Tahsilat Makbuzu Nedir? Ne İşe Yarar?

Ticari işletmelerin gerçekleştirdikleri tüm alım satım işlemlerinin ardından makbuz kesmesi gerekir. Kesilen makbuz, tahsilatın gerçekleştiğinin en büyük kanıtı niteliğindedir. Peki, tahsilat makbuzu ile ilgili bilinmesi gereken maddeler nelerdir?

19.11.2020by Figopara
Tahsilat Makbuzu Nedir? Ne İşe Yarar?

Tahsilat Makbuzu Nedir?

Satışı gerçekleştirilen hizmet veya ürünün ödemesinin yapıldığını belirten makbuz türüne ”tahsilat makbuzu” denir. Her iki taraf arasında alacak verecek olup olmaması durumunu belgeler.

Ne İşe Yarar?

Müşterinizin aldığı hizmet ya da ürün karşılığında gereken ödemeyi yaptığını kanıtlaması için tahsilat makbuzu gerekir. Müşteri ile işletme arasında ürün ya da hizmet ile ilgili olumsuz bir durum oluştuğu takdirde tahsilat makbuzu ibraz edilir. Böylece iki taraf da hukuki olarak güvence altına alınmış olunur. Bu açıdan hukuki olarak önem arz eden bir belgedir.

Tediye Makbuzu Nedir?

Tediye makbuzu ile tahsilat makbuzu birbiri ile çok karıştırılan kavramlardır. Verilen hizmet karşılığında ödemenin kaydını tutan resmi belgeye ”tediye makbuzu” denir. Ödemeyi gerçekleştiren kişi ya da şirket tarafından hazırlanır.

Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Kesilir?

Yaptığınız satış sonucunda ödemenin bir kısmını veya tamamını aldığınız durumlarda kesebilirsiniz. Makbuz keserken ödeme türü önemli değildir. Kredi kartı, havale, çek ya da elden yapılan ödemelerde de kesilebilir.

Aşağıda belirtilen durumlarda ise tahsilat makbuzu kesilmesi gerekmez:

  • Yazar kasadan peşin alınan ödeme sonucu kesilen satış fişi 
  • Kredi kartı ile yapılan ödeme sonucu oluşan kredi kartı slibi
  • Havale veya EFT ile ödeme yapılmasının ardından oluşan banka dekontu 

tahsilat makbuzu yerine geçen belgeler olarak kabul edilir. Bunlar elinizde bulunuyorsa ayrıca makbuz kesmeye gerek yoktur.

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

Tahsilat makbuzu ödeme aldıktan sonra doldurulmalıdır. Doldurulurken, boş alanların çizgi ile kapatılması gerekir. Parayı alan kişinin adı ve soyadı mutlaka belirtilmelidir. Makbuzu teslim alan kişi bilgilerin doğruluğuna dair belgeyi imzalamalıdır. Aksi halde yapılacak herhangi bir hata belgenin geçersiz sayılmasına neden olur.

Tahsilat Makbuzunda Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?

1) Makbuzu düzenleyen ve ödemeyi alan kişinin adı, soyadı ve unvanı
2) Makbuzu düzenleyenin adresi ve telefonu
3) Makbuzun düzenlendiği tarih
4) Yapılan ödemenin miktarı
5) Ödeme yapma nedeni
6) Tahsilat çek ile gerçekleştiyse çek numarası ve çekin ait olduğu banka adı
7) Ödemeyi alanın imzası

Nakde Ulaşmanın En Pratik Yolu: Figopara

Figopara ile alacaklarınızı tahsil etmek için artık vade süresi boyunca beklemenize gerek yok! Vadesi dolmayan alacaklarınızı e-faturalarınızı sisteme yükleyerek istediğiniz zaman tahsil edebilirsiniz. Finans kurumlarının tekliflerini tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir ve size en uygun olanını seçebilirsiniz. Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak için ek ücret gibi şartlar olmadan platformumuza üye olmanız yeterli. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve nakde kolayca ulaşmanın keyfini çıkarın!