Giriş Yap Hemen Başvur
EN

e-Ticaret Nedir? e-Ticaret Sözleşmesi Nedir?

Figopara Admin Figopara Admin | 27.07.2023

Günümüzde birçok insan alışveriş yapmak için interneti tercih ediyor. Hem ürün çeşitliliği hem de ulaşılabilirliğin kolay olması e-ticaretin en çok tercih edilme sebepleri arasında yer alıyor. İnternet üzerinden mal veya hizmet satışı yapan web sitelerinin ise kanunen zorunlu olarak bazı hukuki metinleri bulundurması gerekiyor. E-ticaret sitesi bulunanlar veya e-ticaret sitesi kurmak isteyenlerin yapması gerekenleri ve e-ticaret sözleşmesi ile ilgili tüm detayları yazımızda sizin için derledik.

Teknolojinin gelişmesi ile internet, insanlar için daha ulaşılabilir hale geldi. İnternete girmenin temel araçlarından biri olan bilgisayar, bir masa büyüklüğünden her yerde dizimizin üstünde kullanabileceğimiz kadar küçük boyutlara evrildi. Öyle ki bilgisayarın bu evriminin en uç noktası olarak akıllı telefonlar örnek gösterilebilir. 

İnternetin daha ulaşılabilir hale gelmesiyle internet üzerinden yapılabilecek işlemlerin sayısı da arttı. Bu işlemlerden biri de e-ticaret. E-ticaret sayesinde insanlar istedikleri bir ürüne, geleneksel ticaret yöntemlerinde harcadığından çok daha az bir efor harcayarak sahip olabiliyor. Siz de tercihinizi e-ticaretten yana kullanarak istediğiniz ürüne çok daha hızlı ve zahmetsizce ulaşabilirsiniz.

E-ticaret, genel olarak insanların ticaret alışkanlıklarını kökünden değiştirdi. Peki, insanlığı bu denli büyük ölçüde etkileyen e-ticaret aslında ne anlama geliyor, biliyor musunuz? Gelin birlikte “e-ticaret nedir?” konusuna derinlemesine bir bakış atalım.

E-Ticaret Nedir?

E-ticaret ya da diğer adıyla elektronik ticaret; temel olarak internetteki satış platformlarından ürün almak ya da satmak olarak tanımlanabilir. İnternet ticareti olarak da bilinen e-ticaret, fiziksel olarak satılabilen ürünlerin internet üzerinden satılmasıdır. Ancak e-ticaret ile yalnızca ürün satışı yapılmaz. Online satış kanalları aracılığıyla hizmet satışı da gerçekleştirilebilir. Seçeceğiniz satış platformu da almak istediğiniz ürün de tamamen size bağlı olarak değişir. 

Örneğin; bir e-ticaret platformundan telefon ya da tablet gibi elektronik eşyalar alabileceğiniz gibi kahve ya da şeker gibi kuru gıdalar da alabilirsiniz. Bunlara ek olarak ihtiyacınız olan farklı hizmetler için de e-ticaret sitelerini kullanarak alışveriş yapabilirsiniz.

E-ticaret siteleri genel olarak tek bir ürün üzerine odaklanmak yerine kullanıcıya geniş bir ürün yelpazesi sunar. Bu sayede hem daha çok kullanıcıya hitap edilir hem de kullanıcılara daha bütüncül bir hizmet sunulur.

E-Ticaret Yapmanın Avantajları Nelerdir?

Günümüzde ticaretin ana yolu haline gelen e-ticaretin, çok sık tercih edilmesine neden olan birçok avantajı bulunur. Sattığınız ürün, hizmet ya da hedef kitlenize göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak e-ticaret yapmanın avantajları aşağıdaki gibidir: 

