Kredi Garanti Fonu (KGF) Nedir? Geri Ödenmezse Ne Olur?
Kredi almak istediklerinde kefil bulamayan KOBİ’lerin en büyük yardımcılarından biri olan Kredi Garanti Fonu nedir? Geri ödenmezse ne olur?
Kredi Garanti Fonu Nedir?
Kredi Garanti Fonu, kredi almak isteyip banka tarafından kredi verilmesi uygun bulunan, gelişim vaat eden; ancak kefil bulamayan KOBİ’ler ve KOBİ dışı işletmelere belirli şartlar altında kefil olarak kredi almalarını sağlayan, teminat yetersizliği sorununu çözen finansal destek kurumudur.
Kredi Garanti Fonundan Kimler Yararlanabilir?
KGF desteklerinden; KOBİ’ler, KOBİ unvanlı esnaflar ve sanatkârlar, çiftçiler, tarımsal kooperatifler, serbest meslek grupları gibi ticari faaliyetlerde bulunan tüm işletmeler, sektör ve alan ayrımı yapılmaksızın bu desteklerden faydalanabilmektedirler.
KGF desteklerinden yararlanmayı engelleyen maddeler ise aşağıdaki sıralanabilir:
- İflas ve tasfiye sürecinde olan işletmeler,
- Herhangi bir vergi ya da SGK borcu nedenleriyle yasal olarak takip sürecine alınan işletmeler,
- Başta bankalar olmak üzere finansal kurumlar tarafından hakkında takibat bulunan işletmeler KGF desteklerinden yararlanamaz.
Kredi Garanti Fonu Hangi Tür Kredilere Kefalet Desteği Sağlar?
KGF, bireysel krediler hariç işletmelerin her aşamada ihtiyaçlarını karşılayıp destek olmak amacıyla, kredi türü konusunda kısıtlamaya gidilmeksizin her türlü işletme kredisine kefalet vermektedir. KGF’nin kefalet ile desteklediği kredi türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yeni İş Kurma,
- Mevcut Tesisin Büyütülmesi,
- Hammadde Sağlanması,
- Yeni Teknoloji Kullanımı,
- Yeni İş Yerine Taşınma,
- Nakit Sıkıntısını Giderme,
- İthalat-ihracat Finansmanı,
- Teminat Mektubu Amaçlı,
- Finansal Kiralama vb.
Kredi Garanti Fonu Geri Ödenmezse Ne Olur?
KGF kefaletinde kullanılan kredi bankaya geri ödenmezse, banka Kredi Garanti Fonu’ndan zararı karşılamasını bekler. KGF ise kefaletten doğan bu yükümlülüğü yerine getirir. Kredinin ödenmemesi durumunda ilerleyen süreç aşağıdaki adımlar izlenerek işlenmektedir. Bunlar:
- İşletmenin aldığı kredinin ödemesinde yaşanan gecikmenin 30. günü itibariyle banka, KGF’ye gecikme ile ilgili bilgilendirme yapmaktadır.
- Yapılan bilgilendirme sonrası takip işlemleri 90. gün itibariyle başlamaktadır.
- Kredinin ödemesinin gecikmesi 90. günü geçtikten sonra banka, avukatlarına işletmenin kredi dosyaları ve bilgilerini ulaştırır ve böylece KGF tazmin takip süreci başlamış bulunur.
- Takip süreci içerisinde, işletmenin kredi başvurusu esnasında verdiği bilgilere ek olarak güncel mali veriler ve tablolar ile ek bilgiler Kredi Garanti Fonu’ndan online olarak talep edilmektedir.
- Kontrol edilen belge ve bilgilerde herhangi bir eksiklik bulunmuyorsa, KGF kefalet yükümlülüğü gereği işletmeye kefil olduğu tutarı, bankanın takip hesabından düşülmesi koşuluyla bankaya göndermektedir. Banka KGF’nin gönderdiği bu tutarı, alacağı tutardan mahsup etmektedir.
- Belgelerde ve bilgilerde eksiklik bulunması durumunda KGF’nin kefalet geçerliliği ortadan kalkar ve bankaya herhangi bir ödeme yapılmaz. Banka kefalet hakkını kullanmadan farklı hukuki süreçlere başvurarak alacağını tahsil eder.
Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile nakde ulaşmak artık çok kolay! Uzun süren kredi prosedürleri ile uğraşmadan nakde anında ulaşabilirsiniz. Alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilir; e-faturalarınızı sisteme yükleyerek finans kurumlarının size özel hazırladığı teklifleri tek bir platformdan üzerinden görüntüleyerek size en uygun olanı seçebilirsiniz. Üstelik platforma üye olmak için ek ücret gibi şartlar gerekmiyor. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve istediğiniz an nakde ulaşın!