Dijitalleşmenin etkisini her geçen gün hayatımızda daha çok hissediyoruz. Koronavirüs salgını ile hızlanan bu sürecin temel basamaklarından biri ise e-faturalardır. Ödemeleri ve faturaları online olarak gerçekleştirerek hem zamanı daha verimli kullanabilir hem de masraflarınızı azaltabilirsiniz. Peki, elektronik fatura sistemine geçmek için takip edilmesi gereken adımlar nelerdir?
E-Fatura Nedir?
Elektronik fatura, faturaların internet ortamında alıcı ile satıcı arasında karşılıklı iletilmesidir. Arşivlemek için bir fiziksel alan ayırmanız ya da kaybolması hakkında endişelenmeniz gerekmez. Eski faturaları sorgulamanızı kolaylaştırır. Hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmenizi sağlar.
Kimler Kullanabilir?
2018 ve 2019 yılı, cirosu 5 Milyon TL ve üzeri olan şirketler e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. 2020 veya sonraki dönemlerde kriteri sağlayan firmalar ise ilgili hesap döneminden sonraki 6 ay içinde bu uygulamaya geçmelidir. Sistemi kullanma zorunluluğu olmayan firmalar isteğe bağlı olarak bu sisteme geçebilir ve isterlerse bir yaptırım olmadan sistemden çıkabilirler.
Nasıl Başvurulur?
E-fatura uygulamasına geçmeye karar verdiyseniz, ilk adım olarak Kamu Sertifikasyon Merkezi’ne mali mühür başvurusunda bulunmalısınız. Mali mühür geldikten sonra işlemlerde kullanacağınız hesap bilgilerini temin etmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvurmalısınız.
GİB sitesindeki portal üzerinden ücretsiz düzenleme yaparak e-fatura oluşturabilirsiniz. İşlem yapacağınız fatura sayısı çok değilse bu yöntem sizin için uygun olabilir. Bu faturalar portal üzerinde 6 ay saklanacaktır. Sonrası için yükümlülük işletmenize aittir.
Özel entegratör portallar üzerinden e-fatura oluşturmak ise başka bir seçenektir. Entegratör, muhasebe sistemindeki bilgileri elektronik faturaya dönüştürerek tekrar sisteminize aktarır.
Eğer firmanızın işlem yaptığı fatura adedi oldukça fazla ise tercih edebileceğiniz bir yöntem daha bulunuyor: Şirketinizin muhasebe sistemini maliye ile doğrudan entegre etmek! Firmanızın muhasebe sistemindeki faturalar bir yazılım ile elektronik faturaya dönüştürülerek otomatik olarak kaydedilir.
Sisteme kayıt olduktan sonra işlem yapacağınız tüm faturalarda mali mühür bulunacaktır. Mali mühür 3 yılda bir yenilenmelidir. Ayrıca zorunlu olarak e-fatura uygulamasına geçen firmaların e-arşiv faturaya da geçmesi gerekir.
E-Faturanızı Takip Etmenin En Kolay Yolu: Figopara
Tüm e-faturalarınızı tek bir platform üzerinden kolayca takip edebilirsiniz. Üstelik vadeli e-faturalarınızı, isterseniz vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, faturalarınızı sisteme yükleyerek kurumların size sunduğu tekliflerden en avantajlı olanını kabul etmek.
Figopara’nın tüm bu avantajlarından tek bir tıkla faydalanmak için yapmanız gereken tek şey platformumuz üzerinden ücretsiz üyelik oluşturmak. Haydi, siz de bize katılın ve e-faturaların takibini kolaylaştırın!