  • Haftanın yedi günü 24 saat açık bir mağaza olarak müşterilerinize kesintisiz hizmet olanağı tanırsınız.
  • Müşterilerden daha çok geri dönüş alabilirsiniz. Bu da ilerleyen dönemlerde daha kullanıcı dostu politikalar benimsemenize neden olur.
  • Ürün yelpazenizi istediğiniz kadar genişletebilir ya da daraltabilirsiniz.
  • Fiziki mağazalarda yaşanabilecek satış problemlerini ve aksaklıklarını en aza indirebilirsiniz.
  • Çok daha geniş bir kitleye ürünlerinizi sunarsınız.
  • Eş zamanlı olarak birçok farklı ürünün satışını yapabilirsiniz.
  • Sattığınız ürünlerle ilgili müşterilerinize daha geniş kapsamlı bir ürün bilgisi verebilirsiniz.
  • Müşterileriniz fiziki mağazaya göre çok daha hızlı alışveriş yapabilir. Bu da müşteriye zaman kazandırır.
  • Ürünlerinizi küresel olarak da pazarlayabilir, coğrafi kapsama alanınızı genişletebilirsiniz.
  • Sosyal medya veya e-mail üzerinden ürünlerinizin pazarlamasını yapabilirsiniz.
  • Online olarak satış yaptığınız için işletme maliyetlerinizi düşürebilirsiniz.
  • Eğer ürünlerinizi pazaryerleri üzerinden satıyorsanız, aynı anda farklı ve geniş müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.

E-Ticaret İçin Yapılması Gerekenler

E-ticaret sitesi kurmak için öncelikle hangi ürünlerin satışını yapmak istediğinize karar vermeniz gerekir. Daha sonra dikkatli bir şekilde bu ürünleri nasıl depolayacağınızı ve kullanıcıya nasıl ulaştıracağınızı planlamalısınız. 

E-ticaret için gerekenler listesinde ürün tedarik etme ve lojistik aşamaları planlandıktan sonra sıra e-ticaret yapmak için gereken hukuki süreçlere gelir. Bir e-ticaret sitesi kurabilmek için tamamlanması gereken birçok hukuki işlemin arasında satıcı ile alıcı arasında yapılacak sözleşmeler, satıcının alıcıya karşı yükümlülükleri ve satıcının ürünü ya da hizmeti alıcıya belli bir miktar paraya teslim ettiğini gösteren e-faturanın kesilebilmesi yer alır.

Ayrıca bir e-ticaret sitesi kurabilmek için platformunuza bir pazaryeri entegrasyonu kurmanız gerekir. Pazaryeri entegrasyonu için farklı şirketlerin değişik kapsamlardaki ürünlerini tercih edebilirsiniz. Aynı şekilde kendi satış yazılımınızı da geliştirerek web siteniz üzerinden satış yapabilirsiniz.

E-Ticaret İçin Şirket Kurmak Gerekir Mi?

E-ticaret yapmaya karar veren satıcıların en çok merak ettiği konulardan biri de şirket kurma konusudur. E-ticaret için şirket kurmak zorunlu bir işlemdir. Çünkü e-ticaretinizi bir şirket aracılığı ile yapmanız işlerinizi yasallaştırmanın en temel koşuludur. 

Kurduğunuz şirket sayesinde müşterinize aldığı ürün karşısında makbuz kesebilir ve bu işlemi fatura ederek devlete karşı işinizi resmileştirebilirsiniz. İşinizi devlete karşı resmileştirmeniz ise bu işlemler üzerinden vergi ödeyebileceğiniz anlamına gelir.

Sattığınız ürünün vergisini ödemek, devlete karşı yükümlülüğünüzü yaptığınızı gösterir. Bu sayede Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulunun düzenlediği vergi denetimlerini ceza almadan geçebilirsiniz.

Eğer satacağınız ürünü siz üretmiyorsanız, yani başka bir işletmeden ya da tedarikçiden alıyorsanız da şirket kurmanız gerekir. Çünkü ürünü kimden veya hangi işletmeden aldığınız, kaç adet sipariş ettiğiniz ve ne kadar ödeme yaptığınız gibi işlemlerin de kayıt altına alınması çok önemlidir.

E-ticaret için hangi türde bir şirket kuracağınız ise tamamen size bağlıdır. Şahıs şirketi, limited şirket ya da anonim şirketi kurarak e-ticaret yapabilirsiniz. Bu noktada hangi tür şirket kurmanın daha avantajlı olacağı, kazanç beklentinize göre değişir. 

