Genç girişimci olmanın getirdiği fırsatlardan ilki sayısız destek ve yatırım projesinin parçası olabilmektir. Gençlerin ticari yaşamda iz bırakan işlere imza atması için yaratılan fırsatlar sayesinde, destek almanız mümkündür. Ticarete atılmak isteyenler için genç girişimci desteği 2023 yılında da birbirinden farklı alanda verilmektedir. Genç girişimci desteği nasıl alınır ve KOSGEB genç girişimci desteği ile ilgili bilmeniz gereken tüm detayları yazımızda sizin için derledik.
Girişimcilik faaliyetlerinde destek programları oldukça kritik öneme sahiptir. Sermaye olarak veya gelişim planlarının maddi karşılığı şeklinde kullanılabilirler. Bu yatırımları karşılıksız olarak ya da verimli bir planlama ile edinmek isteyenlerin, haberdar olması gereken projelerden biri de genç girişimci desteğidir. Bu desteği sağlayan projeler arasında en avantajlı şartlara ve geniş hacimli ödemelere sahip olan KOSGEB, ilk tercihlerden biri olur.
Genç Girişimci Desteği Nedir?
Hayalindeki projeyi, zanaat ve yeteneklerini ticari kazanca dönüştürmek isteyenlerin girişimcilik faaliyetleri için desteğe ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Ancak bu desteklerin hem geri ödeme hem de başvuru süreçlerinin profesyonelce yürütülmesi gerekir.
KOSGEB genç girişimci desteği, başvuru süreçlerindeki ve ödeme planlarındaki kolaylık sayesinde en çok tercih edilen alternatiftir. Bazı projeler ise geri ödemesiz şekilde kurgulanır. Her iki destek grubu için de gençlerin girişim yaşamına avantajlı başlaması sağlanır.
KOSGEB genç girişimci desteği şartları arasında ilk ve en önemli konu başvuru sahibinin yaşıdır. Çünkü bu destek projeleri, otuz yaşın altındaki girişimciler için düzenlenir. Dolayısıyla başvuru ve girişim sahibi kimselerin otuz yaşın altında olması önem taşır. Ardından aranan şart ve belgelere sahip olan girişimciler, KOSGEB merkezleri tarafından açıklanan tarihlerde başvurularını yapabilir.
Genç Girişimci Desteği Nasıl Alınır?
“Genç girişimci desteği nasıl alınır?” sorusu son zamanlarda en çok merak edilen başlıklar arasında yer alır. Çünkü sayısız proje ve planın bir parçası olarak, gençlerin ticari yaşamda yer bulması önem arz eder.
Köklü girişim ve yatırım firmaları hem prestijleri hem de gelecek yatırım alanları için gençlerin önünü açmayı önemser. Öte yandan KOSGEB gibi devasa boyutlara ulaşan yatırım ağları, gençlerin iş dünyasına güvenilir adımlar atmasının önünü açar. Bu bağlamda “genç girişimci desteği nedir?” sorusuna yanıt arayanların sayısı da her geçen gün artmaktadır.
Genç girişimci desteği almak isteyenlerin yerine getirmesi ve taşıması gereken şartlar genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- 18-29 yaş aralığında olmak
- İlgili destek projesinin alt sertifikalarını edinmek
- Mevcut girişim söz konusu ise işletme ve girişim sahipliğini ispat etmek
- Alınan desteğin kullanılacağı kapsamı bir plan dahilinde sunmak
- Nakdi veya ayni yardım desteklerinde istenen evrakları eksiksiz tamamlamak
Girişim destek faaliyetleri daima nakit ödeme şeklinde olmayabilir. Bazı hallerde işletmelere veya girişim hareketlerine hizmet ya da emtia olarak da destek sunulabilir. Bazen de bu destek kredi halinde verilir. Her bir destek planının kendi içinde taşıdığı genel ve özel şartlar söz konusudur. Dolayısıyla girişim sahiplerinin başvuru öncesi ilgili destek planına ait şartları incelemesi gerekir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Genç girişimci kredisi şartları için araştırma yapanların dikkat etmesi gereken başlıklar ve taşınması gereken özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Girişim sahibinin 18-29 yaş aralığında olması
- İşe başlama bildiriminin kanun yoluyla belirtilen süre içinde yapılması
- Gelir vergisinin açıklandığı ilgili kanunda yer alan 20. madde esasına uyumlu işletme kurmak
- İlk defa ticari mükellefiyet edinmiş olmak
- Şahıs şirketi sahibi olmak ya da adi ortaklık edinmek
- Kendi işini idame ettiren bir birey olarak şirketteki sevk ve idareden sorumlu olmak
Bazı işletme sahipleri, resmi işlemler kendi isimlerine yapılıyor olsa bile sevk ve idareden uzaktır. Bu durumda işletmenin ortaya koyacağı performans ve gelecek yatırımlarına dair bir garantörlük beyan edemezler. Dolayısıyla genç girişimci desteği almak isteyen gençlerin, kendi işletmelerine ait sevk ve idare için iradeyi elinde bulundurması şarttır.
