Giriş Yap Hemen Başvur
EN

2024 Yılı Pazaryeri Komisyon Oranları

Figopara Admin Figopara Admin | 22.04.2024

Online alışveriş, özellikle son zamanlarda sıklıkla tercih ediliyor. Çünkü birçok insan artık fiziki mağazalara giderek zaman kaybetmek istemiyor. Bu durum; firma, marka ya da satıcıların online dünyada çok daha efektif şekilde satış yapabilecek çalışmalarda bulunmalarını zorunlu kılıyor. Birçok satıcı, pazaryeri olarak bilinen ve satıcı ile alıcıların bir arada yer aldığı web sitelerinde satış gerçekleştiriyor. Bu siteler, satıcılardan belirli bir komisyon almakta olup her yıl, pazaryeri komisyonları değişiklik gösterebiliyor. Peki 2024 yılı pazaryeri komisyon oranları nedir? bu yazımızda pazaryeri komisyon oranları ile ilgili tüm bilgileri sizin için hazırladık!

Birçok satıcının sıklıkla tercih ettiği pazaryerlerinin komisyon oranları; ürünün niteliği ve hangi kategoride yer aldığı, pazaryerinin fiyat politikası gibi hususlara göre değişebilir. Öncelikli olarak belirtmek gerekir ki pazaryerleri, satıcıların kendilerine ait bir web sitesi olmadan daha fazla insana ulaşmasını sağlar. Bunun yanı sıra ürünlerin belirli bir sistem eşliğinde müşterilerle buluşmasına katkıda bulunur. Öte yandan satıcılar, güvenli bir çatı altında satış yapma şansı elde ettiğinden pazaryerlerinin özellikle yeni girişimciler için avantajlı olduğu biliniyor.

Her pazaryerinin, satıcılara sunduğu bu olanakların belirli bir maliyeti mevcuttur. Bu maliyet, “komisyon oranı” şeklinde ifade edilebilir. Komisyon oranları, çoğunlukla satışın bir yüzdesi olarak hesaplanır. Pazaryeri komisyon oranları pazaryerinin belirlediği politikaya göre değişiklik göstermekle birlikte oranları etkileyen hususlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Pazaryerinin sağladığı hizmetler, komisyon oranlarını doğrudan etkileyen bir faktördür. Ödeme işlemleri, müşteri ilişkileri hizmetleri ve pazaryerinin altyapısı; pazaryerinin sunduğu hizmetler arasında yer alır. Daha fazla ve kaliteli hizmet, daha yüksek oranlara neden olabilir.
  • Pazaryerlerinin sayısı artış gösterdiğinden komisyon oranlarında rekabet de önemli bir yer edinir. Çok fazla rekabetin olduğu bir ortamda bazı pazaryerleri komisyon oranlarını düşürebilir.
  • Her ürünün maliyeti birbirinin aynısı değildir. Dolayısıyla çok daha düşük maliyetli ürünlerde komisyon oranları daha yüksek olabilir. Bu nedenle genellikle pazaryerleri, ürünlerin kategorisine göre farklı komisyon oranlarını müşterilerine sunar.
  • Bazı pazaryerlerinin, satıcıların satış oranlarına baktıklarını söylemek de mümkündür. Aylık ya da yıllık bazda daha fazla satış yapan satıcılardan daha düşük komisyon alınabilir.

Bunların yanı sıra müşteri memnuniyeti de son derece önemlidir. Kaliteli ve müşteri odaklı bir hizmet sunan satıcılar, pazaryerinin sunduğu çeşitli avantajlardan yararlanabilir. Her bir faktör, komisyon oranlarının belirlenmesine direkt olarak etkide bulunur.

E ticaret pazar yerleri komisyon oranları kapsamında Hepsiburada, N11, Trendyol gibi çok daha sık tercih edilen web sitelerine bakılması ve komisyon oranlarının tespit edilmesi; özellikle yeni girişimcilerin akıllarındaki soru işaretlerinin giderilmesini sağlayacaktır.

Pazaryeri Araştırması Nedir?

