Tedarik Zinciri Yönetimini İyileştirmenin 5 Yolu

Rekabetin her geçen gün arttığı günümüz şartlarında müşterilerin taleplerine hızlı cevap verebilmek, kolay erişilebilir ve planlı olmak iş dünyasında fark yaratmak demektir. Bu amaç doğrultusunda işletmeleri, hedefledikleri sonuçlara ulaştırabilecek en önemli modellerin başında tedarik zinciri yönetimi gelmektedir. Peki, tedarik zinciri yönetimi nedir? Süreçleri nelerdir?

26.12.2021by Figopara
Tedarik Zinciri Yönetimini İyileştirmenin 5 Yolu

Tedarik Zinciri Nedir?

Tedarik zinciri, bir ürünün üretilmesi için gereken hammaddenin tedarik edilmesi sürecinden başlayan ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar süren tüm lojistik faaliyetleri kapsayan sistemdir. Bu sürece; çalışanlar, kullanılan kaynaklar ve teknolojiler de dahildir. 

Tedarik Zinciri Süreçleri Nelerdir?

Tedarik zinciri sürecinde 7 aşama vardır: 

  • Strateji ve Planlama: Ürünlerin ya da hizmetlerin maliyet hesabının yapılmasını ve sürecin şekillenmesini sağlar.
  • Satın Alma: Üretim için gereken tüm hammaddenin ve malzemenin alınması aşamasıdır.
  • Üretim: Kullanılacak malzemelerin doğru bir şekilde planlanması ve değerlendirilmesi sürecidir.
  • Stok Yönetimi: Tükenen malzemelerin tedarik edilmesini kolaylaştıran aşamadır.
  • Depo Yönetimi: Üretimi tamamlanmış ve sevkiyata hazır ürünlerin depolanması ile ilgili süreçtir.
  • Teslimat ve Dağıtım: Üretim aşaması sonlanan ürünlerin depodan müşteriye, perakendeciye veya toptancıya ulaştırılması aşamasıdır.
  • Sipariş Yönetimi: Müşterinin sipariş verdiği ürünün hasarsız, kaliteli, doğru ve hızlı bir şekilde ulaşma sürecini kapsar.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nedir?

Tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin rekabet edilebilir fiyatlarla, yüksek kaliteli malzemeleri sağlayabilmeleri için tedarikçileriyle birlikte çalışabilme olanakları olarak tanımlanır. Tedarikçilerin teknolojilerini ve yeteneklerini hangi ölçüde kullandıkları ve işletmelerinde; lojistik, üretim ve malzeme dağıtımı koordinasyonunu ne kadar başarılı bir şekilde sağladıklarına odaklanır.

Tedarik Zinciri Yönetimi Nasıl İyileştirilir?

Müşteri memnuniyetini artırmak amacıyla daha iyi ürün ve hizmet üretmek için ileri teknoloji ve bilişim yönetimlerinin yanı sıra, tüm tedarik zincirinin çalışmalarını iyileştirmek için takip edilmesi gereken 5 önemli adım bulunur. Peki, bunlar nedir?

1) Bilgi Paylaşımı Yapmak

Tedarik zinciri yönetiminin başarılı olabilmesi için bu zincirdeki işletmelerin birbirlerine güvenmesi şarttır. Bu güveni inşa edebilmek için doğru bilgilerin paylaşılması önemlidir. Bilgi akışının hızlı olmasını sağlayabilen işletmeler, pazardaki değişimlere ve müşterinin ihtiyaçlarına hızlı bir şekilde cevap verebilir, tedarik zinciri koordinasyonunu güçlendirebilir. Bunun için tedarik zinciri üyelerinin bilgi paylaşımına gönüllü olması, bu süreçteki performansının iyileştirilmesindeki önemli adımlardan biridir. Tedarik zinciri üyeleri arasında kazan-kazan anlayışının benimsenmesi ile performans artırılabilir.

2) Üyelerin Performans Beklentilerini Anlamak

Tedarik zinciri karmaşıklaştıkça üyelerin ihtiyaçlarını dengede tutmak ve karşılıklı güvenin sağlanması zorlaşabilir. Bu aşamada tedarik zincirinin tüm üyelerinin performans beklentilerinin tam olarak anlaşılması gerekir. 

3) Maliyetin Minimum Düzeye İndirilmesi

Sürekli gelişen ve değişen rekabet ortamı içerisinde firmalar pazar paylarını genişletebilmek için tedarik zinciri ve dağıtım maliyetlerini minimum düzeye indirmelidir. Bunun için yönetim tekniklerini incelemek ve geliştirmek gerekir. Minimum maliyet ile müşteri memnuniyetine önem veren ve kar sağlayabilen firmalar, finansal süreçlerinde daha iyi yol alacaktır.

4) Analiz ve Planlama Yapmak

Tedarik zinciri yönetimini kullanmayı tercih edecek firmaların mevcut durumlarını analiz etmesi önemlidir. Elde edecekleri sonuca uygun olarak doğru bir yönetim planlaması yapılmalıdır. Tedarik zincirinde yapılacak değişiklikler bu zincirin tüm üyelerini kapsamalıdır. Analizlerine uygun olarak tedarik zincirlerini iyi planlayamayan işletmeler, günümüzdeki rekabet şartlarında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir.

5) e-Ticaret’e Yönelmek

e-Ticaret, üretim ve dağıtıma ait bilgileri ve iletişim teknolojileri barındıran, sürekli gelişen önemli bir işletme yaklaşımıdır. Ticari partnerler arasında bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla e-Ticaret çözümleri kullanılmalıdır. Bilgi paylaşımında şeffaflık yaratmak için tüm süreçlerin elektronik ortama geçirilmesi önemli olacaktır. Müşterilerin siparişlerini e-Ticaret siteleri üzerinden vermesi, bunların takibini yapabilmesi ve ödeme durumlarını görebilmesi, oluşturulması gereken güven ortamına katkı sağlayacaktır. Ayrıca, tedarikçi firmalar da tüm süreçleri web sitesi üzerinden takip edebilecektir. 

Nakit İhtiyacınıza Hızlı Çözüm: Figopara

Tedarik zincirinizi yönetirken sermayenizi artırmak ve nakit akışı probleminizi çözmek istiyorsanız, Figopara tam size göre! Bir tedarikçi finansmanı platformu olan Figopara ile vadeli e-Fatura’nızı anında nakde dönüştürebilir ve vadesinden önce alacaklarınızı tahsil edebilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilirsiniz. Düzenli olarak finans kurumları tarafından denetlenen platformumuzun avantajlarından yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan üye olabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, erken finansmana kavuşun!