2023 Genç Girişimci Destekleri
“KOBİ’lerin faydalanabileceği KOSGEB finansman çözümleri nelerdir?” sorusuna yanıt arayanlar için kritik başlıklardan biri de destek projeleridir. Çünkü genç girişimcilerin başvuru yapabileceği ve girişimlerine sermaye sağlayabileceği pek çok destek programı bulunur.
2023 yılında en sık başvurulan genç girişimci destekleri şu şekilde sıralanabilir:
- KOSGEB Girişimcilik Desteği
- İŞGEM/TEKMER Destek Programı
- Kadın girişimcilere özel destek programları
Girişimcilik faaliyetlerinin mihenk taşı olan sermaye ve yatırım konusu, genç girişimci destek programları sayesinde bir sorun olmaktan çıkmıştır. Özellikle genç girişimciler açısından kritik öneme sahip bu konuda KOSGEB ve benzeri destek planlamaları, yeni nesil ticaretin önünü açar.
Genç Girişimci Desteği Veren Yerler Neresidir?
Girişim faaliyetleri sırasında mali zorlukları aşmanın en verimli yollarından biri destek projelerine dahil olmaktır. Gençler için bu süreçler daha avantajlı ve kolay gerçekleşir. Çünkü pek çok kurum, kuruluş, ortaklık ve işletme gençlere yönelik girişim desteği projesi sunar.
Kamu iş birliği ile genç girişimci desteği alabileceğiniz yerler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Tarım ve Orman Bakanlığı
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu
- Kalkınma ajansları
- KOSGEB
- Ziraat Bankası
Ziraat Bankası, yalnızca genç girişimci desteği ve hibe projeleri ile değil, kredi planlamalarıyla da öne çıkar. Birbirinden farklı hacimdeki sermaye ve nakdi ihtiyaca yönelik olarak kurgulanan krediler banka tarafından genç girişimcilere uygun planlarla verilir.
Genç Girişimci Kredisi Şartları Nedir?
E-fatura finansmanı, işletme maliyesi ve diğer muhasebe işlemleri söz konusu olduğunda işletmenin dahil olduğu destek programlarına da göz atmak gerekir. Çünkü yeni nesil ticari döngüde gençlerin de yer alması için sayısız girişim desteği bulunur. Bunar arasında girişimci kredisi adı ile dağıtılan krediler en çok başvurulan projelerdir.
“Genç girişimci desteği nedir?” sorusuna yanıt arayan işletme sahipleri ve genç girişimciler için bilinmesi gereken ilk kural yaş aralığıdır. Çünkü başvuru sürecinde girişim veya kredi için başvuran kişinin belirtilen yaş aralığında olması gerekir.
Ardından kredi başlığı altında yer alan özel şartlara uygunluk olması halinde kredi başvurusu yapılabilir. Bu şartlar içinde en yoğun talep edilen ise girişim sahibi ile kredi başvuru sahibinin aynı kişi olmasıdır. Sonrasında ise şartlarda belirlenen tarihler içinde sigorta başlangıcı yapılması şartını yerine getirmek gerekir.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği Nedir?