Birden fazla satıcının ve alıcıların bir arada yer aldığı pazaryerleri, satıcıların potansiyel müşterilerine çok daha kolay bir şekilde ulaşmasını olanaklı hale getirir. Bu nedenle birçok satıcı, direkt olarak bir pazaryerinin sunduğu imkanlardan yararlanır ve satışlarını bir ya da birden fazla pazaryerinde gerçekleştirir.

Günümüzde pazaryeri seçenekleri son derece fazla olduğundan bir satıcının hangi platformda yer alması gerektiğine karar vermesi gerekir. Peki ama pazaryeri araştırması nasıl yapılır?

Pazaryeri araştırmasında ön plana çıkan çeşitli hususlar mevcuttur. Bu hususlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Hangi pazarların popüler olduğunu araştırın. Bazı pazaryerleri, müşteriler tarafından daha fazla tercih ediliyor olabilir. Bu tür pazaryerlerini seçmeniz, kısa sürede daha fazla insana ulaşmanız anlamına gelebilir.
  • Pazaryerlerinin fiyatlandırma çalışmaları değişiklik gösterebilir. Bazıları, daha yüksek komisyon oranlarına sahip olabildiğinden tercihte bulunurken komisyon oranlarını da ön planda tutmanız faydalı olacaktır.
  • Pazaryerlerinde tercih edilen pazarlama stratejileri, satışınızı doğrudan etkiler. Dolayısıyla pazaryerlerinin sahip olduğu stratejileri de göz önünde bulundurmanız faydalı olacaktır.

Doğru pazaryerini tercih etmek, ürünlerinizin bir adım önde yer almasını sağlayabilir. Bu nedenle pazaryeri analizlerini titizlikle gerçekleştirmeli ve uygun bulduğunuz platformda gerekli işlemleri yaparak hesabınızı oluşturmalısınız. Pazaryerinde bireysel olarak sizin de tercih edeceğiniz stratejiler satışlarınıza doğrudan etkide bulunacağı için ideal atımlar atmanız oldukça önemli bir konudur.

Genç bir girişimciyseniz ve inovatif bir fikriniz olduğunu düşünüyorsanız Genç Girişimci Desteği Nedir? yazımızı okuyabilir ve hangi tür desteklerden yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.  

Pazaryeri Komisyon Oranlar: Ne Kadar Ödemeniz Gerekecek?

Pazaryerlerinin komisyon oranları, daha önce de bahsedildiği üzere çeşitli hususlara göre değişiklik gösterir. Öte yandan pazaryerinin fiyat politikalarına göre her yıl oranların değişmesi de olanaklıdır. Bu noktada satıcılar için önemli bir soru ortaya çıkar: Pazaryerleri komisyon oranları nedir? Yani bir satıcı olarak hangi pazaryerinde ne kadar komisyon oranı ödemek zorundasınız?

Pazaryeri komisyon oranlarını en çok tercih edilen pazaryerleri üzerinden vermek çok daha ideal olabilir. Dolayısıyla şu şekilde birkaç tablo ortaya çıkacaktır:

N11 Komisyon Oranları

 

Bilgisayar

%5,5-%25

Giyim

%20

Otomotiv & Motosiklet

%0-%12

Telefon Aksesuarları

%5-%15

Yatırımlık Altın ve Gümüş

%5-%15

Mücevher & Saat

%15-%20

Yapı Market & Bahçe

%10-%15

Kozmetik & Kişisel Bakım

%10-%15

Ayakkabı & Çanta

%17-%20

Ev ve Yaşam

%10-%25

Mutfak & Ev Gereçleri

%8-%15

Kitap, Müzik, Film, Oyun

%6,5-%17

Beyaz Eşya

%8

Televizyon & Ses Sistemleri

%6-%15

 

Hepsiburada Komisyon Oranları

 

Dijital Ürünler

%8.08-%8,47

Elektronik

%6-%25

Giyim

%18

Spor & Outdoor

%8.47-%18

Kozmetik ve Kişisel Bakım

%14-%17

Yapı Market & Bahçe

%9-%20

Ev ve Yaşam

%15-%18

Aksesuar

%18-%18.64

Altın

%6

 

Trendyol Komisyon Oranları

 

