Giriş Yap Hemen Başvur
EN

e-Bordro Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Figopara Admin Figopara Admin | 11.07.2023

Çalışma yaşamının vazgeçilmez unsurlarından biri maaş ve ücret ödemeleridir. Bu ödemelerin kayıt altında tutulması, hesaplamaların ve oranların muhatabına bildirilmesi için düzenlenen belgeye “bordro” adı verilir. Son dönemin konuya ilişkin en çok merak edilen sorusu ile “e-Bordro nedir?” oluyor. e-Bordro hazırlama ve e-Bordro sorgulama işlemleri ile ilgili merak edilen her başlığı ve sorunun yanıtını sizin için yazımızda derledik.

Yeni nesil yönetim araçlarının teknolojiyle birleşmesi, pek çok yönetim ihtiyacının online ortamda karşılanmasını sağladı. Bordro işlemleri de bunlardan biri olarak artık e-Bordro şeklinde düzenlenebiliyor. e-Bordro sisteminin hayata geçişiyle birlikte kamu kurumlarında çalışan memurlar ve sözleşmeli personeller için maaş ödemelerine ilişkin detaylı bilgi edinmek birkaç saniye sürüyor. 

e-Bordro Nedir?

e-Bordro, online devlet işleri platformu olan e-Devlet aracılığıyla alabileceğiniz elektronik bordro belgesidir. Çalışanların maaş ödemeleri, ücretlerinden yapılan kesintiler, vergi oranları ve net maaş miktarı gibi tüm bilgileri bordro sorgulama yaparak öğrenmesi mümkündür. 

Yasal hükümler açısından e-Bordronun geçerliliği fiziki bordro ile aynıdır. Yani kağıt bordro belgesinin resmiyetteki sınır ve hakları, e-Bordro için de geçerlidir. e-Devlet resmi sitesi üzerinden giriş yapan kullanıcılar, maaş bordrolarını görüntüleyebilir ve indirme yaparak çıktısını alabilir. 

Bordro belgelerinin temel işlevi çalışanların aldıkları maaş, ücret ve ek ödemelerin detaylandırılmasıdır. Bu sebeple aylık çalışanlar için her ay düzenli olarak bordro düzenlenir. Bu bordrolar maaş ödemelerinden ortalama 24 saat önce bildirilir. 

Yayınlanan e-Bordro belgelerine, bir gün önce çalışanın bilgileriyle ulaşmak mümkündür. Bazı hallerde çalışanın rutin yayının haricinde belgeye ihtiyacı olabilir. Birtakım başvuru süreçleri ve bankadaki kredi işlemleri gibi hallerde, çalışanların gelir beyanı sunması gerekir. Bu beyanlarda bordro belgeleri baz alınır.  

Özellikle bankacılık ve kredi işlemleri sırasında, başvuru sahiplerinin gelir akışını belgelendirmesi gerekir. Resmi kurumlar ve bankacılık faaliyeti yürüten kuruluşlar, gelir beyanında bordro belgesini sorgular. Başvuru sahiplerinin gelir beyanı sunmak için çalıştıkları kurumdan bordro talep etmesi gerekir. e-Bordro sistemi sayesinde e-Devlet üzerinden anında belgelere erişmek mümkündür. Bazen de kurumlar son 3 – 6 aya ait bordro talebinde bulunur. Bu talepler de yine e-Bordro sistemlerinin geriye dönük sorgulamaları sayesinde karşılanabilir.   

Çalışanlar kendisinden bordro talep eden kurum ve kuruluşlara beyanda bulunmak için e-Bordro sisteminden sorgulama yapabilirler. Bu işlemlerde kullanılan kanal e-Devlet sistemidir. İster güncel ister geriye dönük olsun, çalışanın bordro bilgileri ve detay dökümleri listelenebilir. 

Çalışanlar listeleme işlemlerini başlatmak için e-Devlet sistemine giriş yapar ve bilgilendirme formunu doldurur. Form gönderimi tamamlandıktan sonra çalışanın mesai bilgilerine erişilir. Bu bağlamda hak ettiği maaş ve ücret ödemesini beyan eden e-Bordro, barkodlu şekilde oluşturulur. Görüntülenen e-Bordro belgesi, yazdırılarak çıktısı alınabilen bir belgedir. Alınan belgeler, iş yeri tarafından düzenlenen fiziki bordrolar ile aynı yükümlülük kapsamındadır. 

e-Bordro Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Bordro bilgilerini sorgulamak isteyen çalışanların, e-Devlet platformunu kullanması gerekir. Yeni nesil resmi hizmet aracı olarak kamu yönetimi tarafından hazırlanan e-Devlet, pek çok işlem gibi bordro görüntüleme hizmeti de verir. 

