KDV Muafiyet Belgesi/KDV İstisna Belgesi
İşletme sahipleri için kritik kategorilerden biri olan KDV ödemeleri, muafiyet belgesi edinerek ya da istisna uygulanan ürün/hizmetleri satışa sunarak mali döngü açısından avantaja dönüşebilir. Bu avantajdan faydalanmak isteyen girişimciler KDV muafiyeti belgesi edinmeli ve istenen şartlara uygun ticari zemin oluşturmalıdır. KDV muafiyeti nedir ve KDV muafiyeti belgesi ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda sizin için derledik.
Katma değer vergisi; ülkemizde neredeyse tüm mal ve hizmet için kamu tarafından tahsil edilen vergi çeşitlerinden biridir. Dolayısıyla hemen hemen tüm çalışma alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için bu verginin bildirim ve aktarımı kritik önem taşır.
KDV beyanının kritik önemi ve takibi sebebiyle işletme sahipleri ve girişimciler tarafından prosedür yakından takip edilir. Ancak bu vergilendirmenin muafiyet kapsamına girdiği iş, işlem, ürün ve hizmetler de söz konusudur. Bu ürün ve hizmetler için KDV istisnası veya muafiyeti kanunu uygulanır.
KDV istisna belgesi edinenler vergi ödemeleri sırasında bu belgeyi beyan ederek yasal haklarından yararlanabilir. Söz konusu belgenin edinilmesi için ilgili kamu kurumlarına başvuru yapılması ve şartların yerine getirilmesi gerekir. Belge edinmeden vergilendirme muafiyetinden faydalanmak isteyenlerin, hangi ürün ve hizmetler için muafiyet uygulandığına hakim olması gerekir.
KDV Muafiyeti /KDV İstisnası Nedir?
İşletmelere vergi kolaylığı sağlanması amacıyla çeşitli kamu projeleri yaratılmıştır. Bunlardan en yaygın olanı ve işlevsel kabul edileni ise KDV muafiyetidir. Neredeyse tüm tüketici ve işletmeler için ödemesi yapılan katma değer vergisi, belirli şartları taşıyan ya da çeşitli belgeleri edinen kuruluşlardan alınmamaya başlamıştır. Bu belgelerin başında teşvik belgesi yer alır. İşletmeler edindikleri teşvik belgesi ile GİB online adresinden başvuruda bulunarak, kanuni kapsamda belirtilen sektörler için KDV muafiyeti talebinde bulunabilir.
“KDV muafiyet nedir?” sorusunun cevabını merak edenler için bilinmesi gereken ilk başlık başvuru makamı ve şartlarıdır. KDV muafiyeti; belirli faaliyet grupları, işletme türleri, üretim ve hizmet ürünleri için kamu tarafından alınan katma değer vergisinin alınmaması durumudur.
KDV muafiyeti kapsamında söz konusu ürün ve hizmetler için KDV ödemesi yapılmaz. Bazı dernek, vakıf, iş ortaklıkları, belediye ve meslek kuruluşlarına ait üretim kategorileri de KDV ödemelerinden muaftır.
Muafiyet alanında belirtilmeyen kuruluşlar da şartları yerine getirmeleri durumunda belge edinebilirler. KDV muafiyeti kapsamında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar, başvuruları sonrası kendileri için düzenlenen belgeyi edinebilir.
Tam İstisna Nedir?
İşletmeler için vergilendirme istisnalarından biri KDV ödemelerine yöneliktir. Bu istisna uygulamaları eğer işletme için alınan teçhizat, araç ve gereçleri de kapsar ise tam istisna olarak adlandırılır. Yani işletmeler sektörel bazda ve kuruluşla ilgili biçimde alınan teknik ekipman için KDV ödemesi yapılmaz.
Tam istisna türünden faydalanabilmek için teşvik belgesi edinmek şarttır. Teşvik belgesi edinen işletmeler hem satışa sundukları mal ve hizmetler namına hem de işletmeye edindikleri teçhizatlar için KDV beyanında bulunmak zorunda kalmaz. Tam istisna kapsamında değerlendirilir.
KDV ödemeleri sırasında söz konusu malın teslimi için baz alınan, ancak öncesinde farklı sebeplerle ödenen KDV’lerin de indirim sayıldığı durumlar tam istisna kabul edilir. İşletmeler daha evvel yaptıkları KDV ödemeleri için tam istisna kapsamında indirim talep edebilir.
