Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Network Marketing Nedir? Nasıl İşler?

Figopara Admin Figopara Admin | 17.01.2024

Ürün satışında kullanılan inovatif bir strateji olan network marketing, gelişen satış stratejilerinden bir tanesi. Kişinin kendi emeği ile doğru orantılı şekilde kazanç elde etmesini sağlayan bu stratejide yüz yüze satış yöntemi kullanılıyor. Peki çok katlı pazarlama olarak da bilinen ağ pazarlaması ya da network marketing tam olarak nedir?

Ağ pazarlaması, doğrudan satışın geliştirilmiş bir versiyonudur. Bir ürün satmak için bireylerin satış gücüne yönelim göstermesi, ağ pazarlamasının temel mantığıdır. Bu pazarlama stratejisinde bir kişi potansiyel müşteriler oluşturuyor. Ardından müşterileri ya da ortakları işe alarak ağını genişletiyor. Böylelikle çok daha etkili bir şekilde satış yapma şansı elde ediyor.

Yöntem, çoğunlukla evden çalışan bağımsız temsilciler üzerine kurulu. Temsilciler gerçekleştirdiği satış ile kazanç elde ediyor. Kişi kendi satışlarından kazanç sağlayabildiği gibi grubun diğer üyelerinin gerçekleştirdiği satışlardan da kâr sahibi oluyor. 

Yapılan satışların merkezinde tavsiye mantığı yer alıyor. Satışçı ürünü kendisi kullanıyor ve ürünün faydalarını potansiyel müşterilere aktarıyor. Böylelikle müşteri, ürünü kullanan bir kişiyle karşı karşıya kaldığı için ürüne olan ilgisinin arttığını fark ediyor. Network marketing ne demek, ağ pazarlaması nasıl yapılır konularına gelin yakından bakalım!

 

Network Marketing Nedir?

Network marketing doğrudan satış imkanlarının geliştirilmiş hali olup bir tür satış stratejisidir. Bir ürün satışı için satıcı müşterisi ile yüz yüze gelerek satışı bu şekilde gerçekleştirir. Klasik doğrudan satış yöntemleri belirli bir dönem son derece ön plana çıkmış olsa da çeşitli eksileri vardı. Her şeyden önce “güven”, yöntemin en büyük eksisiydi. 

Fakat ağ pazarlaması yönteminde güven sorunu çözülmüş durumda. Markanın ürünlerini satacak olan kişiler ilk olarak bu ürünleri kendileri kullanır. Ardından ürünlerin olumlu yönlerini ön plana çıkararak ürünü potansiyel müşterilere tavsiye etmeye başlar. Satıcılar her ürün satışında belirli bir komisyon alır. Ayrıca kişi, lider pozisyonunda kendisinin yer aldığı satış grupları kurarak ekibin diğer üyelerinin yaptığı satışlardan da komisyon alarak yüksek kazanç elde etmeye başlar.

 

Network Marketing Nasıl Yapılır?

Network nedir nasıl para kazanılır sorusu kapsamında ön plana çıkan çeşitli hususlar bulunuyor. Ağ pazarlaması yapabilmeniz için ilk olarak ilgili firmaya kaydolmanız gerekiyor. Ardından ürünlere yönelik yapılan eğitimlere katılarak ürünlerle ilgili daha detaylı bilgi edinirsiniz. Burada firmaların eğitimleri teşvik ettiğinin altını çizmekte fayda var. 

Satış yapacak kişilerin ürünleri tanıması, satışlarını çok daha verimli bir şekilde gerçekleştirmesini sağlar. Eğitimler genellikle tek seferlik olmaz. Belirli periyotlar halinde satıcıların bu eğitimlere katılımı beklenir.

Kişi kendisini satış konusunda geliştirdikten sonra ürünleri kullanmaya başlar ve ürünlerin satışını gerçekleştirir. Ağ pazarlama modelini benimseyen şirketlerin büyük bir kısmı genellikle satış elemanları katmanları oluşturma stratejisi benimser. Satış elemanları, kendi satış elemanlarını işe alabilir. Böylelikle satış ağı genişler. Bu durum, satıcıların çok daha fazla komisyon almasını teşvik eder.

 

Network Marketing Şirketlerinin Yapısı ve Kazanç Planları

Network marketing şirketleri yapısını oluşturan faktörler son derece fazladır. Bu tür şirketler, temel olarak e-ticaret yaptıkları için çeşitli vergilere tabidir. E-ticaret yapanların ödemesi gereken vergiler hakkında daha fazla bilgiye ilgili yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Şirketlerin yapısını oluşturan unsurları şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Bağımsız Satıcılar: Firmaların temelini bağımsız satıcılar oluşturur. Bağımsız satıcılar şirket tarafından üretilen ürünleri tüketiciye tanıtır ve bu ürünlerin satışını gerçekleştirir.
  • Komisyon ve Bonuslar: Bağımsız satıcılar, her sattığı ürün üzerinden belirli bir komisyon alır. Yeni satış elemanlarını işe alıp satış grubu oluşturan satıcılar, grup üyelerinin yaptığı satışlardan da kazanç elde eder.
  • Kapsamlı Bir Ağ Yapısı: Ağ pazarlamasını benimseyen şirketlerin son derece kapsamlı bir ağ yapısı bulunur. Ağ yapısının en üstünde bir lider bulunur. Bu lider, altındaki bağımsız satıcıları yönlendirerek onların satışı gerçekleştirilen ürünlerle ilgili eğitilmesini sağlar.
  • Kazanç Planları: Ağ pazarlaması üzerinden satış gerçekleştiren firmaların kazanç planları karmaşık olabilir. Genellikle satış komisyonları, liderlik bonusları, primler başta olmak üzere birçok faktör kazanç planına dahil olur.

