Giriş Yap Hemen Başvur
EN

KOBİ’lerin Kredi Ödemesi Yaparken Zorlandığı Konular

Figopara Figopara | 04.10.2021

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ) büyümesi ve gelişmesi ülke ekonomisi için oldukça önemlidir. Ancak, günümüzde KOBİ’ler çeşitli problemlerden dolayı ödeme ve teminat sıkıntısı yaşamaktadır. Peki, kredi ödemesi yaparken zorlanmalarının sebepleri nelerdir? Geri ödemelerini kolaylaştıracak yöntemler nelerdir?

KOBİ’ler Krediye Neden İhtiyaç Duyar?

KOBİ’ler, çoğunlukla teminat ihtiyacını karşılayamama sorunu ile yüz yüze gelmektedir. İhtiyaç duydukları kısa vadeli finansman desteğini alabilmek için kredi başvurusunda bulunurlar. Ancak bazı durumlarda krediyi alamazlar ve istedikleri kefaleti karşılayamazlar.

Kredi Nasıl Çekilir? Zorlukları Nelerdir?

Kredi, belirli bir zaman sonunda geri almak koşulu ile satın alma olanağının sunulmasıdır. Finans kurumlarına kredi başvuru yapmak belgelerin tamamlanması, başvuran kişinin kredi çekmeye uygunluğunun araştırılması vs. gibi uzun prosedür işlemlerini de beraberinde getirmektedir.  Ayrıca, yapılan her başvuru olumlu sonuçlanmamaktadır. Büyük işletmeler aldıkları krediye karşılık olarak işletmelerini teminat gösterebilirken, küçük işletmeler ise kişisel mal varlıklarını teminat gösterebilmektedir. Olası bir iflas durumunda ise küçük işletmeler sahip oldukları bu mal varlıklarını kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilmektedir. 

Kredi çekmeyi düşünen işletme sahipleri çeşitli sebeplerden dolayı tereddüt yaşayabilir. Bu sebeplerden 3 tanesi kredinin; yüksek faizi, ağır teminat koşulları, vade süresinin yetersizliği şeklinde olabilir. Bu sebepler geri ödemeyi zorlaştırabilir, işletmeyi zor durumda bırakabilir. 

Girişimcilerin sınırlı öz sermaye ile işe atılmaları, finansman konusunda yeterli bilgiye sahip olmamaları, finansal plan eksikliği gibi sebepler de KOBİ’lerin problem yaşamasına yol açmaktadır. İşletmeler için finansman desteği bulmaya çalışmak çoğu zaman zor olmaktadır. Finansman sorunları genellikle yatırım dönemlerinde başlayıp işletme döneminde de devam etmektedir.

Kredi Çekme Koşulları Nelerdir?

Kredi çekebilmek için finans kurumlarının ya da özel kurumların istediği koşulların sağlanması gerekir. Bu şartlardan bazıları şunlardır;

  • Kredi notunun yeterli olması,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak, belirli bir süre işlenmiş sigortanın olması, 
  • Yeterli bir gelire sahip olmak. 

Ayrıca, çoğu finans kurumu işlemler için bir kefil de istemektedir. 

KOBİ’lerin Kredi Ödemelerini Kolaylaştıracak Yöntemler Nelerdir?

Finans kurumlarının KOBİ’leri desteklemek için yapabileceklerinden birisi uygun orana sahip faizler ile kredi vermektir. Başlangıç dönemlerinde fazla yüklenmeden ödemenin kolayca başlatılması sağlanmalıdır. Bu amaçla ülkemizde birçok destek paketi sunulmaktadır. 2021 yılında KOBİ’lerin yararlanabileceği destekler hakkındaki yazımıza burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

KOBİ’lerin gelişimini destekleyen özel geri ödeme koşullarına sahip krediler ve iş geliştirmeyi mümkün hale getiren uygulamalar vardır. Örneğin; KOSGEB, KOBİ Destek Paketleri ile devlet desteği sağlanmaktadır. Başka bir alternatif ise sermaye ihtiyacını, kredi çekmek yerine güvenilir tedarikçi finansmanı aracılığı ile faturalarınızı nakde dönüştürmektir. Bu sayede işletmenin alacaklarını vadesinden önce tahsil etmesi mümkün hale gelir. 

Figopara ile Anında Nakde Ulaşın!

Figopara ile nakit ihtiyacınızı çeşitli finans kurumlarının uzun süren prosedürleri ile uğraşmadan anında karşılayabilirsiniz. Sadece e-Fatura’larınızı sisteme yükleyerek, vadeli alacaklarınızı anında tahsil edebilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyerek size en uygun olanını seçebilirsiniz. Böylece, hem zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz hem de işletmeniz için nakit akışını hızlandırabilirsiniz. Figopara’nın sağladığı avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Haydi, siz de Figopara’ya katılın, sermayenizi hiç olmadığı kadar arttırın!

KOBİ’lerin Kredi Ödemesi Yaparken Zorlandığı Konular