Yüklenilen KDV’lerin indirim kabul edilmesi için söz konusu mal veya hizmetin kanunla belirtilen alt başlıklarda yer alması gerekir. Hizmet ifaları ya da mal teslimleri sırasında KDV muafiyeti uygulanmakla beraber, önceki ifa ve teslimler için de işletme indirim talep edebilir.
Kısmi İstisna Nedir?
Yüklenilen KDV; işletmelerin teknik teçhizat ve gereç alımları sırasında mükellefi oldukları KDV ödemesidir. KDV istisnasından faydalanan işletmeler satışa sundukları mal ve hizmete yönelik KDV ödemesi yapmak zorunda değildir. Ancak yüklenilen KDV ödemeleri için hala mükellef kabul edilirler ve aldıkları ürünlerin KDV ödemelerini düşüş gösteremezler. Bu uygulamaya kısmi istisna adı verilir.
Yani bir işletme hizmet yahut mal satışı sırasında kendine tanınan haktan faydalanarak KDV ödemesinden muaf tutulur. Ancak işletmeye alınan teçhizat, araç ve gereçler için KDV ödemesi yapılması gerekir. Yüklenilen KDV ödemelerinin vergiden düşülmediği, satış sırasında kapsamda yer alan mal ve hizmet için vergi istisnası uygulandığı sistem kısmi istisna sistemidir.
Yani işletmeler, yasa yoluyla belirlenen mal ve hizmetlerin satışı sırasında KDV muafiyetinden faydalanabilir. Ancak yüklenilen KDV ödemelerini yaparken, işletmelere muafiyet uygulanmaz. Satın alımları sırasında yüklenmeleri gereken KDV’leri ödemeleri gerekir. KDV istisnaları ve hangi mal, hizmet satışları sırasında bu haktan yararlanacakları işletmeler ilgili yasa başlıklarını inceleyerek öğrenebilir.
KDV İstisna Belgesi Alma Koşulları Nelerdir?
İnternet vergi dairesi, “KDV istisna yazısı nasıl alınır?” sorusuna yanıt arayanlar için önemli bir kullanım aracıdır. Çünkü bu online kanalı kullanarak muafiyet yazısı almak mümkündür. Aynı zamanda muafiyet kapsamında bulunmayan girişimci ve işletmeler, başvuru süreçlerini de bu platform üzerinden yürütebilir.
Halihazırda KDV muafiyetinden yararlanan kuruluş ve işletmelerin KDV istisna yazısına ihtiyaç duyduğu prosedürler olabilir. Bu işlemler sırasında yazıya ihtiyaç duyan işletmeler, internet vergi dairesi üzerinden işletme sicil numarası ve şifre ile giriş yaparak istisna yazılarına erişim sağlayabilir. Başvuru yapmak isteyen işletme ve kuruluşların 3065 sayılı kanunda belirlenen şartları sağlaması gerekir.
KDV Muafiyetinden Kimler Yararlanabilir?
İthalat ve ihracat işlemleri, petrol arama, diplomatik, sosyal ve askeri durumlar gibi farklı birçok alan için KDV muafiyetinden yararlanılabilir. Katma değer vergisi için hak tanınan işletme ve kuruluşlar, ilgili yasa ile kapsamı belirlenen başvuru adımlarını yerine getirerek belge alabilir. Alınan belgeler müşavirlik aracılığıyla yahut işletme yöneticisi tarafından Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online adresine gönderilir. Gönderilmesinin ardından incelenen başvurulara, yine GİB tarafından onay veya ret cevabı gönderilir.
KDV muafiyet talebi kısmi ya da tam olarak gerçekleşebilir. Kısmi muafiyet hakkı kazananlar, yüklenilen vergi haricindeki KDV ödemelerinden muaf tutulur. Tam istisna hakkı kazananlar ise hem yüklenilen KDV ödemelerinden hem de sattıkları ürün, hizmet için belirtilen KDV’den muaf tutulurlar.
Ülkemizde vergilendirme kanununda yer alan pek çok farklı vergi türü bulunur. En yaygın şekilde hem tüketici hem de kuruluşlar tarafından ödenen dolaylı vergi ise katma değer vergisidir. Bu vergilendirme sırasında hangi mükellefiyet söz konusu ise o oranda kesinti ve ödeme yapılır.
