşınma sırasında çok daha fazla efor harcamak durumunda kalır. Dolayısıyla iş verimliliğinde de düşüş meydana gelebilir.

Stres içeren bir süreç olduğundan birçok işveren, çalışanlarına çoğunlukla 1 ila 2 gün arasında izin verir. Bunun yanı sıra çeşitli durumlarda sürenin uzatılması da olanaklıdır. İşveren, çalışanlarına ücretli izin vererek bu süreçte maaş ve sosyal hak kaybı yaşamamasını sağlar. Bu nedenle ücretli izin, çalışanların süreç içinde stres unsurlarıyla karşılaşmasını minimize eder.

Eğer taşınma süreci boyunca işlerini yetiştirmekte zorlanan çalışanlar mesai kullanırlarsa, mesai ücreti almak durumunda kalırlar.Fazla Mesai Ücreti Nedir? Nasıl Hesaplanır? yazımızı inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.  

 

Memurların Taşınma İzni

Özel sektörde çalışan kişilerde olduğu gibi memurlarda da taşınma izninin yasal bir izin olmadığını belirtmek mümkündür. Yani ilgili kamu kurumu, çalışanına bu süreçte izin vermek gibi bir zorunluluğa sahip değildir. Fakat birçok kurum, memurlara taşınma sürecinde izin verir. Memurların taşınma izni kaç gün sorusu kapsamında özel sektörde olduğu gibi 1-2 günlük bir süre bulunur. Çoğu kurum, çalışanlarına kısa süreli izin vererek onların taşınma süreçlerini son derece efektif bir şekilde tamamlamasına olanak tanır.

 

Figopara ile Çek ve e-faturalarınızı Vadesinden Önce Nakde Çevirerek Nakit Akışı Sağlayın!

e-Fatura Finansmanı konusunda yenilikçi çalışmalarda bulunan Figopara, vadesinden önce e-faturalarınızı ve çeklerinizi hızlı bir şekilde nakde çevirmenizi sağlıyor. Tek bir platform üzerinden farklı kuruluşların tekliflerini değerlendirerek uygun iskonto oranlarından yararlanabilirsiniz. Siz de Figopara hizmetleriyle ilgili bilgi edinebilir, uzman desteğinden yararlanabilirsiniz.