MERSİS, Türkiye'de faaliyet gösteren ticaret ve sanayi işletmelerini tek bir elektronik sistemde kaydetmeyi amaçlayan bir sistemdir. MERSİS, "Merkezi Sicil Kayıt Sistemi"nin kısaltmasıdır. Bu sistem, işletmelerin tescil, değişiklik ve kapanış gibi süreçlerini online olarak yönetmelerini sağlar. MERSİS, ticaret hayatını dijitalleştirerek bürokratik işlemleri hızlandırır ve işletmeler arasındaki iletişimi kolaylaştırır. Bu yazımızda MERSİS numarası nedir? MERSİS no nasıl öğrenilir? gibi bilinmesi gereken önemli soruları yanıtlayacağız.
Mersis ne demek sorusu kapsamında, MERSİS no, ticari işletmeler için geliştirilen ve işletmenin sicil kaydını içeren 16 haneli bir sayıdır. Bu sayı, özel bir algoritma kullanılarak üretilir. T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen Mersis no, ilgili şirkete özeldir. 16 haneli bu sayı, MERSİS olarak bilinen sistemin işleyişi açısından son derece önemlidir. MERSİS, şirketlere ait bilgilerin ve sicil kayıtlarının dijital ortamda bulunmasını sağlayan bir sistemdir.
Açılımı; “Merkezi Sicil Kayıt Sistemi” olan bu sistem, temel olarak bir veri tabanıdır. Yani, şirketlere ait bilgileri içerir. İlk kez 2015 yılında uygulanmaya koyulan bu sistem şirketlerin; terkin, değişiklik ve kayıt işlemlerini çok daha kolay yapabilmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Sistemin temel amacı ticari işletmelere ait bilgilerin dijital ortama aktarılması olsa da ekonominin diğer bileşenleri de MERSİS’e dahil olmuştur.
Dernekler, meslek örgütleri, tacirler, vakıflar ve hatta serbest meslek sahibi olanlar da yine MERSİS no olabilir. Üstelik şahıs şirketi Mersis no öğrenme işlemi son derece basittir. Serbest meslek sahibi olsanız bile son derece basit birkaç adımdan oluşan işlemi tamamlayarak, E-Devlet sistemi aracılığıyla şahıs şirketinize ait MERSİS numarasına erişim sağlayabilirsiniz.
MERSİS Numarası Nedir?
MERSİS numarası, ticari işletmelerin sicil kayıtlarının elektronik oramda tutmaya yarayan ve her işletmeye verilen 16 haneli bir numaradır. Şirketler, onlara verilen 16 haneli Mersis numarası ile bu veri tabanına kaydedilir.
Ayrıca MERSİS numarası, ticari yaşamınız boyunca gerçekleştireceğiniz bazı işlemlerde de işinize yarayacaktır. Örneğin finans kuruluşlarında çek hesabı açabilmeni için MERSİS numarasına ihtiyaç vardır. Bunun dışında şirketinizle ilgili gerçekleştireceğiniz resmi işlemlerin önemli bir bölümünde MERSİS numarasına ihtiyaç olacaktır. Çek nedir, nasıl düzenlenir merak ediyorsanız “çek nedir” yazımızı inceleyebilirsiniz.
Şirketler İçin MERSİS No Önemi
Şirketler için Mersis numarasının önemi, birçok resmi işlemin elektronik ortam üzerinden yapılabilmesini sağmaktır. Dolayısıyla bu sistemi verimli ve efektif şekilde kullanan şirketler, internet sitelerinin tescilinden acente faaliyetlerine kadar birçok işlemi kolaylıkla gerçekleştirebilir. MERSİS numarasının şirketler için önemi genel hatlarıyla şu şekildedir:
- Ticari işletme devri, şirketi türü değişikliği, birleşme ya da bölünme gibi işlemlerin tamamını sistem üzerinden yapabilirsiniz.
- Acentelik işlemlerini yürütebilir ve acente faaliyetlerini yönetebilirsiniz.
- Konkordato işlemlerini sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
- Her türden işletmenin açılış ve kuruluş işlemlerini tamamlayabilirsiniz.
Tüm bunların yanı sıra MERSİS, kuruluş sürecinde birçok işlemin yönetilmesi açısından da işletmelere çeşitli avantajlar sunar.
Özellikle kuruluş aşamasında sözleşmelerin hazırlanması ve hazırlanan sözleşmelerin ortakların imzasına sunulması gibi işlemlerin sistem üzerinden yapılması zaman açısından önemli bir avantaj sağlar. Ayrıca sahip şirketin ortakları tarafından imzalanan kuruluş sözleşmeleri yine sistem aracılığıyla Ticaret Bakanlığına gönderilebilir.
Bunlara ek olarak finans kuruluşları ya da bankalardan ticari kredi kartı talep ederken de yine MERSİS numarasına ihtiyaç duyulabilir.Ticari kredi kartı nasıl alınır veya ticari kredi kartı ne işe yarar merak ediyorsanız “ Ticari kredi kartı nedir”, yazımızı okuyabilirsiniz. Birçok önemli avantaj sağladığı gibi işletmenizin büyüme aşamasında finansman ihtiyaçlarınıza da cevap verebilir.
MERSİS No Nasıl Öğrenilir?
Şirketinize tahsis edilmiş 16 haneli Mersis numarasını bilmiyorsanız ve mersis no nasıl öğrenilir merak ediyorsanız, yapmanız gerekenler son derece basittir. Dijital ortam üzerinden şirketinize tahsis edilmiş Mersis numarasına oldukça hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının resmî web adresi üzerinden sisteme kaydolmaktır.