İşletme ya da kuruluşlar, kanun yoluyla belirlenen muafiyet haklarından faydalanabilir. Bazı hallerde yüklenilen KDV ödemeleri de dahil hiçbir işlem için KDV ödemesi yapılmaz. Bu duruma tam istisna adı verilir. “KDV muafiyeti nedir?” diye merak edenler tarafından bir başka kavram ise kısmi istisna kavramıdır. Kısmi istisna ise yüklenilen KDV haricindeki ödemelerde işletme veya kuruluşların KDV ödemelerinden muaf tutulmasıdır.
KDV Muafiyeti Belgesi Nasıl Alınır?
KDV istisna uygulamasından faydalanmak isteyen işletmelerin ya da kuruluşların Yatırım Teşvik Belgesi edinmesi gerekir. Yatırım Teşvik Belgesi (KDV Muafiyet Belgesi); işletmeye alınan araç gereçler sırasında işletme kasasından KDV ödemesi yapılmamasını sağlar. Çünkü bu belgeye sahip işletmeler alımları sırasında doğan KDV yükümlülüğünden muaf tutulur. Böylece işletmeye alınan gereçler başta olmak üzere yüklenilen KDV miktarı düşer. “KDV beyannamesi nedir ve hangi ödemeler bu beyannamede yer almaz?” konularını merak edenleri, muafiyet başlıkları da ilgilendirir.
Yüklenilen KDV miktarının düşülmediği ancak sunulan mal ya da hizmet için KDV yazılmayan uygulamalara kısmi istisna adı verilir. Hem işletme gereçlerinde yüklenilen katma değer vergisinin düşüldüğü hem de sunulan mal-hizmete KDV yazılmayan uygulamaya ise tam istisna denir.
“KDV muafiyeti belgesi nasıl alınır?” sorusuna yanıt arayan kuruluş yönetimleri ve işletme sahipleri için ilk durak internet vergi dairesidir. Online olarak başvuru yapılmasının ardından, muafiyet için gereken şartların belgeyle beyan edilmesi gerekir. Alınan onay sonrası işletme adına veya şahıs şirketi namına belge düzenlemesi yapılır.
KDV İstisna Yazısı Nasıl Alınır?
KDV istisna yazısı almak, vergi istisnasından tam ya da kısmi şekilde faydalanmak isteyenlerin takip etmesi gereken adımlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- ETUYS aracılığıyla teşvik belgesi başvurusu yapma
- Sistem üzerinden istenen dosya yüklemelerini tamamlama
- ETUYS teşvik belgesi onayı alma
- Edinilen teşvik belgesini müşavir yoluyla ya da bizzat GİB internet sitesine yükleme
- GİB internet sitesine belge yükledikten sonra 9/A bölümünden talep oluşturma
- Makine ve Teçhizatlar için KDV istisna belgesi talep etme
“KDV istisnası nedir ve belgesi nasıl alınır?” sorularına yanıt arayanlar için artık pek çok yanıt ve işlem online hizmet adresleri üzerinden yapılmaktadır. Tıpkı e-fatura finansmanı için olduğu gibi işletmelerin kullanacağı sayısız istisna ve muafiyet belgesini de online kanallar ile elde etmek mümkündür.
İşletmelere alınan teçhizatlarda KDV muafiyetinden faydalanmak isteyenler de edindikleri teşvik belgesini kullanarak GİB internet sitesi yardımıyla muafiyet talep edebilir. Böylece işletmeye alınan araç, gereç ve ilgili teçhizatların KDV ödemelerinden muaf olmak mümkündür.
Nakit İhtiyaçlarınız İçin Anında Çözüm Figopara’da
Figopara vadesi gelmemiş alacaklarınızı vadesinden önce tahsil etmenizi ve şirketinizin nakit ihtiyaçlarını anında çözmenizi sağlar. Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile yalnızca e-Faturalarınızı sisteme yükleyerek aynı anda birçok finans kurumundan teklif alabilir, tüm teklifleri tek ekranda görüntüleyebilirsiniz.
Size özel sunduğumuz avantajlardan yararlanmak için tek yapmanız gereken platformumuza hiçbir ek ücret ve şart olmadan üye olmak. Siz de hemen Figopara’ya katılın, nakit ihtiyaçlarınızı anında karşılayın!