Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Muhtasar Beyanname Nedir? Hesaplarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Figopara Figopara | 25.11.2020

Gelir Vergisi Kanunu’nun 84. maddesinde belirtildiği üzere işverenler ya da vergi tevkifatı yapan kişilerin kestiği vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirilmesi gerekir. Peki, gelir vergisi ile ilgili beyan türlerinden biri olan muhtasar beyanname ile ilgili bilmemiz gerekenler nelerdir?

Muhtasar Beyanname Nedir?

Muhasebede muhtasar beyanname kelime anlamı olarak kısa vakit veya özet anlamına gelmektedir. Muhtasar Beyanname, Gelir Vergisi Kanununun 84. maddesine bağlı olarak işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirilmesidir.

Muhtasar Beyanname Nasıl Hesaplanır?

Vergi sorumlusu ödeme için alacaklı olan vergi dairesinin muhatabı olan kişidir. Muhtasar beyannamede, stopaj usulü vergilendirme geçerli olduğu için vergi aslı vergi sorumlusundan istenir. Vergi tutarı stopaj usulü ile hesaplandıktan sonra vergi dairesine beyan edilir ve ödeme gerçekleştirilir. Stopaj usulü vergilendirmede kaynakta kesinti gerçekleşir. Söz konusu gelir sahibine ulaşmadan önce vergi kesintisi gerçekleşir. Buna örnek olarak; çalışanların maaşı hesaba yatmadan brüt ücret üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi tutarlarının düşülmesini gösterebiliriz. Belirtilen süre içerisinde bu kesintileri muhtasar beyanname ile beyan ederek ödemeyi yapmak gerekir.

Kimler Muhtasar Beyanname Verir?

– Kamu kuruluşları
– Yatırım fonu yönetiminde görev alanlar
– Ticaretle uğraşan firmalar
– Dernekler ve vakıflar
– İş ortakları
– Serbest meslek çalışanları
– Kazanç olarak zirai ve bilançoya tabi çiftçiler

Muhtasar Beyanname Ne Zaman Verilir?

Muhtasar beyannameyi aylık ya da üç aylık olarak beyan edebilirsiniz. İşletmedeki çalışan sayısı on kişiden azsa, vergi dairesine önceden bilgi vererek beyannameyi üç aylık periyotlarla düzenleyebilirsiniz. Eğer beyannameyi üç aylık olarak düzenliyorsanız, üç aylık dönemden sonraki ayın 26. gününe kadar verebilirsiniz. Beyanname verdiğiniz ayın 26. gününe kadarki süreçte ise ödemeniz gerekir. Eğer beyannameyi bir aylık periyotlarla düzenliyorsanız, sonraki ayın 26. günü beyan etmeniz ve ayın 26. gününde ödemeniz gerekir.

 

Üç aylık muhtasar beyanname verme dönemleri aşağıdaki gibidir:

1.Dönem 26 Nisan
2.Dönem 26 Temmuz
3.Dönem 26 Ekim
4.Dönem 26 Ocak 

Muhtasar Beyanname Kodları

Aşağıda kodların bir kısmı belirtilmiştir. Tüm kodlarına ulaşmak isterseniz bu adresi ziyaret edebilirsiniz.

Ücret

Asgari Ücret – 011

Diğer Ücret – 012

Serbest Meslek

18.Madde Kapsamındakiler – 021

Diğer Meslek Kazancı Ödemeleri – 022

Yıllara Yaygın İnşaat

Birden Fazla Takvim Yılına Yaygın İnşaat ve Onarım İşleri Dolayısıyla Yapılan Hakediş Ödemeleri – 031

Birden Fazla Takvim Yılına Yaygın İnşaat ve Onarım İşleri İle Uğraşan Kurumlara Yapılan Hakediş Ödemeleri – 032

Nakde Kolayca Ulaşmanın Yolu: Figopara

Artık nakde ulaşmak için uzun prosedürlerle uğraşmanıza gerek yok! Figopara, size finans kurumlarının tekliflerini tek bir platform üzerinden görüntüleyerek karşılaştırma fırsatı sunar. Tek bir tuşla size uygun olan teklifi seçebilirsiniz. Böylece alacaklarınızı vadesinden önce tahsil ederek ihtiyacınız olduğu anda nakde ulaşabilirsiniz.

Siz de nakde istediğiniz zamanda en pratik yolla ulaşmak ve Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak istiyorsanız yapmanız gereken tek şey; ek şart ya da ücret olmadan platformumuza üye olmak. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve kolayca nakde ulaşın!

Muhtasar Beyanname Nedir? Hesaplarken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?