ISO Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

İşletmelerin müşterilerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun hizmet sunmaları oldukça önemlidir. Peki, bu amaca hizmet eden ISO belgesi nedir? Nasıl alınır?

11.07.2021by Figopara
ISO Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?

ISO Belgesi Nedir?

Farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin uluslararası belirli bir standarda uygun olarak sundukları hizmetin ispatı niteliğinde olan ve o alanda yetkinliklerinin bulunduğunu belirten belgeye ISO (International Organization for Standardization) denir. Gönüllü olarak standart gerekliliklere uyum ile alınan bir kalite sertifikasıdır. Birçok kamu kurum ve kuruluşu ile özel firmalar bu sertifikaya sahip olmak isterler. Belge, müşteri odaklı bir firma haline gelmeyi, tedarikçilerle daha iyi ilişkiler kurmayı, yurt içinde ve yurt dışında rekabet şansını arttırmayı mümkün hale getirir.

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

Belgeyi alabilmek için öncelikle hangi ISO standardının alınacağının belirlenmesi gerekir. ISO 9001 kalite yönetimi, ISO 14001 çevre yönetimi, ISO 27001 bilgi güvenliği, ISO 22000 gıda güvenliği yönetimi, ISO 45001 iş sağlığı ve güvenliği sistemi gibi yazılı sertifika türleri mevcuttur. Sertifikalar, IAF’ye (Uluslararası Akreditasyon Forumu) bağlı kuruluşlar ve bunların yetki verdiği belgelendirme firmaları tarafından alınır. Türkiye Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK),IAF’ye bağlı kuruluşlardan birisidir ve belgelerde onayının bulunması firmalara güven vermektedir. ISO belgesi başvurusu için gerekli evraklar şunlardır:

  • Son yıla ait vergi levhası,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Faaliyet belgesi,
  • Yetkili imza sirküleri,
  • Belgelendirme başvuru formu.

ISO 9001 Belgesi Nedir?

Kalite yönetim sistemi, kurumsallaşmak için kullanılabilecek özel bir standarttır ve ISO 9001 bu sistemin gerekliliklerini sağlamak için alınması gereken bir belgedir. Uluslararası tüm kuruluşların kendi standartlarını oluşturarak belirgin bir kalite seviyesine ulaşmasını ve bu süreçleri kalıcı hale dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Tüm dünyada en çok uygulanan standart olan ISO 9001, en son 2015 yılında ISO 9001:2015 olacak şekilde revize edilmiştir.

ISO Belgesinin Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

Alınacak herhangi bir türdeki ISO belgesi dünya çapında 3 yıl boyunca geçerlidir. Her yıl, yılda bir kez olmak üzere ara denetimi gerçekleşmektedir ve 3. yılını dolduran belgelerin yenilenmesi gerekmektedir. Belgenin fiyatı belgelendirmeyi yapacak kuruma, akreditasyon yapısına, alınmak istenen standarda ve kuruluşun büyüklüğüne göre değişmektedir. 

Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı platformu ile nakit ihtiyacınızı uzun prosedürlerle uğraşmadan anında karşılayabilirsiniz. Alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil edebilir, tek tuşla vadelerinizi esnetebilirsiniz. Finans kurumları ile tek tek görüşmeden Figopara sayesinde bunlara tek bir platform üzerinden ulaşarak zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Figopara’nın sağladığı avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; platformumuza herhangi bir ek şart ve ücret olmadan üyelik oluşturmanız. Haydi, siz de platformumuza katılın ve nakde anında ulaşın!