Sisteme kaydolduktan sonra şirketiniz için oluşturulan MERSİS numarasını öğrenmek için yapmanız gerekenler şu şekildedir;
- MERSİS’in resmî web sitesini açın.
- Ana sayfa üzerinde sağ üst köşede bulunan “Giriş” butonuna tıklayın.
- Bu noktada giriş işlemi için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunuyor. Kullanıcı bilgilerinin istendiği alanda; “MERSİS Hesabı”, “E-Devlet”, “E-İmza” ya da “Mobil İmza” seçeneklerinden birini seçin.
- Şifrenizi girerek giriş yapın.
- Bir sonraki adımda MERSİS ana sayfası açılacaktır. Burada sayfanın üst bölümünde bulunan “Sorgula” seçeneğine tıklayın.
- Açılan sayda önce “Firma Sorgula” butonuna tıklayın ve istenen firma bilgilerini girin.
- Son olarak “Firma Ara” butonuna tıklayın.
Bu işlemlerin tamamlamanızın ardından açılan sayfada firmaya ait 16 haneli MERSİS numarasına erişebilirsiniz.
MERSİS No Nasıl Alınır?
MERSİS no almak için de yine öncelikli olarak sisteme giriş yapmalısınız. Bununla birlikte şirket kuruluş işlemi yapmıyorsanız, sistem üzerinden farklı bir işlem gerçekleştirecekseniz yeniden Mersis numarası almanıza gerek yoktur. Ayrıca Mersis no nereden alınır, merak ediyorsanız bu işlemlerin çok büyük bir bölümünü dijital ortam üzerinden tamamlamanız mümkündür.
Şirket kuruluş aşamasında MERSİS numarası alırken takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekildedir:
- Öncelikli olarak MERSİS sisteminin resmî web adresine ulaşın.
- Sisteme giriş sayfasının sağ üst köşesinde yer alan “Giriş” butonuna tıklayın.
- 4 farklı giriş seçeneğinden birini tercih ederek, “Kullanıcı Adı” ve “Şifre” bilgilerini doldurup sisteme giriş yapın.
- Açılan pencerede yer alan “Başvurular” sekmesini bulun ve tıklayın.
- Başvurular sekmesinde açılan pencerede “Kuruluş Başlat” bölümüne gidin.
- Öncelikli olarak ticari işletmenizin türünü seçin ve devam edin.
- Açılan pencerede şirket kuruluşu için istenen bilgilere ait bir form göreceksiniz. Burada istenen bilgileri hatasız ve eksiksiz olarak doldurun.
- Bilgileri doldururken girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan ve güncelliğinden emin olmalısınız.
MERSİS üzerinden bu adımları tamamlayıp, başvuru sürecini bitirdikten sonra bağlı bulunduğunuz Ticari Sicil Müdürlüğü ile iletişime geçip, Mersis numaranızı alabilirsiniz.
MERSİS No Sorgulama
Mersis no sorgulama işlemi de tıpkı başvuru ve numara işlemleri kadar basittir. Sorgulama yapabilmeniz için öncelikli olarak sistem üzerinden kayıt yapmalısınız. Yukarıda belirtilen adımları takip ederek kayıt işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Daha sonra ise sorgulama işlemi için sistem üzerinden “Firma Arama” bölümüne ulaşarak şirketinize ait 16 haneli MERSİS numarasını öğrenebilirsiniz.
Sisteme giriş yaptıktan sonra şirketinize dair birçok işlemi yönetmeniz mümkündür. MERSİS, sadece işletmelerin sicil kayıtlarını takip etmeyi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda birçok başvuru ve resmi süreci de sistem üzerinden yönetebilirsiniz
Şahıs Şirketleri İçin MERSİS No Öğrenme
Şahıs firmalarının MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) numarasını öğrenmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:
- Şahıs firmasının kayıtlı olduğu yerin ticaret sicil müdürlüğünün resmi internet sitesine giriş yapın. Her ilin ticaret sicil müdürlüğünün kendi resmî web sitesi bulunmaktadır.
- Ticaret sicil müdürlüğünün internet sitesinde genellikle "İşlem Sorgulama" veya "Firma Sorgulama" gibi bir bölüm bulunacaktır. Bu bölüme girerek şirketin adını veya sahibinin adını kullanarak arama yapabilirsiniz.
- Arama sonuçları size ilgili şahıs firmasının kayıtlı bilgilerini gösterecektir. Bu bilgiler arasında MERSİS numarası da yer alacaktır.
- İnternet üzerinden MERSİS numarasını öğrenme imkânınız yoksa, ilgili ticaret sicil müdürlüğüne şahsen başvurarak da bu bilgiye ulaşabilirsiniz. Ticaret sicil müdürlükleri genellikle iş saatlerinde halka açıktır ve size yardımcı olacak görevliler bulunmaktadır.
Ayrıca, MERSİS'in resmi internet sitesi üzerinden de şirketin MERSİS numarasını sorgulama yapabilirsiniz. Ancak, bu genellikle tüzel kişiliklere aittir, bu nedenle şahıs firmaları için direkt olarak bu siteden sorgulama yapmak mümkün olmayabilir.
Figopara ile İşletmenizin Tüm İhtiyaçlarına Hızlı Çözümler Üretin!
Şirketlerin e-fatura süreçlerini kolaylaştırmak adına Figopara, uygun iskonto oranları ile e-fatura finansmanı sağlıyor. İşlemlerinizi daha verimli hale getirin, finansal gücünüzü artırın. Figopara ile e-fatura finansmanı çözümlerinden ve avantajlardan faydalanarak işletmenizin geleceğini garanti altına alabilirsiniz.