Aksesuar

%21.36-%22.37

Altın

%6.10

Bahçe ve Yapı Market

%10.68-%21.36

Ayakkabı Çanta

%21.36-%23.39

Süpermarket

%8.14-%18.31

Spor

%9.66-%15.25

Otomobil & Bisiklet

%7.12-%16.27

Mobilya

%18.31-%20.34

Kırtasiye & Ofis Malzemeleri

%7.12-%18.31

Kozmetik ve Kişisel Bakım

%12.20-%16.78

Mobilya

%18.31-%20.34

Kitap

%6.10-%13.22

Hobi & Eğlence

%10.17-%20.34

Giyim

%21.36

Ev

%11.19-%21.36

Elektronik

%5.50-%26

Çocuk

%3.50-%17.29

 

Çiçeksepeti Komisyon Oranları

 

MP Food (Yenilebilir Çiçek)

%25

Butik Çiçek (Tasarım Çiçek)

%30

Petshop

%15-%18

Oyuncak

%16-%20

Süpermarket

%15-%17

Oto Aksesuar

%15-%27

Spor Outdoor

%15-%20

Parfüm & Kişisel Bakım

%15-%27

Hobi

%12-%16

Moda

%22-%30

Anne & Bebek

%16-%30

Elektronik

%10-%20

Yapı Market

%15-%27

Ev ve Yaşam

%20-%30

Pazarama satıcı komisyon oranları aşağıdaki gibidir:

Pazarama Komisyon Oranları

 

Yapı Market

&16

Spor ve Outdoor

%14

Petshop

%16

Kozmetik ve Kişisel Bakım

%18

Moda

%19

Ev ve Yaşam

%16

Moda

%19

Elektronik

%14

Ayakkabı, Çanta ve Aksesuar

%19

Anne Bebek

%18

Altın

%7

 

Amazon Komisyon Oranları

 

Giyim

%15

Ofis Ürünleri

%12

Yapı Market

%12.7

Elektronik Aksesuarlar

%11

Evcil Hayvan Ürünleri

%12.7

Video Oyunu Konsolları

%8.5

Mutfak Eşyaları ve Dekorasyon

%15

Sağlık ve Kişisel Bakım

%11

Küçük Ev Aletleri

%11

 

Alışveriş portalları güncel komisyon oranları yukarıdaki gibidir. Hangi pazaryerinde satış yapılacaksa o pazaryerinin 2024 yılı komisyon oranlarını incelemek son derece önemlidir.

Yeni bir girişimciyseniz muhasebenin başarılı bir şekilde tutulması da sizin için dikkate değer bir konu olacaktır. Ön Muhasebe Nedir? yazımızı inceleyerek bu konuda gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Böylelikle muhasebe işlemlerinizi doğru bir şekilde yürütebilir, doğru şekilde gerçekleştireceğiniz satışlarınız ile kâr marjınızı arttırabilirsiniz.

Online Alışverişte Komisyon Oranların Alıcıya Etkisi

Online alışverişte komisyon oranlarının alıcıya birtakım etkileri mevcuttur. Bu etkilerden ilki, satıcıların fiyatları komisyon oranlarına göre belirlemesidir. Daha doğrusu her satıcı, ürünleri üzerinden kâr elde etmek ister. Bu nedenle komisyon oranlarını belirlerken ilk olarak kendi kârlarını ön planda tutar. Bu nedenle komisyon oranının artması, ürünlerin satış fiyatlarının da artmasına neden olabilir.

Komisyon oranları, satıcıların çok daha düşük kâr marjlarıyla hizmet vermek durumunda kalabilir. Bu ise çeşitli ürün kategorilerinde ürün alımında birtakım sınırlamaların doğmasına sebebiyet verebilir. Alıcılar için olumsuz bir durum olarak değerlendirilebilen bu husus, arzu edilen ürünlerin ilgili pazaryerinde bulunmaması anlamına gelebilir.