Örneğin yıllık 53.000 Türk lirası veya daha az miktarda bir kazanç elde etmeyi planlıyorsanız e-ticaret için şahıs şirketi kurmak sizin için ideal olacaktır. Çünkü vergi oranınız daha düşük olacağı için elde ettiğiniz kazancın daha yüksek bir kısmı net kar olarak size kalacaktır.

Aynı şekilde yıllık kazanç beklentiniz 100.000 Türk lirası ve üzerinde ise limited veya anonim şirket kurmanız daha avantajlı ve mantıklı olacaktır. Çünkü bu şekilde kurumlar vergisi mükellefi olursunuz ve limited ya da anonim şirketleri bu vergiyi ödemenize müsaade eder. Bu sayede yasal yollardan daha geniş kapsamlı e-ticaret yapabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Fiyatları

E-ticaret platformu kurma maliyetleri değişmektedir. Bu sebeple net bir fiyat bilgisi vermek doğru olmaz. Çünkü ürün tedarik ve lojistik masraflarının yanı sıra şirket kurma masrafları da fiyata eklenir. 

Hesaba katılması gereken diğer bir kalem ise e-ticaret yapanlar için muhasebe süreçleridir. Çünkü vergi denetimi sürecinde sorun yaşamamak için e-ticaret yoluyla yapılan her satış ya da alım işlemi kayıt altına alınmalıdır. Genel olarak işlem hacmi daha yüksek olan işletmelerin muhasebe masrafları daha fazla olacaktır.

E-ticaret sitesi kurmak için gereken en önemli masraflardan biri de ödeme altyapısını siteye entegre etmektir. Bunun için farklı platformların değişik paketleri bulunur. Aynı şekilde satışı yapılacak ürün sektörüne göre de paket maliyeti değişiklik gösterir. Bazı paket içeriklerinde kargo entegrasyonu gibi ek hizmetler bulunurken bazı paketlerde ise bunu ayrıca satın almanız gerekir.

Ödeme yöntemi ve kargo entegrasyonu yapıldıktan sonra e-fatura kesmek için gerekli girişimleri yapmalısınız. Bunu kuracağınız kendi şirketiniz üzerinden yapmalısınız. E-fatura düzenleyebiliyor olmanız hem müşterilerinizin duyduğu güveni artırmak açısından hem işinizi yasal bir zeminde yürütmeniz açısından hem de farklı ürünleri tedarik ettiğiniz işletmelerin size güvenmesi açısından önemlidir. E-fatura finansmanı ile tedarikçiler size verdikleri ürünler karşılığında aldıkları e-faturayı teminat olarak göstererek nakit ihtiyaçlarını kolayca ve zahmetsizce karşılayabilmektedir.

E-Ticaret Sözleşmesi Nedir?

Eğer bir e-ticaret sitesi kurmaya karar verdiyseniz kendinize bir satış politikası belirlemelisiniz. Bu satış politikasının önemli bir kısmını, müşterilere güvenli bir ticaret ortamı oluşturmak için yasal olarak siteye eklemeniz gereken sözleşmeler oluşturur.

Bu sözleşmeleri sitenize ekleyerek e-ticaret sürecinin nasıl işleyeceği ve ürün vadedilen gibi gelmezse neler yapabileceği hakkında müşteriyi bilgilendirebilirsiniz. Bu sayede müşteriye güven duygusu aşılayarak kendi sitenizin daha çok rağbet görmesini sağlayabilirsiniz. Aynı şekilde bu, sitenizin itibarının artmasını ve gelecek dönemlerde daha yüksek işlem hacimlerine ulaşmasını sağlar.

E-ticaret sitelerinde bulunması gereken sözleşmeler ve hukuki metinler şunlardır:

  • Mesafeli Satış Sözleşmesi
  • KVKK Bilgilendirme Metni
  • E-Ticaret Ön Bilgilendirme Formu
  • Cayma Hakkı Metni
  • Kullanıcı-Üyelik Sözleşmesi
  • İptal ve İade Koşulları Metni
  • Gizlilik Sözleşmesi

E-Ticaret Sözleşme İçeriğinde Neler Olmalıdır?

Günlük hayatımızda e-ticaret platformları, geleneksel ticaret faaliyetlerinin çok üzerinde bir işlem hacmine sahiptir. Öyle ki artık e-ticaret platformlarının mobil uygulamaları sayesinde istediğimiz her yerden internetten arama dahi yapmak zorunda kalmadan istediğimiz ürünü sipariş verebiliyoruz.

