2024 Yılı e-İmza Fiyatı Ne Kadar?
intro: e-İmza, elektronik ortamda oluşturulan ve ıslak imzanın yerine yasal olarak kullanılabilen bir tür elektronik veridir. Ticari, kurumsal ve resmi işlemlerin elektronik ortama taşınmasında önemli bir rol oynar. E-imza almak için yetkilendirilmiş bir e-imza sağlayıcıya başvuruda bulunmak yeterlidir. T.C. vatandaşı olan ya da olmayan herkes, e-imza alabilir. E-imza fiyatları, sertifikalı e-imza sağlayıcılarının belirlediği tutarlar çerçevesinde farklılık gösterir.
İmza, herhangi bir işlemin onaylanması ve güvence altına alınmasında önemli bir rol oynar. Tarihi kadim dönemlere kadar uzanan imza kullanımı, özellikle ticari hayatta ve resmi işlemlerde kimliğin doğrulanmasını sağlar. Bununla birlikte gelişen teknolojiye bağlı olarak gerek ticari gerekse resmi işlemler, elektronik ortama taşındı.
E-imza da dijitalleşme çalışmaları kapsamında bu doğrultuda ortaya çıktı. Geleneksel olarak kullanılan ıslak imzanın dijital bir versiyonu olan e-imza, kişinin kimliğini doğrulayarak resmi işlemleri güvence altına almasını sağlayan bir çeşit dijital veridir.
Son dönemde yapılan regülasyonlar ve yasal düzenlemeler ile güvence altına alınan e-imzaya herkes sahip olabiliyor. Belli bir ücret karşılığında e-imza sağlayıcısı sertifikasına sahip olan firmalardan elektronik imza temin etmek oldukça kolaydır. İşte e imza ücreti 2024 de dahil olmak üzere elektronik imza hakkında bilmeniz gereken her şey!
e-İmza Nedir ve Nasıl Alınır?
E-imza, dijital ortamda oluşturulan ve ıslak imzanın yerine geçerek elektronik ortamda; belgelerin imzalanmasını, kimliğinizin doğrulanmasını, dijital belgelerin imzalanmasını sağlayan bir elektronik veridir. Klasik ıslak imzadan farklı olarak e imza, imzalanan belgenin bütünlüğünü sağlama konusunda çok daha güvenlidir.
E-imza ile onaylanan bir belge dijital ortam üzerinde değiştirilemez, üzerine herhangi bir ekleme yapılamaz ya da silinemez. Elektronik ortam üzerinde yapılan her işlemin dijital olarak kayıt altına alınmasını sağlar. Bunlara ek olarak e-imza, son derece güvenli bir onay yöntemidir. Güvenli bir kimlik doğrulama yöntemiyle kullanılan elektronik imza, gündelik yaşamı çok daha pratik kılan dijital çözümlerdendir.
E-imza almak için öncelikli olarak BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından yetkilendirilmiş bir e-imza sağlayıcıya başvuruda bulunulmalıdır. Hizmet sağlayıcı ile iletişime geçtikten sonra kimlik doğrulama süreci başlar. Kimlik doğrulamasının tamamlanmasıyla birlikte kişiye özel e-imza oluşturulur. Fakat elektronik imza alırken hizmet sağlayıcılar arasından doğru seçim yapmak son derece önemlidir.
Kimler e-İmza Almalıdır?
E-imza yasalar ve kanunlarla belirlenmiş bir kimlik doğrulama yöntemidir. Dolayısıyla her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı elektronik imza sahibi olabilir. Bu durum T.C. vatandaşı olmayan kişiler için de geçerlidir. Fakat T.C. vatandaşı olmayan yabancı uyruklu kişilerin elektronik imza alma süreci, belli başlı farklılıklar içerir.
Özellikle resmi işlemlerini dijital ortam üzerinden yürüten herkesin e-imza almasında fayda vardır. E-imza almasında fayda olan kişiler genel olarak şu şekildedir:
- E-ticaret ile uğraşan ya da dijital ortamdan satış yapanlar
- Elektronik fatura kullananlar
- Sanal pos ile ödeme kabul edenler
- Kamu işlemlerini dijital ortam üzerinden yapanlar
- Avukat, doktor, mühendis ve mali müşavir gibi serbest meslek sahipleri
Bunlara ek olarak sıklıkla seyahat eden kişilerin, ev hanımlarının, öğrencilerin ve dijital güvenlik konusunda hassasiyet sahibi olan herkesin e-imza almasında fayda vardır.
Ayrıca elektronik ticaretle uğraşan ve belgeleri dijital ortam üzerinde onaylamak isteyenlerin mali mühür alabilecekleri de akıldan çıkarılmamalıdır. Fakat birliktee-imza ve mali mühür arasındaki farklar, detaylı şekilde incelenmeli ve bu inceleme sonucunda karar verilmelidir. Mali mühür, sadece ticari işlemlerde kullanılabilirken e-imza, her resmi işlemde kullanılabilen dijital veridir.
