2024 e-Defter Geçiş Hadleri

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte pek çok sektörde dijitalleşmeye geçiş başladı. Bu durum, birçok işlemin internet üzerinden yapılmasına olanak tanıyor. Elektronik belge kullanımı, sektörlerin dijitalleşmesinin ayaklarından bir tanesi. Gelir İdaresi Başkanlığı, e defter kullanımını arttırabilmek adına e-deftere geçiş şartlarıyla ilgili çeşitli düzenlemeler yaptı. Ayrıca e defter hadleri 2024 yılı için de düzenlendi. Peki e-defter hadleri nedir? E-deftere geçiş nasıl yapılır? Sizin için tüm bu soruların yanıtlarını derledik.

30.01.2024by Figopara
2024 e-Defter Geçiş Hadleri

E-deftere geçişle ilgili yapılan düzenlemeler, hangi sektörlerin ne zaman e-deftere geçmeleri gerektiğine dair bilgiler içeriyor. 2024 yılında sektör ayrımı olmaksızın e-faturaya geçiş tarihi 01.07.2024 olarak belirlendi. Bunun yanı sıra e-defter geçiş tarihleri ise 01.01.2025.

E-defter, birçok sektörde sürecin çok daha kontrollü ve tutarlı bir şekilde ilerlemesi adına önemli. Bu nedenle kimi vergi mükellefi gruplar tarafından e-deftere geçişin gerçekleştirilmesi zorunluluk haline getirildi. E-deftere geçmesi zorunlu iken e-defteri kullanmayan mükellefler, çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilecekleri için bu konuda hassas davranılması son derece önemli.

Yapılan düzenlemeye göre 2022 ya da takip eden dönemlerde 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı bulunan mükelleflerin 1 Ocak 2024 tarihine kadar e-deftere geçmiş olması gerekiyor. Fakat 2024 yılı kapsamında e-deftere geçiş hadleri belirlenmediği için şu anda bu konuda net bir veri mevcut değil.

e- Defter Geçiş Zorunluluğu

İlgili kanun gereği daha önceden belirlenmiş ciro limitine ulaşan işletmelerin zorunlu olarak e-belgeye geçmesi gerekiyor. Bunu yaparken bir yandan da e-defter geçişini de yapmaları gerektiğinden hangi sektörlerde böyle bir zorunluluğun olduğu bilinmek durumundadır. E defter nedir, e-deftere geçiş zorunluluğu ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir sorusu kapsamında işletmelerin gönüllü olarak geçiş yapabildiklerini söylemek mümkün. Önceden e-deftere geçiş için e-fatura şartı aranırken artık böyle bir şart bulunmuyor.

E-deftere geçiş zorunluluğu ise mükelleflerin yer aldıkları sektöre ve ödemiş oldukları vergi oranlarına göre değişiklik gösteriyor. Peki bir işletme e-deftere neden geçer?

E-deftere geçişin nedenleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Muhasebe yazılımlarıyla entegre edilebilen bir sisteme sahiptir. Bu sayede yevmiye defteri, genel defter, envanter defteri başta olmak üzere çeşitli defterler sistem üzerinden rahatlıkla tutulabilir.
  • İşletmelerin finansal verilerini güvenli bir şekilde muhafaza etmelerini olanaklı hale getiriyor.
  • E-defterde kayıtlar XML formatında hazırlanıyor.
  • Belirtilen hususların her biri, e-deftere geçişin nedenleri arasında değerlendirilebilir.

e- Defter Zorunluluğu Olan Sektörler

Daha önce de bahsedildiği üzere e defter zorunluluğu bulunur. E-deftere geçme zorunluluğu bulunan sektörler ve geçiş tarihleri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Gayrimenkul ya da Motorlu Araç Alım-Satım ve Kiralama İşi Yapan Vergi Mükellefleri

2023 hesap dönemi brüt satış hasılatı 500 bin TL ve üzeri olan vergi mükellefleri 01.07.2024 tarihine kadar e-faturaya geçmek durumundadır. Bunun yanı sıra e-deftere geçiş için son tarih 01.01.2025’tir.

  1. İnternet Ortamında Mal ve Hizmet Satışı Yapan Vergi Mükellefleri

Kendi web sitelerinde ya da aracı hizmet sağlayıcıların internet sitelerinde ya da farklı türde internet ortamında mal ve hizmet satışında bulunan vergi mükellefleri, 2023 hesap dönemi içinde brüt satış hasılatı noktasında 500 bin TL ve üzerine ulaşmışsa, e-fatura ve e-deftere geçmek durumundadır. E-fatura için 01.07.2024, e-defter için 01.01.2025 tarihinde geçiş gerçekleştirilmiş olmalıdır.