Ancak çoğu müşteri bir e-ticaret platformundan alışveriş yaparken güvenlik konusunda bazı tereddütler yaşayabiliyor. Özellikle ödeme kısmında istenen kart bilgilerini verirken müşterilerin endişe duygusu daha da artıyor. E-ticaret yapanların web sitesinde bulundurması gereken e-ticaret sözleşmeleri ise müşterilerinize daha güvenli bir alışveriş ortamı sunmanıza yardımcı olur.

E-ticaret siteleri gibi B2C (business to customer), yani doğrudan müşteriye hizmet veren işletmeler de Tüketici Hakları Kanunu uyarınca bazı sözleşmeler bulunmak zorundadır. E-ticaret sitelerinde bulunması gereken sözleşmeler ve e-ticaret sözleşme içerikleri aşağıdaki gibidir:

Ön Bilgilendirme Formu

Ön bilgilendirme formu, ürünün satış süreci ve alıcının satıcı hakkında fikir edinmesini sağlamak amacıyla hazırlanan bir metindir. Bu metinde genel olarak ürünün nasıl kullanılacağına ve hangi koşullarda, hangi sorunlarla karşılaşılabileceğine dair bilgiler yer alır. Ayrıca alıcı, satıcıyı yasal olarak tanıyabilsin diye satıcı tarafın yasal bilgileri de bulunur. 

Son olarak ödeme bilgileri, varsa taksit bilgileri ve alıcının cayma ya da iade opsiyonları için genel bir bilgilendirme yapılır. Ürünün satın alınabilmesi için alıcının bu metni ayrıntıları ile okuması ve onaylaması gerekir. Üründe ya da kargo aşamasında oluşabilecek herhangi bir aksiliğe karşı tüketicinin bu metni saklaması önemlidir.

Mesafeli Satış Sözleşmesi

E-ticaret sitesi aracılığıyla alışveriş yaparken onaylamanız gereken bir diğer sözleşme de mesafeli satış sözleşmesidir. Siz de bir e-ticaret sitesi kuracaksanız bu sözleşmeyi mutlaka müşterilerinize sunmalısınız. 

Hemen hemen ön bilgilendirme formundaki bilgilerin hepsini içeren mesafeli satış sözleşmesi, ön bilgilendirme formundan çok daha ayrıntılıdır. Bu sözleşmede satıcı tarafın ürünle birlikte yerine getireceği taahhütler belirtilir. Sözleşmenin onaylanmasıyla da satıcı tarafın bu taahhütleri yerine getirmesi yasal olarak zorunlu kılınır.

KVKK Aydınlatma Metni

E-ticaret sitelerinde bulunan en önemli hukuki metinlerden biri de KVKK Aydınlatma Metnidir. 

İnternette birçok farklı site bulunur. Bu siteler arasında oldukça güvenli siteler bulunduğu gibi bazı güvenilir olmayan ya da kötü niyetli siteler de yer alır. Bu güvenilir olmayan sitelere vereceğiniz en ufak bilgiler bile üçüncü kişilerle paylaşılabilir ve verilerinizin güvenliği tehlikeye girer.

İşte KVKK, yani Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, bu veri hırsızlığının önüne geçilmesi amacıyla 2016 yılında çıkarılmıştır. Buna göre kişinin temel hak ve özgürlükleri çerçevesinde özel hayatının gizliliği koruma altına alınmıştır. Siz de bu kanun uyarınca müşterilerinize bir aydınlatma metni çerçevesi içinde verilerinin asla üçüncü kişilerle ya da kurumlarla paylaşılmayacağını taahhüt ederek güvenli bir alışveriş ortamı sağlayabilirsiniz.

E-ticaret sitelerinin tamamı KVKK kurallarına uygun olmak zorundadır. KVKK Aydınlatma Metninde yer alan yükümlülükleri yerine getirmeyen kişi veya kurumlar için yüksek miktarda para cezaları uygulanabilir.