Satıcılar, genellikle komisyon oranlarını dikkate alarak ürünlerinde çeşitli indirim ve promosyonlar uygular. Bu ise alıcıların, talep ettikleri ürünleri bazı dönemlerde çok daha düşük fiyatlarla satın almasını sağlayabilir. Alıcılar için son derece cazip fırsatların ortaya çıkmasını sağlayan bu husus hem satıcı hem de alıcılar için son derece önemlidir.

Birçok pazaryerinin, satıcılara pek çok avantajı bir arada sunduğu bilinir. Yani her ürün üzerinden belirli bir oranda komisyon alan pazaryerleri, satıcıların müşteri hizmetleri ve güvenli satış gibi hizmetlerden yararlanmasını olanaklı hale getirir. Bu ise müşterilerin daha kaliteli bir hizmet alması ve müşteri memnuniyetinin artması anlamına gelebilir.

Komisyon Oranı Hesaplama

Çeşitli ürün kategorilerinde belirlenmiş olan komisyon oranları, çeşitli yöntemler kullanılarak hesaplanabilir. Komisyon oranlarının farklı ürün kategorilerinde değişiklik göstermesi mümkün olduğundan hesaplama işlemlerinin titizlikle yapılması son derece önemlidir.

Pazar yeri komisyon hesaplama işlemleri, şu basit formül kullanılarak yapılır:

Satış fiyatı x komisyon oranı = Komisyon tutarı

Her ürün kategorisi için ilgili formül kullanılarak hesaplama yapılması olanaklıdır.

Örneğin ürününüzü Pazarama üzerinden satışa sunacağınızı düşünelim. Anne bebek kategorisinde yer alan bir ürün için komisyon oranı %18’dir. Ürünün fiyatı 100 TL olsun. O halde işlemlerin şu şekilde yapılması gerekir:

100 x %18 = 18 TL (Komisyon tutarıdır.)

100-18 TL = 82 TL. (Bu, komisyon oranının çıkarılması sonrasında satıcıya kalan kısımdır.)

Her bir ürün için ayrı ayrı hesaplama işlemlerinin yapılması olanaklıdır.

Komisyon Oranlarında Satıcıların Kazançlarını Etkileyen Faktörler

Komisyon oranlarında satıcıların kazançlarını etkileyen çeşitli hususlar bulunur. Bu hususlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Ürün türü ve fiyatı, komisyon oranlarını ve satıcının kazancını belirleyen önemli bir faktördür. Daha önce de belirttiğimiz üzere her ürünün komisyon oranı aynı değildir. X ürününün komisyon oranı %15 iken Y ürününde bu oran %20 olabilir. Dolayısıyla X ürününde ödeyeceğiniz komisyon miktarı daha az olacaktır. Bunun yanı sıra ürünün fiyatı da belirleyici unsurlar arasında yer alır. Eğer X ürünün satış fiyatı düşükse satış sonrasında elde edilecek kazanç da az olacaktır.
  • Platformların fiyat politikaları birbirinden farklı olabilir. Bazı platformlar, rekabet nedeniyle komisyon oranlarını düşük tutabilir. Bu ise satıcının her satıştan daha çok kazanç elde etmesini mümkün hale getirebilir.
  • Satıcıların performansları da değişiklik gösterebilir. Satıcıların yüksek performans göstermesi, bazı platformlar tarafından düşük komisyon oranlarıyla ödüllendirilebilir.
  • Daha fazla talep gören ürünlerde çok daha yüksek komisyon oranlarının ödenmesi gerekebilir.

Belirtilen hususların her biri, komisyon oranlarında satıcıların kazançlarını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alır.

Figopara ile İşletmeniz İçin Hızlı Finansal Çözümler Üretin!

e-fatura Finansmanı noktasında son derece yenilikçi bir hizmet sunan Figopara, vadesi gelmemiş  e-faturaların nakde çevrilmesini sağlar. Teknolojik ve gelişmiş bir hizmeti benimseyen Figopara’nın KOBİ’lere sunduğu avantajlardan yararlanabilirsiniz. Böylelikle nakit akışınızı hızlandırabilirsiniz. Tüm sektörler için finansal çözümler, e-fatura kullanan şirketlere özel finansman olanağı ve daha pek çok yenilik Figopara ile sizlerle!

2024 Yılı Pazaryeri Komisyon Oranları