Giriş Yap Hemen Başvur
EN

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Nasıl Başvurulur?

Figopara Figopara | 09.02.2021

Teknolojinin hayatımızdaki önemi arttıkça kişisel verilerin korunması da önemli hale geldi. Bu bağlamda, Ticaret Bakanlığı tarafından ticari iletilerin denetlenip, alıcıların onaylarının gözetildiği ve kişisel verilerinin korunduğu bir platform olan İleti Yönetim Sistemi (İYS) oluşturulmuştur. Peki İYS nedir? Avantajları nelerdir?

İYS Nedir?

İleti Yönetim Sistemi, Ticaret Bakanlığı tarafından, 6563 Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteği ile oluşturulan hizmet sağlayıcılarının ticari amaçlı elektronik iletilerini, alıcıların izinleri, şikayetleri doğrultusunda onaylı bir biçimde göndermelerine olanak tanıyan; alıcıların ise onay verdikleri işletmelerden iletiler almasını sağlayan ulusal veri tabanı sistemidir. Alıcıların kişisel verilerini korurken aynı zamanda hizmet sağlayıcılarının onaylı iletişim adreslerinin kontrol edilmesini ve alıcı şikayetlerinin yönetilmesini de tek bir platform üzerinden gerçekleştirir.

İYS’nin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

Ticari iletilerin denetlenmesini sağlayıp, vatandaşları istenmeyen ticari ileti akışından kurtaran İYS’nin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alıcıların (vatandaşların) kişisel verilerinin İYS güvenceli veri tabanıyla korunmasını sağlar.
  • Hizmet sağlayıcılarının (işletmelerin) alıcılara gönderdikleri onaylı iletiler İYS güvencesiyle saklanacaktır.
  • Hizmet sağlayıcıları, alıcıların verdikleri izinleri düzenli bir raporda takip edebilecektir.
  • Alıcılar istenmeyen ticari iletileri reddetme haklarını kullanabilir ve izinsiz ileti gönderen hizmet sağlayıcılarını şikayet edebilirler.
  • Alıcı şikayetleri, izinleri ve ticari iletilerin denetlenmesi tek platform üzerinde toplandığından, e-ticarette yönetim işlerini kolaylaştırır.
  • Excel, CSV, TXT üzerinden veri eklenebilmektedir. Ayrıca API ile çalışan kullanımı kolay ve uygun fiyatlı bir sistemdir.

İYS Kullanımı Zorunlu Mudur?

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, 1 Ocak 2021 itibari ile yürürlüğe girmiştir. Ancak 150.000 altında ticari iletişim adresi (telefon ve e-posta adresleri toplamı) bulunan işletmelerin 31 Mayıs 2020 tarihine kadar verilerini İYS’ye yüklemeleri gerekmektedir. Ticari amaçlı ileti gönderen hizmet sağlayıcılarının İleti Yönetim Sistemi’ne kayıt olmadan gönderecekleri ticari iletiler, izinsiz sayılacağından 6563 sayılı kanunun cezai şartlarına göre iletinin alıcı sayısı ve ileti tipi gibi değişkenler göz önünde bulundurularak 1.000-100.000 TL arasında cezai işlem başlatılacaktır.

İYS Başvurusu Nasıl Yapılır?

İYS, MERSİS kaydınız varsa elektronik başvuru yöntemi ile başvuru yapabilirsiniz. Eğer MERSİS kaydınız yoksa ıslak imza ve kargo yolu ile başvuru yapabilirsiniz. Yapılan başvurunun değerlendirilmesi sonucunda İYS, şirket unvanına bir kod atamaktadır. Bu aşamalardan sonra yapmanız gereken İYS İleti Paketi Sözleşmesi tiplerinden alıcı sayısına uygun olan paketi seçmektir. 5.000 alıcı sayısına kadar işletmelerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. 5.000- 250.000 TL aralığında alıcıya sahip işletmeler ise kendilerine uygun paketi seçip paketin ücretini ödemekle yükümlüdür.

Kaydın tamamlanmasından sonra hizmet sağlayıcılar geçmiş alıcı izinlerini, İleti Yönetim Sistemine yüklemelidirler. Geçmişe dönük tüm ispat ve beyan yükümlülüğü hizmet sağlayıcılarına aittir. İYS 1 Ocak 2021 tarihinde vatandaşlara açılmıştır. Vatandaşlar kendi izinlerini kontrol edip red haklarını kullanabilmektedirler. Bu tarihten itibaren İYS portalı üzerinden alıcının onayıyla kısa mesaj hizmeti sağlanmaktadır. Bu sayede İYS kanalları üzerinden gelen her onay ispatı, hizmet sağlayıcısının yükümlülüğü olmaktan çıkar ve yükümlülük İleti Yönetim Sistemi’ne geçer.

Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!

Alacaklarınızı vadesinden önce Figopara ile tahsil edebilirsiniz. Uzun işlemler ve belgelerle uğraşmaya gerek kalmadan sadece e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini tek bir platformdan görüntüleyebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!

İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir? Nasıl Başvurulur?