Ekonominin çok büyük destekçileri olan KOBİ’lere destek olmak için birçok banka kredi desteği sağlamaktadır. Peki küçük ve orta büyüklükteki işletmelere özgü kredi çeşitleri için gerekli belgeler nelerdir?
KOBİ Kredisi Nedir?
KOBİ kredisi, işletmelerin finansal kaynaklarına destekte bulunarak küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin faaliyetlerini artırmayı hedefleyen bir kredi çeşididir. Bankalar bu kredi türünü, esnaf-işletme kredisi yada ticari kredi adı altında hizmete sunulabilmektedir.
KOBİ kredileri temel olarak ikiye ayrılır:
- Nakdi KOBİ Kredileri: Nakdi kredi çeşidi, işletme sahiplerinin köklü sorunlarından biri olan likidite nedeniyle nakit para ihtiyaçlarını karşılamak için başvurdukları bir kredi çeşididir.
- Gayri Nakdi KOBİ Kredileri: Teminat gerektiren işlemlerde; borç ödenmesi, mal teslimatı, büyük mal alımları ve ihalelere katılma gibi nedenlerden ötürü bankaların işletmeler adına söz konusu işlemleri gerçekleştireceklerinin garantisinin verildiği kredi çeşididir.
KOBİ’lerin Kredi Almadan Önce Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
KOBİ kredisi talep edeceğiniz bankayla iletişime geçerek, şirket tipine uygun belgeler ve prosedür hakkında önceden bilgi almanız oldukça önemlidir. Krediye başvurmadan önce kredi notunuzu yükseltecek; kredi, fatura, borç ve vergilerinizi düzenli bir şekilde ödemelisiniz. Bankaların sizi değerlendirirken göz önünde bulunduracağı hususlar şunlardır:
- Kredi sicilinin temiz olması,
- Ödenmemiş vergi borcunun olmaması,
- İşletmenin minimum 1 yıllık ticari faaliyette bulunması,
- Firma temsilcisinin ve varsa ortaklarının sicilinin temiz olması,
- Detaylı hazırlanmış ve dengeli finansal tablolar,
- Kredi kartı borcunun temerrüte düşmemiş olması,
- Kredi notunun yüksek olması gibi hususlar bankaların en çok dikkat ettikleri konulardan biridir.
KOBİ Kredisi için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin KOBİ kredisinden yararlanması için gerekli evraklar şunlardır:
- Şirketin kuruluşunu, unvanını, ortaklık şeklini ve son sermaye yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi
- İşletmenin mal varlığını bildiren belgeler. Bilanço esasına göre çalışan firmalar için son 3 yıllık onaylı bilanço ve gelir tablosu
- Faaliyet belgesi
- Ana sözleşme
- Ticaret ve Sanayi Oda Kayıt Belgesi /Esnaf ve Sanatkarlar Oda Kaydı
- Adres beyanı, ikametgâh
- İşletmedeki çalışanların sayısını gösteren yeni alınmış (En geç 90 gün içerisinde alınmalı) SGK bildirgesi ve işveren SGK bildirgeleri (hizmet dökümü)
- Vergi levhası ve Vergi beyannamesi
- Şirketin banka temsilcisi ve ortakları için noter onaylı imza sirküleri
- Şirket sahibi ve varsa ortakların kimlik fotokopileri
- Adi ortaklık söz konusuysa adi ortaklık sözleşmesi
- Şirketin ve ortakların mal varlığı dökümü (Firma ve ortaklarına ait gayrimenkul tapuları ve taşıt ruhsat fotokopileri)
- Cari yıl ve son tam yıl detay mizan
- Cari yıl geçici vergi beyannameleri
- Anonim şirketler için hazirun cetveli
Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!
Figopara ile alacaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz anda vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine e-faturanızı sadece sisteme yükleyerek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyip size en uygun olanını seçebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!