Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Faydalanabilir?

Figopara Figopara | 30.01.2021

İçerisinde bulunduğumuz zorlu pandemi koşullarında, birçok işletme faaliyetlerine geçici ya da kalıcı olarak ara vermek durumunda kaldı. Devlet, pandeminin istihdam konusunda yarattığı olumsuz etkilerini azalmak amacıyla sigortalı çalışanlara ‘kısa çalışma ödeneği’ sağlamaya başladı. Peki kısa çalışma ödeneği nedir? Nasıl hesaplanır?

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

İşletmelerin, olağan dışı zorlayıcı koşullar ve ekonomik krizlerden ötürü faaliyetlerinin tamamen ya da geçici bir süre için durdurulması durumunda, işletmelerde sigortalı çalışanlara 3 ayı aşmamak koşuluyla çalışamadıkları döneme özgü gelir yardımı sağlanmasıdır. Bu kapsamda çalışanlara genel sağlık sigortası primleri de ödenmektedir. Bu uygulamanın amacı, tecrübe sahibi nitelikli personellerin işlerine devam etmesini sağlayarak istihdamı korumaktır.

Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Hesaplanır?

Kısa çalışma ödeneği tutarı, sigortanın son 12 aylık primine istinaden elde edilen gelir baz alınarak, günlük ortalama brüt gelirin %60’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu hesaplamaya göre elde edilen tutar aylık asgari ücretin brüt tutarının %150’sini, yani üst sınır olan 4.380,99 TL’yi geçemez.

Kimler Faydalanabilir?

  • Kısa çalışma ödeneği başvurusu yalnızca işverenler tarafından çalışanları adına yapılabilmektedir. İşverenler, başvurularını e-Devlet aracılığıyla gerçekleştirebilirler. Sistem üzerinden çalışma süresinin azaldığı ya da faaliyetin durduğunu ispatlamak için ücret bordroları, puantaj kayıtları, ürün ya da hizmetin azaldığına veya resmi makamlar tarafından onaylı faaliyetin durduğuna dair belgeler yüklenmesi gerekmektedir. Son aşama olarak ise iş müfettişinin yapacağı uygunluk testi sonucu e-Devlet üzerinden takip edilmelidir.
  • Konkordato (anlaşmalı iflas) ilan eden işverenler de bu uygulamadan faydalanabilirler.
  • 4857 sayılı İş Kanunu 63. maddesi gereğince haftalık çalışma süresi en fazla 45 saattir. Bu nedenle bir işletmede çalışma süresinin 1/3 oranında azaltılması için o işletmede haftalık çalışma süresi en fazla 30 saat olabilmektedir. Haftalık çalışma süresi 30 saat ve altında olan işletmeler kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmektedirler.
  • Başvurusu onaylanan işletmelerde, 60 gün hizmet şartını sağlayan ve son 3 yıl içerisinde 450 gün prim ödeyen her çalışan kısa çalışma ödeneği alabilir.
  • Ödenek kapsamında yapılan ödemeler, işsizlik ödeneği süresinden düşülmektedir. Ancak Covid-19 sebebiyle verilen kısa çalışma ödenekleri, işsizlik ödeneği süresinden mahsup edilmemektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Başvuru Süresi Uzatıldı mı?

İşletmelerin, kısa çalışma ödeneği uygulamasına başvuru süresi 31 Aralık 2020’den 31 Ocak 2021’e kadar uzatıldı. Uygulamadan faydalanma süresi ise 28 Şubat 2021’e kadar uzatıldı. Daha önceden başvurusunu yapan işletmelerin tekrardan başvuru yapmaları gerekmemektedir. Çalışanlar, zor koşullar nedeniyle yapılan uzatmalardan dolayı 28 Şubat 2021’e kadar bu uygulamadan yararlanabileceklerdir.

Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!

Figopara ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun işlemler ve belgelerle uğraşmaya gerek kalmadan sadece e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Güvenli alt yapısıyla tüm finans kurumlarının tekliflerini tek bir platformdan görüntüleyebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Kimler Faydalanabilir?