Yukarıda saydıklarımızın haricinde kullanım koşulları, üyelik sözleşmesi ve gizlilik politikası adı altında e-ticaret sitesinde bulunması gereken üç farklı sözleşme daha yer alır. Aşağıda başlıklar halinde bu sözleşmelerin detaylarını bulabilirsiniz.

Kullanım Koşulları

KVKK Aydınlatma Metnini açıklarken de belirttiğimiz üzere günümüzde birçok farklı internet sitesi bulunur. Dolayısıyla her internet sitesinde aynı şekilde davranmamanız gerekir. İnternet sitelerinde belirtilen kullanım koşulları, o site içinde nasıl davranmanız ve nasıl hareket etmeniz gerektiğini belirten kuralları içerir. Bu kuralları kabul etmediğiniz durumlarda site içinde gezinmenize izin verilmez.

Üyelik sistemi olsun ya da olmasın her internet sitesinde bulunması gereken bu metin, üyelik sistemi olan e-ticaret sitelerinde üyelik sözleşmesinin içinde de verilebilir.

Kullanım koşulları metni aynı zamanda siteyi yasal sorumluluklardan ve müşteriler tarafından açılabilecek tazminat davalarından da korur. Çünkü kullanım koşullarının dışında gerçekleştirilen bir işlemde site, hukuki olarak sorumlu değildir.

Üyelik Sözleşmesi

Üyelik sözleşmesi, alışveriş yapmak için üyeliğin zorunlu olduğu e-ticaret sitelerinde bulunması gereken sözleşmeler arasında yer alır. Üyelik sözleşmesini onayladığınız zaman siteyle aranızdaki ilişkinin hukuki olarak sınırlarını belirlemiş olursunuz.

Üyelik sözleşmesi aslında alıcı ve satıcı arasındaki mutabakat metnidir. Kullanıcı, e-ticaret sitesinden alışveriş yapmadan önce üyelik sözleşmesini okur ve onaylar. Üyelik sözleşmesinin onaylanması ile birlikte alıcı ve satıcı taraflar arasında ilişki kurulur ve tarafların sorumluluğu başlar. 

Üyelik sözleşmesi oldukça kapsamlı ve detaylı bir şekilde hazırlanmalıdır. Çünkü üyenin site ile yaşayacağı en ufak bir problemde dahi bu sözleşmenin ilgili maddesine bakılır. Eğer üyelik sistemi olan bir e-ticaret sitesi kurmak istiyorsanız bu sözleşmeyi kullanıcılara mutlaka üyelik öncesi sunmanız gerekir. 

Gizlilik Politikası

Eğer e-ticaret yapmaya karar verdiyseniz müşterilerinizin dikkatini çekecek kampanyalardan önce onlara ilk vermeniz gereken şey güven duygusudur. Çünkü e-ticarette geleneksel ticarette olduğu gibi müşteriyle fiziksel olarak iletişim kurmanız mümkün olmaz. 

Gizlilik politikası metni de müşterilerinize güven sağlayacağınız en önemli sözleşmelerden biridir. Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik çerçevesinde hazırlanan gizlilik sözleşmesi; site içerisinde verdiğiniz bilgilerin nasıl kullanılacağına, nasıl saklanacağına ve ne amaçla toplandığına dair bilgiler içerir. Bu sayede müşterilerinizin sitenize duyduğu güven artar.

Finansal Süreçlerinizin Akışını Figopara ile Kolaylaştırın!

Türkiye’nin en büyük özel entegratörlerine bağlı olarak çalışan Figopara, işletmelere ticaret finansmanı çözümleri sunar. Hangi sektörde faaliyet gösterdiğiniz fark etmeksizin Figopara ile nakit ihtiyaçlarınıza anında çözüm bulabilirsiniz. 

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile vadesi gelmemiş alacaklarınızı, vadesinden önce tahsil edebilir, nakit akışınızdaki sorunları çözebilir ve sermayenizi artırabilirsiniz. Figopara, tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşmanızı sağlar. Vadesi gelmemiş faturalarınızı sistem üzerinden seçerek erken finansman avantajına kavuşabilirsiniz.

Avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir şart ve ek ücret olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Siz de hemen Figopara’ya katılın, finansal süreçlerinizi anında kolaylaştırın!

e-Ticaret Nedir? e-Ticaret Sözleşmesi Nedir?