Bu bağlamda e-Bordro sorgulama işlemini yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken yol şu şekilde özetlenebilir: 

  • Kullanıcı e-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. 
  • Giriş için T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi kullanılır. 
  • Girişin ardından ana sayfa arama satırına “e-Bordro sorgulama” yazılır. 
  • Ardından açılan Maliye Bakanlığı e-Bordro sayfasında sorgulama satırına tıklanır. 
  • Sorgula butonuna tıkladıktan sonra yeni bir sekme açılır. 
  • Açılan yeni sekmede bilgilendirme formu yer alır. 
  • Kullanıcıların bu bilgilendirme formunda istenen bilgileri girmesi gerekir. 
  • Bilgi girişinin ardından “listele” butonuyla e-bordro görüntülenir. 

e-Bordro giriş ve görüntüleme işlemlerinin ardından, çalışanlar listeledikleri bordroyu yazdırabilir. Çıktısı alınan e-Bordro belgeleri, fiziki bordro evraklarıyla aynı resmiyete ve yükümlülüğe sahiptir. 

e-Bordro Hangi Programda Yapılır?

e-Bordro maaş ve ücret ödemeleri için kritik konumda yer alan bir belgedir. Çalışanların aldıkları ücretlere ve maaşlara dair tüm detay bilgileri, kesintileri, vergilendirme ve muafiyetleri bordro aracılığıyla görüntülemesi mümkündür. Bir de bu belgelerin hazırlanma süreci söz konusudur. 

e-Bordro belgeleri, e-Belge düzenleme programları aracılığıyla oluşturulur. Birbirinden farklı e-Belge programı bordro muhasebat işlemi için kullanılabilir. Bu programların desteklenmesi ve çalışabilmesi için Java eklentisi kullanılmalıdır. Hangi hizmet sağlayıcı tercih edilirse edilsin, Java desteği zorunludur. 

Tıpkı e-Fatura finansmanı işlemlerinde olduğu gibi bordro oluşturma süreçlerinde de dijital ortam hizmet sağlayıcıları kullanılabilir. Online sistemler üzerinden e-bordro hizmeti veren hizmet sağlayıcıları bulunmaktadır. Ancak kurum ve kuruluşlar genellikle yıllık üyelik kapsamında hizmet veren uygulamaları tercih eder. 

Özellikle geri bildirim ve sorun çözme süreçlerinde sağlıklı iletişim kurmak adına kurumsal firma hizmeti almak avantaj sağlar. Bu nedenle kurum ve kuruluşlar e-Bordro hazırlama programları ve uygulamalarına talep gösterir. 

e-Bordro Yapmanın Avantajları Nelerdir?

e-Bordro devlet çalışanları ve kamu sözleşmeli çalışanlarının online ortamda erişebileceği belgeler arasında yer alır. Maaş bilgileri ve detaylara ilişkin başlıkları bir araya toplayan bu belgeler, e-Devlet sistemi üzerinden görüntülenebilir. Elektronik bordro belgeleri ile fiziki bordro çalışmalarının getirdiği pek çok iş yükü ortadan kalkmıştır. 

Bu bağlamda e-Bordro yapmanın avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Dijital belge üretimiyle kağıt tüketimi azaltılır. 
  • Zaman kaybı önlenir ve hızlı işlem sağlanır. 
  • İş yükü azalır ve otomasyon sistemleri sayesinde hesaplama süreçleri kısalır. 
  • Anında belge erişimi ve yazdırma işlemi mümkün hale gelir. 
  • Bekle saklama ve belirli süre muhafaza etme zorunluluğu ortadan kalkar. 
  • Çevreci bir yaklaşıma hizmet eder. 
  • Geçmiş dönemlere ait belgelere de aynı sistem üzerinden ulaşmak mümkündür. 

e-Bordro maaş bilgilerinin pek çok kategoride detaylandırılmasını sağlar. Aynı zamanda geçmişe dönük görüntülemeler sayesinde karşılaştırma yapılabilir ve değişiklikler kolayca gözlemlenebilir. Zaman yönetimi ve iş yükünü azaltması açısından sunduğu avantajlar e-Bordro sisteminin kısa sürede yaygınlaşmasını sağlamıştır.  

e-Bordro kullanımının avantajlarından bir diğeri de çalışanların özellikle başvuru süreci gibi olağan dışı taleplerle bordroya ihtiyaç duyması sırasında yaşanır. Bu süreçlerde ortaya çıkan talepleri hızlı ve güvenilir şekilde sağlamak e-Bordro sistemiyle kolaylaşır. 

e-Bordro ile kısa sürede ve nitelikli belge oluşturmak, çalışanın belge ihtiyacını daha az iş yükü ve zaman yönetimi avantajıyla karşılamak mümkün hale gelir. Bu nedenle kurumsal firmalar, kamu iş birliği içeren firmalar ve kamu kurumları e-Bordro sistemini tercih etmektedir. 

