Çek Nedir? Nasıl Düzenlenir?
Ticari hayatın ve işletmelerin vazgeçilmezi olan çek, ödeme ve tahsilat işlemlerinde sağladığı avantajlarla bilinen bir ödeme aracıdır. Peki, düzenlerken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?
Çek Nedir?
Çek, nakit para yerine kullanılan bir ödeme aracıdır. Sahibi tarafından bir banka güvencesiyle düzenlenip ilgili kanunlarla korunan, adına çek düzenlenen lehtara ödeme yapılması yönergesini izleyen bir belgedir. Piyasada genellikle vadeli kullanılan bir ödeme şekli olarak da tanımlanabilir.
Nasıl Düzenlenir?
Çek düzenlerken izlenmesi gereken adımlar vardır. Bu adımlara uyulmadığı takdirde geçerliliğini kaybedebilir. Üzerinde bulunması gereken bilgiler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Düzenleyen kişinin; adı soyadı, imzası, bulunduğu şehir, vergi kimlik numarası bulunmalıdır.
- Düzenlendiği tarih belirtilmelidir.
- Adına çek düzenlenen lehtarın isminin belirtilmesi gerekmektedir.
- Ödenecek tutar, ilgili kısma yazı ile belirtilmelidir.
- Üzerinde düzeltme yapabilecek tek kişi, düzenleyen kişidir. Yapılacak değişikliklerin yanına keşidecinin (düzenleyen kişi) imzası bulunmalıdır.
Çek Defteri Nasıl Alınır?
Finans kurumları tarafından gerekli kurallara uygun bir şekilde her sayfası kişiye özel olarak bastırılan defterlere denir. Her bir sayfanın üzerinde; kişinin vergi kimlik numarası, hesabın bulunduğu şubenin adı ve hesap numarası gibi zorunlu bilgiler yer alır. Başvuru için gerekli belgeler arasında; ikametgâh, sabıka kaydı ve kimlik belgesi bulunmalıdır. Bu belgelere ek olarak başvurulan finans kurumuna, işletme sahibinin maddi teminatta bulunması da gerekmektedir. Finans kurumları, defterdeki her sayfa için işletmeden belirli bir miktarda teminat talep etmektedir.
Kimler Çek Defteri Alabilir?
Finans kurumları ile arasında ticari bir problem olmayan, kredi alabilme şartlarını taşıyan ve ticari işlemlerini yerine getirebilen her işletme, sorunsuz bir şekilde diledikleri finans kurumuna başvuru yaparak alabilirler.
Çekin Geçerli Olabilmesi için Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bir çekin geçerli olması için belirlenmiş ve uyulması gereken kurallar vardır. Bu kurallar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Banka aracılığıyla basılan çekin, T.C. Merkez Bankası tarafından belirlenen basım kurallarına uyması,
- Belgenin üzerinde “Çek” ibaresi bulunması,
- Üzerinde; bağlı bulunduğu bankanın adı, keşidecinin banka hesap numarası, banka hesabının bulunduğu şube adının yer alması,
- Tahsilatını engelleyecek herhangi bir şart veya kaydın bulunmaması gerekmektedir.
Elektronik Çek Nedir?
Finans kurumları güvencesiyle tanımlanmış, kağıt olarak hazırlanan çeklerin elektronik ortamdaki karşılığıdır. Kağıt olarak hazırlananlara göre güvenirliği daha yüksektir. E-ticaret sektöründe ödeme tutarının yüksek olduğu durumlarda işletmeler tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kağıt çekte istenilen bilgilerin tamamı elektronik ortamda girilmesi gereken bilgilerle aynıdır.
Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile nakit ihtiyacınızı uzun prosedürlerle uğraşmadan anında karşılayabilirsiniz. Vadeli alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil edebilir, tek tuşla vadelerinizi esnetebilirsiniz. Finans kurumları ile tek tek görüşmeden Figopara sayesinde bunlara tek bir tıkla ulaşarak zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Figopara’nın sağladığı avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; platformumuz üzerinden herhangi ek bir şart olmadan ücretsiz üyelik oluşturmanız. Haydi, siz de platformumuza katılın ve nakde anında ulaşın!