Kaç Yıllık e-İmza Almak Avantajlı?
E-imza, 5070 Sayılı E-İmza Kanunu’na göre düzenlenmiş olan dijital bir veri kaynağıdır. İlgili kanun, elektronik imzaların süresini nitelikli olarak sınırlandırmıştır. Bu doğrultuda e-imza almak isteyen kişiler, bu alanda yetkilendirilmiş hizmet sağlayıcıların sunduğu farklı paketlerden yararlanarak; 1, 2 ya da 3 yıl geçerliliği olan alternatifler arasından seçim yapabilir.
E-imza alırken, başlangıç aşamasında e-sertifika da alınır. Sertifikanın geçerliliği imza süresi ile sınırlıdır. Dolayısıyla e-imza yenileme süresi düşünülerek, satın alınacak paketlere karar verilmelidir. Özellikle bütçeniz, kaç yıllık e-imza paketlerini tercih etmeniz gerektiği konusunda belirleyicidir. Keza e imza ücretleri, hizmet sağlayıcının sunduğu paketlere göre farklılık gösterir.
e-İmza Ücretleri 2023: Geçen Yılın Değerlendirmesi
E imza ücreti 2023 yılı içerisinde birden fazla kez güncellendi. 2023 yılı boyunca elektronik imza ücretleri, hizmet sağlayıcının fiyat tarifelerine göre değişkenlik gösterdi. Bununla birlikte 2024 yılında olduğu gibi BTK tarafından yetkilendirilen e-imza sağlayıcıları, kurumlara özel fiyatlar ile farklı çözümler de sundu.
Dolayısıyla elektronik imzanın hangi amaç doğrultusunda ve nasıl kullanılacağı fiyatları belirleyen önemli bir faktördür. Ayrıca e imza bir yıllık ücret ve e imza üç yıllık ücret de 2024 yılında olduğu gibi 2023’te de farklıdır. Bu doğrultuda e-imza ücretlerini belirleyen en önemli unsurlardan biri imzanın geçerlilik süresidir.
2024 Yılında Güncel e-İmza Fiyatı: Ne Kadar?
2024 e imza ücreti, tercih edeceğiniz hizmet sağlayıcı firmaya göre farklılık gösterir. E-imza fiyatları yıl içerisinde değişkenlik gösterebilir ve herhangi bir şekilde standardize edilmemiştir. Dolayısıyla e-imza sağlayıcıları arasından seçim yaparken fiyatları, hizmet standartlarını, imzanın süresini ve güvenlik gibi detayları göz önünde bulundurmanız da fayda vardır.
2024 yılı için farklı e-imza sağlayıcılarının fiyatlandırmaları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Sağlayıcı | 1 Yıl | 2 Yıl | 3 Yıl |
---|---|---|---|
E-GÜVEN | 425,00₺ | 582,00₺ | 832,00₺ |
TÜRKTRUST | 1249,00₺ | 1649,00₺ | 1999,00₺ |
E-TUGRA | 1099,00₺ | 1390,00₺ | 1890,00₺ |
Kamu SM | 540,00₺ | 660,00₺ | 780,00₺ |
PTT | 829,00₺ | 1159,00₺ | 1499,00₺ |
Ayrıca elektronik imzaya alternatif olarak kullanılabilecek bir diğer dijital veri kaynağı ise mobil imzadır. Cep telefonlarına tanımlanan mobil imza, yine e-imza sağlayıcılar ve E-Devlet sistemi aracılığıyla edinilebilir. E devlet mobil imza ücreti yoktur. Dolayısıyla herkes herhangi bir ücret ödemeden E-Devlet sistemi üzerinden mobil imza edinebilir.
2024 Yılı e-İmza Ücreti Nerelerden Ödenir?
E-imza ücretlerini ödemek için birden fazla yöntemi kullanabilirsiniz. Günümüzde hemen her e-imza sağlayıcısı; kredi kartı, banka kartı ya da havale/EFT yöntemiyle ödeme kabul eder. Dolayısıyla e-imza ücretlerini hizmet sağlayıcının resmi web adresi üzerinden ya da belirtmiş olduğu ödeme kanalları aracılığıyla dijital ortamdan yapabilirsiniz. Ayrıca bazı hizmet sağlayıcılar, bankalar ya da PTT aracılığıyla da ödeme alır. Bu hizmet sağlayıcıların e-imza ücretlerini ödemek için PTT şubelerini ziyaret etmeniz yeterlidir.
Acil Nakit İhtiyacınızı Figopara ile Sağlayın!
Figopara,e-fatura finansmanı ve elektronik ortamda yapacağınız finansal işlemlerde size özel çözümler üretir. Figopara ayrıcalıklarıyla acil nakit ihtiyaçlarınızı giderebilir ya da çek finansmanı çözümlerinden faydalanabilirsiniz. Sadece birkaç aşamada sisteme üye olarak farklı kuruluşların tekliflerini tek bir platform üzerinden değerlendirebilir ve sizin için en uygun teklifi alabilirsiniz.