Nakit akışı her işletme için önemli bir kavramdır ve bu akışın öngörülebilirliği alacak tahsil süresinin belirli olmasına bağlıdır. Peki, tahsil süresi nedir? Nasıl kolayca hesaplanır?
Tahsil Süresi Nedir?
Kredili satışın gerçekleştiği tarih ile alıcının ödeme yaptığı tarih arasındaki zamanı ifade etmektedir. Nakit akışında bir problem yaşamamak için tahsil süresi değişimlerinin düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Tahsil süresinin hesaplanması ile birlikte işletmeler giderlerini karşılamak için ihtiyaç duydukları nakde ne zaman ulaşacaklarını öğrenmiş olurlar. Bu süre, işletmelerin faaliyetlerine göre 3 aylık ya da 6 aylık periyotlarda hesaplanabilir.
Tahsil Süresi Nasıl Hesaplanır?
Tahsilat süresi tüm işletmeler için sabit değildir. İşletmenin koşullarına ve çeşitli etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Hesaplama ürün veya hizmet satışı bazlı değil, gün ya da sezon üzerinden yapılır. Bir aylık periyottaki tahsilat süresini hesaplamış olan bir firma, elde ettiği sonucu genel işletme giderleri ile kıyaslayarak yeni vade süresini belirleyebilir. Tahsilat süresi, müşterilere tanınan vadeden ortalama %25 daha uzunsa işletme kötü durumda değildir denilebilir. İki tür tahsil süresi hesaplaması vardır. Bunlar:
– Alacak Tahsil Süresi = Gün Sayısı / (Toplam Kredili Satış / Ticari Alacaklar)
– Alacak Tahsil Süresi = (Ticari Alacaklar / Toplam Kredili Satış) x Gün Sayısı
Formül kullanımını şu örnekle açıklanabilir: Örneğin, bir firma kendi müşterilerine sunduğu vade süresini değiştirmek için bir aylık alacak tahsilat süresini hesaplamak istiyor. Bu firmanın Temmuz ayına kadar biriken ticari alacakları 8000 TL’dir. Temmuz ayında ise 3000 TL kredili satış yapmıştır. Böylece bir ay içinde ticari alacakları 11000 liraya yükselmiştir. Ay sonunda 6000 lira tahsilat gerçekleştiren firmanın 6000 TL ticari alacağı kalmıştır. Bir aylık işlem sürecinde gerçekleştirilen bu satış ve tahsiller ile elde edilen verilere göre alacak tahsilat süresi= ( 6000 / 3000 ) x 30=60 gün olacaktır.
Alacak Tahsil Süresini Ölçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Alacak tahsil süresini etkili bir şekilde kullanabilmek önemlidir. Bunun için bu süre aydan aya trend çizgisi şeklinde takip edilmelidir. Bir önceki yılla kıyaslamak da doğru analiz yapabilmek açısından önemlidir. Ayrıca, bu süreyi ölçerken benzer iş modellerine ve satış rakamlarına sahip şirketlerle de karşılaştırma yapmak önerilir. Ayrıca, alacak tahsilat süresini hesaplamada kullanılan formülde yalnızca kredili satışların tutarı kullanılmalıdır. İşletmenizin kredili satışları düşükse eğer sadece bu hesaplamaya göre şirketin nakit akışı hakkında yeterli bilgi edinemezsiniz. Tahsilat süreci ile ilgili GİB tarafından yayımlanmış tebliğe ulaşmak için tıklayın.
Alacak Tahsil Süresi Nasıl Yorumlanır?
Alacak tahsilat süresinin kısa olması işletmenin kârını olumlu etkiler. Bu durumda işletme, tahsilatını hızlı bir şekilde yaparak nakit döngüsü elde etmiş olur. Tahsilat süresine karar verirken müşterilerin farklı tedarikçileri tercih edebilmesi durumuna karşı işletmenin mali yükümlülükleri ile birlikte rakiplerinin finansal tercihlerini de değerlendirmesi faydalı olacaktır. Bazen işletmeler satışlarını arttırmak için vade sürelerini uzatma kararı alırlar ve bu şekilde tahsilat süreleri de artmış olur. Sermayesi yeterli olmayanlar da vade süresini daraltarak pozitif nakit akışının artmasını amaçlayabilmektedir.
Tahsil Süresinin Hesaplanmasının Avantajları Nelerdir?
Alacak tahsilat süresini ölçmek ve hesaplamak, işletmenizin verimliliği hakkında size bilgi sağlar. Mesela, bir işletme tahsilat süresini ölçerek nakit kaybına uğrama tehlikesini önceden fark edebilir. Ayrıca alacak tahsilat süresini düzenli olarak ölçen işletmeler, faaliyetlerini iyileştirmek ve düzenlemek amacıyla kullanabilecekleri verilere de sahip olur. Alacak tahsilat süresinin optimize edilmesi ile birlikte pazar payını genişletmek isteyen işletmeler gerekli büyüme hamlelerini yapabilirler. Likiditenin korunması açısından şirketlerin sunduğu hizmet ya da malın karşılığının belirlenen periyotlarda alınabilmesi önemlidir. Bu sürenin azaltılması için müşterilere fatura gönderiminde gecikme yaşanmaması gerekir.
Finansal Süreçlerin Takibini Kolaylaştıran Platform: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı platformu ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilir, şirketinize kesintisiz nakit akışı sağlayabilirsiniz. Fatura süreçlerinizi dijital ortamda gerçekleştirirken zaman kaybı yaşamamak için Figopara’nın hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, e-Fatura’larınızın takibini tek bir platform üzerinden anında yapabilirsiniz. Uzun prosedür işlemleri yerine faturanızı sisteme yükleyerek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, tüm finansal süreçlerinizin takibini kolaylaştırın!