Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Kur Farkı Faturası Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Figopara Figopara | 25.01.2021

Farklı iki ülkeye ait olan para birimleri arasındaki değişim oranına ‘’kur’’ denir. Farklı ülkeye ait para biriminin değişim esnasında oluşturduğu farka da ‘’kur farkı’’ denmektedir. Peki, kur farkı faturası nedir ve nasıl düzenlenir?

Kur Farkı Faturası Nedir?

Önceden düzenlenmiş olan faturaların ödeme günü geldiğinde fatura ve ödeme tarihi arasında oluşan kur farkı durumunda, taraflardan hangisinin lehine bir kur farkı ortaya çıkmışsa bu farktan ortaya çıkan tutar fatura edilir. Bu faturaya ise ‘kur farkı faturası’ denir.

Kur Farkı Faturası Nasıl Düzenlenir?

Mal/Hizmet bedeli karşılığında kesilen dövizli faturanın bedeli alındığında ve bu ödeme ile daha önce kesilen faturanın tamamının yada kısmi olarak kapatıldığı zaman, yani tahsilat alındığı zaman, faturanın kesilmesi gerekmektedir.

Kur farkı faturasını TL hesabında lehine para kalan taraf kesmektedir. Örneğin; X firması TL hesabında avantajlı durumda olduğu için Y müşterisine kur farkı faturasını kesmelidir. Eğer fatura kesildikten sonra kur düşer ve ödenen TL tutarı faturanın TL tutarından daha az olursa, Y müşterisi X firmasına faturayı kesmelidir. Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nin “III/A/5.3.Kur Farkları” başlıklı bölümünün ikinci ve üçüncü paragrafında, lehine kur farkı doğan KDV mükelleflerinin (satıcı/alıcı) kur farkları için fatura düzenlemesinin zorunlu olduğu belirtilmektedir.

Düzenlerken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kur farkı faturası düzenlenirken dikkat edilmesi gereken maddeler aşağıda belirtilmiştir:

  • Fatura Türk Lirası cinsinden düzenlenmelidir.
  • KDV hesaplaması kur farkı baz alınarak yapılıp eklenmelidir.
  • Faturanın açıklama kısmına fatura ibaresi ayrıca eklenmelidir. 
  • Eğer karşı taraf e-fatura mükellefi ise, fatura e-fatura cinsinden düzenlenmelidir.

KDV Karşısında Kur Farklarının Durumu

18 Ocak 2019 tarihli Resmi gazetede yayımlanan 7161 sayılı kanun ile KDV Kanunun ‘’Matraha Dahil Olan Unsurlar’’ başlıklı 24. Maddesine ‘’Kur Farkı’’ ifadesi eklenmiş ve kur farkının alıcı ve satıcı nezdinde matrahın bir unsuru olarak vergilendirilmesi netlik kazanmıştır.

Nakde Ulaşmanın En Pratik Yolu: Figopara

Alacaklarınızı vadesinden önce istediğini zaman tahsil edebilirsiniz. Finans kurumlarının size özel olarak sunduğu tekliflerden dilediğinizi seçerek miktarın hesabınıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak için ek ücret ve ya ek şart olmadan platforma üye olmanız yeterlidir. Haydi, siz de Figopara ailesine katılın ve nakde kolayca ulaşın!

Kur Farkı Faturası Nedir? Nasıl Düzenlenir?