Ödeme işlemlerini kolaylaştıran çekler, ticari hayatta oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Peki, karşılıksız çek olması durumunda hangi yasal zorluklar mevcuttur?
Çek Nedir?
Hesap sahibinin bir finans kurumuna karşı düzenlediği, üzerinde belirli bir tutarın yazılı olduğu ve üzerinde ismi yazan kişiye ödenmesi talimatını içeren bir evraktır. Çekte ismi bulunan kişiye yazılı olan miktar kadar ödeme yapılır. Çekin yazıldığı defterler çek defterleridir ve finans kurumları tarafından kurullara uygun olacak şekilde düzenlenir.
Çekin Geçerliliği için Gerekli Kurallar Nelerdir?
Bir çekin geçerli olabilmesi için belirli kurallara göre düzenlenmesi gerekir. Bu kurallar şu şekildedir:
- Üzerinde çek kelimesinin yazılı olması gerekir. Eğer çek kelimesi yabancı bir dilde yazılmışsa bu kelimenin o dildeki karşılığının mutlaka olması gerekir
- Çek yaprağının üzerinde ait olduğu finans kurumunun adı, hesabın bulunduğu şubenin adı ve düzenleyen kişinin hesap numarası bulunmalıdır.
- Çek yaprağı finans kurumu tarafından basılan ve T.C Merkez Bankası tarafından belirlenen baskı şekline uygun olmalıdır.
- Çekin üzerinde belirlenen tutarın ödenmesini engelleyebilecek herhangi bir kayıt veya şartın olmaması gerekir.
Karşılıksız Çek Nedir?
Karşılıksız çek, ödeme tarihi geldiği zaman çeki düzenleyen kişinin hesabında çekin üzerinde yazılı olan tutarın bulunmaması durumudur. Çekin karşılıksız olduğunun belirlenebilmesi için alacaklı kişi tarafından gününde finans kurumuna ibraz edilmesi gerekmektedir. Bu çeklere finans kurumu tarafından “Ödenmemiştir” ibaresi eklenir ve karşılıksız çekler bu yolla belirlenir.
Karşılıksız Çek Vermenin Cezaları Nelerdir?
Karşılıksız çek vermek yasal olarak bir suçtur ve veren kişileri bekleyen farklı cezai yaptırımlar söz konusudur. Bu cezalar:
- Adli para cezası
- Hapis cezası
- Çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağıdır.
Para cezası hakim kararındadır ve birden fazla çek işlemi olan kişi hapis cezasına da çarptırılabilir. Kişi çek hesabı açmak istediğinde finans kurumlarından onay alamayabilir ve elinde bulunan bütün çek yapraklarını ait olduğu finans kurumuna iade etmekle yükümlüdür. Yeniden çek düzenleme hakkına kavuşabilmek için çekin karşılıksız çıkan kısmının ve gecikmeden dolayı oluşan faizin ödenmesi gerekmektedir. Ayrıca, çeki düzenleyen kişi alıcının uğradığı bir zararı da karşılamak zorundadır.
Karşılıksız Çek Nasıl Tahsil Edilir?
Çekin karşılıksız çıkması halinde tahsilatı yapabilmek için finans kurumu tarafından çekin üzerine karşılıksız olduğu yazılmalıdır. Çekin aslı finans kurumunda kalacağı için hukuki süreçlerde kullanabilmek adına çekin bir örneği talep edilmelidir. Daha sonra bu karşılıksız çek ile birlikte icra dairesine başvurulmalı ve icra takibinin başlatılması gerekmektedir.
Karşılıksız Çekin İcra Takibi Nasıl Yapılır?
Borçlu olan tarafa öncelikle bir ödeme emri gönderilir. Bu emir ile belirlenen süre içerisinde borcun ödenmemesi durumunda haciz ile tahsilat yapılacağı bildirilir. Çekler bir kambiyo senet olduğu için icra emrine itiraz için kişiye 5 günlük bir süre tanınmaktadır. Olası bir haciz durumunda çek üzerindeki tutara ek olarak çekin ödeme tarihinden itibaren yaşanan gecikmenin faizi, icra takibi için yapılan masraflar ve avukat giderleri ile çekin binde üçünü aşmamak koşuluyla komisyon ödemesi de talep edilebilir.
Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara
Figopara ile nakit ihtiyacınızı uzun prosedürlerle uğraşmadan anında karşılayabilirsiniz. Çeşitli finans kurumlarının uzun süren prosedür işlemleri ile uğraşmak yerine sadece e-Fatura’larınızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyerek size en uygun olanını seçebilirsiniz. Figopara’nın sağladığı avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve anında nakde ulaşın!