  1. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediye Ruhsatlı Oteller

İlgili belediyeler ile Kültür ve Turizm Bakanlığından işletme ve yatırım belgesi alan ve konaklama hizmeti veren otel işletmeleri yıl ve brüt satışı sınırlaması bulunmaksızın e-fatura ve e-deftere geçiş yapmak durumundadır.

e- Defter Geçiş Nasıl Yapılır?

E defter verme süresi nedir, e-deftere geçiş nasıl yapılır başta olmak üzere pek çok soru, e-deftere geçiş yapması gereken işletmelerin cevaplarını merak ettiği sorular arasında yer alır. Geçiş işlemleri için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde yer alan başvuru formunu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmalısınız.

Tüzel kişiler, mali mühür ile başvuru formunu onaylamak durumunda olup gerçek kişilerde ise bu durum farklılık gösterebilir. Gerçek kişiler onay işlemi için mali mühür tercih edebilmekle birlikte elektronik imza da kullanabilir.

İlgili adımları tamamladıktan sonra e defter başvuru sorgulama üzerinden sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca başvuru işlemleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanıze- Defter Başvurusu Nasıl Yapılır? yazımızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca başvuru işlemlerini çok daha sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmek için şu hususlara dikkat etmeniz son derece faydalı olacaktır:

  • Mali mührü göz ardı etmemelisiniz.
  • E-deftere ara dönemde geçiş yapmanız halinde önceki bilgilerinizi kâğıt üzerinde bir deftere aktarmalısınız. Bununla birlikte bir ay içerisinde Noter’e kapatma tasdiki yaparak işlemlerinizi gerçekleştirmelisiniz.

Belirtilen hususların her biri, e-defter başvuru ve e defter giriş işlemleriniz adına son derece önemlidir.

İşletmelerin e-defterle ilgili bilmek istediği birçok husus bulunuyor. Bu hususlar arasında yer alan e defter beratı, GİB tarafından usul ve esasları yayınlanmış olan ve tebliğler ile belirlenen defter dosyasının özeti olarak tanımlanabilir. Mali mühür ile imzalanır ve mükellef tarafından GİB’e beyan edilir. E defter yükleme adımları ile berat etmiş olduğunuz dosyaları görüntüleyebilirsiniz.

e- Defter'e Geçmenin Avantajları

Bazı sektörler için e-deftere geçiş zorunluluk olsa da bazı işletmeler gönüllü olarak e-deftere geçmek ister. Bunun sebebi, e-defterin çeşitli avantajlar sunuyor olmasıdır. E-deftere geçmenin sağladığı avantajlardan bazıları genel hatlarıyla aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Dosyalarınızı güvenli bir şekilde muhafaza etme şansı elde edersiniz.
  • Fiziki defter kullanımını önleyerek doğayı korumuş olursunuz.
  • Dosyaları arşivlemek için ayırmanız gereken gider kaleminden kurtulursunuz. Ayrıca arşiv için zaman ayırmaya da gerek duymazsınız.
  • Mürekkep masrafından kurtulursunuz.

Fiziksel defter uygulamasında sayfa adedine göre bağıt bastırmanız ya da notere onaylatmanız gerekebilir. Fakat e-defter, bu tür adımlardan kurtulmanızı sağlar.

Her bir avantaj, e-deftere geçişin nedenleri arasında yer alır. Arşivleme, kağıtla ilgili çeşitli operasyonel süreçler başta olmak üzere birçok adımı gerçekleştirmek zorunda kalmayacağınız için zamandan tasarruf edersiniz.  

2024 Yılı e-Defter Geçiş Hadleri

E-deftere zorunluluk ya da gönüllülük esasına göre geçiş mümkündür. E-fatura ve e-arşiv faturaya zorunlu olarak geçmiş olan mükellefler, 1 Ocak 2024 itibarıyla e-deftere geçiş yapmış olmalıdır. Bunun yanı sıra 2024 yılında açıklanacak tebliğ ile 2025 geçiş hadleriyle ilgili net veriler de sunulmuş olacak.

Figopara ile Finansal Kaynakları Daha Verimli Kullanın!

Figopara ile ek bir platform üzerinden farklı kuruluşların tekliflerini karşılaştırabilir ve size en uygun olanı seçebilirsiniz. Bu, karar verme sürecinizi hem basitleştirir hem de daha verimli hale getirir. İhtiyaçlarınıza uygun en iyi finansman çözümünü bulmak için çeşitli seçenekleri gözden geçirebilirsiniz. Figopara'nın sunduğu e-fatura finansmanı çözümleri ile zamanınızı ve kaynaklarınızı daha verimli kullanmanıza olanak tanır.