Kimler e-Bordro Yapmalıdır?

Maaş bordrosu nedir?” diye merak edenler kadar e-Bordro işlemlerini kimlerin yapması gerektiğini soranların sayısı da az değildir. e-Bordro hizmetinden faydalanmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunur. Bu şart ve nitelikler ve genel uygulamalar genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • 4C sigortalı çalışanlar ya da harici sözleşme şartlarına bağlı çalışanlar, e-Bordro hizmetinden yararlanamaz. 
  • Özel sektör çalışanlarının e-Bordro sisteminden faydalanması için öncelikle insan kaynakları biriminden ya da sorumlu müdürlükten talepte bulunması gerekir. 
  • e-Bordro görüntülemeleri ayın 15’inde maaş alan memurlar ve kamu sözleşmeli personelleri için her ayın 14’ünde yayınlanır. 
  • e-Bordro talep edenler çalışma günleri, maaş kesinti oranları, bu oranlar dahilinde yapılan kesintileri, çalışma saatlerini ve bu saatlere atanan ödemeleri görüntülemek için detay belge talep etmelidir. 

Bordro belgeleri çalışanların maaş takibinin yanı sıra bazı başvurular sırasında da ihtiyaç duyduğu evraklardır. Bu açıdan, kamuda çalışan memurlar veya sözleşmeli personeller, ihtiyaç duyduğunda bordro talep edebilir. 

Kurum ve kuruluşlar kendisinden talepte bulunan çalışan adına, rutin döngü dışında da bordro düzenlemek zorunda kalabilir. Fiziki bordro kullanmayan kurum ve kuruluşlar, e-Bordro hazırlayarak çalışana belge no ile bildirimde bulunabilir. Söz konusu belge e-Devlet üzerinden çalışanın kimlik belgeleriyle görüntülenebilir. 

Maaş Bordrosu Nasıl Alınır?

e-Bordrolarda belge geçerliliği olması adına benzersiz karekod sistemi kullanılır. Karekodlu ve barkodlu e-Bordro belgesine e-Devlet uygulaması üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca online web adresi de e-Bordronun alınabileceği alternatiflerden biridir. e-Devlet üzerinden maaş bordrosu almak için sırasıyla aşağıdaki adımları izlemeniz gerekir:

  • e-Devlet sistemine giriş yaparak bilgileri dolduran çalışanlar, arama satırına “bordro sorgulama” yazarak ilgili sayfayı açar. 
  • Açılan sayfada çalışandan bazı bilgiler talep edilir ve bilgi formunun doldurulması gerekir. 
  • Bilgi formunu gönderen çalışanlar aynı sayfada bulunan “görüntüle” butonuyla e-Bordroya ulaşabilir. 
  • Sonrasında açılan belgenin alınması için “yazdır” seçeneği kullanılır. 
  • Yazdırılan e-Bordrolar, fiziki bordrolarla aynı geçerliliğe sahiptir. Talep edilmesi halinde fiziki bordro yerine e-Bordro beyanında bulunulabilir. 

Nakit İhtiyaçlarınıza Anında Çözüm Figopara’da!

Farklı finans kurumlarının uzun süren prosedür işlemleri ile uğraşmak yerine Figopara ile şirketinizin nakit ihtiyaçlarına anında çözüm bulabilirsiniz. Figopara, vadesi gelmemiş alacaklarınızı vadesinden önce tahsil etmenizi sağlar. Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile yalnızca e-faturalarınızı sisteme yükleyerek aynı anda birden fazla finans kuruluşundan teklif alabilirsiniz. 

Avantajlarımızdan faydalanmak için hiçbir ek ücret ve şart olmadan platformumuza katılabilirsiniz. Siz de hemen Figopara’ya katılın, finansal süreçlerinizdeki belirsizlikleri ortadan kaldırıp nakit ihtiyaçlarınıza anında çözüm bulun!

e-Bordro Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?