Belirtilen hususların tamamı, temel olarak network pazarlama stratejisini benimseyen firmaların yapısını oluşturur.

 

Network Marketingde Satış ve Pazarlama Stratejileri

Network marketing nasıl yapılır, kullanılan satış ve pazarlama stratejileri nelerdir soruları; firmaların satış sisteminin çok daha iyi anlaşılmasını sağlar. Network marketingde benimsenen satış ve pazarlama stratejileri genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Kişisel bir marka oluşturma
  • Ürün ya da hizmetle ilgili bilginin arttırılması
  • Hedef belirleme
  • Müşterilerle etkili bir iletişim
  • Sosyal medyanın aktif bir şekilde kullanılması
  • Etkili ve inovatif satış sunumlarının geliştirilmesi
  • Müşteri ilişkileri yönetimi
  • Etkili ve güçlü bir takip sistemi

Belirtilen hususların her biri, ürün satışının nasıl çok daha başarılı bir şekilde yapılabileceğini gösterir. Özellikle müşterilerle doğru ve etkili iletişim, potansiyel müşterilerin gerçek müşteri haline gelmesine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra günümüzde sosyal medyanın son derece aktif bir şekilde kullanılması, network marketing nedir nasıl yapılır sorusu kapsamında sosyal medyanın oldukça önemli bir konumda bulunmasını sağlar. Çünkü artık pek çok kişi sosyal medya kullandığından bu platformlarda gerçekleştirilen pazarlama çalışmaları, ürünlerin çok daha fazla kişiye ulaşım göstermesine katkıda bulunur.

 

Network Marketingde Başarı İçin Temel Beceriler ve İlkeler

Network marketing’te başarı için bazı becerilere sahip olunması gerekir. Bunun yanı sıra etkili satış stratejisini mümkün kılan ilkelerle ilgili bilgi edinmek de oldukça önemli. Network marketing nasıl yapılır, başarı için temel beceriler ve ilkeler nelerdir sorusu kapsamında ön plana çıkan hususlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Etkili iletişim oldukça önemlidir. Müşterilerin taleplerini en iyi şekilde karşılayabilmek için dinleme ve konuşma becerilerinizi arttırmalısınız. Konuşurken net ifadeler kullanmanız, anlattıklarınızın karşı tarafa çok daha rahat bir şekilde ulaşmasını sağlar.
  • İkna yeteneği, ağ pazarlamasında oldukça önemli. Bu nedenle ikna kabiliyetlerini geliştirmenizde fayda var.
  • Liderlik vasfınızı geliştirmeniz, oluşturacağınız satış gruplarını çok daha başarılı bir şekilde yönetmenizi sağlayacaktır.
  • Plan oluşturma ve plana sadık kalma, zamanı yönetmenizi ve disiplinli çalışmanıza imkân tanır.
  • Sektörle ve satışını gerçekleştirdiğiniz ürünlerle ilgili bilgi edinmek için düzenli olarak eğitimlere girmeniz, satışlarınızı çok daha etkili bir şekilde gerçekleştirmenize destek olur.

Bu tür hususlara dikkat ederek ağ pazarlamasında kendinizi daha fazla geliştirme şansı elde edebilirsiniz.

 

Network Marketingde Artıları ve Eksileri

Ağ pazarlamasının birtakım avantajları bulunuyor. Bu avantajlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:

  • Ürünün çok fazla el değiştirmeden doğrudan müşteriye ulaşmasını sağlar.
  • Kâr marjı artar.
  • Hem marka hem satış elemanları kazanır.

Network marketingin dezavantajları ise daha çok üst sıralardaki kişilerin yüksek kazanç elde etmesidir. Bunun yanı sıra ağ pazarlaması stratejisini benimseyen firmaların ürünlerinin fiyatları, genellikle öteki markalara göre daha yüksek fiyatlıdır.

 

İşletmenizi Büyütmek İçin Figopara’nın Avantajlarından Yararlanın!

E-fatura finansmanı konusunda KOBİ’lere yenilikçi ve teknolojik bir destek sunan Figopara, vadesi gelmeyen e-faturalarınızı kısa sürede ve etkili bir şekilde nakde dönüştürmenizi sağlıyor. Siz de Figopara avantajlarından yararlanabilir, nakit finansmanında uzman desteği talep edebilirsiniz. 

Network Marketing Nedir? Nasıl İşler?