Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Tediye Makbuzu Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Figopara Figopara | 26.02.2021

İşletmelerin ödeme yaptıkları firmalarla alışveriş işlemleri sonrası makbuz kesmeleri gerekmektedir. İşletmeler için oldukça önemli olan tediye makbuzu, çoğu zaman tahsilat makbuzu ile karıştırılmaktadır. Peki, tediye makbuzu nedir? Tahsilat makbuzu ile farkları nelerdir?

Tediye Makbuzu Nedir?

İşletmelerin mal veya hizmet alıcısı oldukları firmalara ödedikleri ücretleri belgelendirdikleri resmi makbuza denir. Makbuzu ödemeyi yapan taraf kesmelidir. Makbuz, tahsilat işleminin çek veya nakit olması fark etmeksizin kesilir. İşlevsel olarak tahsilat makbuzuna oldukça benzer olan tediye makbuzu, yapılan alışveriş işlemlerinin resmi belgelendirilmesini sağlar. 

Tediye Makbuzu Nasıl Düzenlenir?

Mal veya hizmet alıcısı olunan firma ile yapılan ticari alışveriş sonrasında düzenlenmelidir. Düzenlenirken ödeme biçimine göre uygun alan doldurulmalı ve boş alanların üzeri çizilmelidir. Tahsilatı yapan kişinin ve tahsilat bilgilerinin eksiksiz olması gerekmektedir. Aksi takdirde makbuz geçersiz sayılır. 

Tediye Makbuzunda Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?

Makbuzda bulunması gereken ibareler şu şekilde sıralanabilir:

  • Tahsilatın; rakam, birim ve yazı cinslerinden tutar bilgisi
  • Ödemeyi yapan firmanın yada kişinin unvanı, adresi ve iletişim bilgileri 
  • Ödeme yapılan firmanın yada kişinin unvanı, adresi ve iletişim bilgileri 
  • Tahsilat biçimi
  • Makbuz kesim tarihi
  • Tahsilat biçimine göre değişen; çek numarası, banka, şube, hesap numarası ve çek tarihi bilgileri bulunmalıdır.

Tediye Makbuzu ve Tahsilat Makbuzu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Firmalar arasındaki ödemenin resmi bir kaydı olan bu makbuzlar, işlevsel olarak aynı olsa da farklı belgeler olmalarının temel sebebi makbuzları düzenleyen tarafların değişmesidir. Tahsilat makbuzunda, ödeme yapılan firma ile makbuzu düzenleyen firma aynıdır. Yani, satıcı olan taraf makbuzu keser. Oysa tediye makbuzunda ise; ödeme yapan firma ile makbuzu kesen firma aynıdır ve makbuzu ödemeyi yapan taraf keser. Pek çok firma tahsilat makbuzunu daha çok kullanmakta olup, her kişiye ayrı ayrı makbuz kesmektedir.

Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!

Alacaklarınızı vadesi dolmadan önce Figopara ile tahsil edebilirsiniz. Üstelik e-faturanızı sadece sisteme yüklemeniz yeterlidir. Bu sayede Figopara ile uzun süren prosedür işlemlerinden kurtulabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyip size en uygun olanını seçebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz an nakde ulaşmanın avantajını yaşayın!

Tediye Makbuzu Nedir? Nasıl Düzenlenir?