Girişimcilerin hem başlangıçta hem de büyüme süreçlerinde pek çok ihtiyacı söz konusudur. Bu ihtiyaçlar bazen ayni yardım şeklinde olabileceği gibi nakdi ihtiyaçlar yoğunluktadır.
Nakit ihtiyaçlarını hibe alarak geri ödemesiz şekilde karşılamak isteyenler için KOSGEB tarafından pek çok başlıkta girişimci desteği bulunur. Bazı projelerde geri ödeme de söz konusudur ancak olabildiğince kolay planlamalar üzerine kurulu bu ödemeler girişimcilere avantaj sağlar. Dolayısıyla KOSGEB sayesinde girişimciler, ihtiyaçlarını kısa sürede geri ödemesiz olarak veya kolay ödeme seçenekleriyle karşılayabilir.
KOSGEB genç girişimci desteği; kendi işini kurmak ya da büyütmek isteyen gençlerin ticari yaşam şartlarına uyum sağlaması için kurgulanmıştır. Bu uyum sağlama sürecinde en önemli ihtiyaçların başında nakit ve yatırım ihtiyacı bulunur.
KOSGEB de projelerinde gençlerin girişim yaşamını destekleyen nakit ve yatırım hareketlerini önceler. Sayısız kamu kurumu, özel kuruluş ve iş ortaklığı ile genç girişimciler için kredi ve hibe desteği sağlar. Bu destekler sayesinde gençler girişimlerinin sağlam bir zemine oturmasını sağlar ve büyüme hareketlerini güvenle oluşturabilir.
KOSGEB Genç Girişimci Şartları Nelerdir?
KOSGEB tarafından sunulan pek çok girişim teşviki kendi içinde özel şartlara tabidir. Örneğin, belirli çalışma alanlarına yönelik açıklanan teşvik ve kredi projeleri için o alanda faaliyet gösterme şartı aranır.
Genç girişimci desteklerine yönelik olarak da özel şartlar bulunmaktadır. Bunlardan ilki başvuru ve girişim sahiplerinin yaş aralığıdır. Çünkü söz konusu destek 18-29 yaş arası girişimcilere verilir. Dolayısıyla başvuru sahiplerinin bu yaş aralığında olması gerekir.
Genç girişimci başlığı altındaki desteklerden faydalanmak isteyenlerin uyması gereken genel şartlar şu şekilde sıralanabilir:
- 01.06.2018 tarihinden sonra işe başlamak
- Başvuruya konu işletme ya da girişimin bizzat sahibi olmak
- 18 yaşını doldurmuş, 29 yaşından küçük olmak
- İşletme ve girişim faaliyetlerinin şahıs şirketi adı altında gerçekleşmesi
- Başka bir şirkette yahut ortaklıkta mükellefiyet sahibi olmamak
- KOSGEB tarafından desteğe tabi tutulan çalışma alanlarında faaliyet göstermek
Gençlerin ticaret hayatına atılırken ya da mevcut işletmelerini büyütürken ihtiyacı olan her türlü destek ve proje KOSGEB bünyesinde yerini almıştır. Özellikle kredilendirme ve iş birliği planları sayesinde gençler için bambaşka gelişim kapılarını aralayan KOSGEB genç girişimci projesi; yaş aralığı ve faaliyet alanı konularında keskin şartlar içerir. 18-29 yaş aralığındaki ve KOSGEB tarafından destek kapsamında açıklanan alanlarda faaliyet gösteren girişimciler, şartları yerine getirmesi halinde hibe, iş birliği ve kredilendirme fırsatlarından kolayca faydalanabilir.
Figopara ile Nakit İhtiyaçlarınızı Anında Karşılayın!
Figopara ile farklı finans kurumlarının uzun süren prosedür işlemleri ile uğraşmadan, şirketinizin nakit ihtiyaçlarına anında çözüm bulabilirsiniz. Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi sayesinde yalnızca e-Faturalarınızı sisteme yükleyerek aynı anda birden çok finans kuruluşundan teklif alabilir, alacaklarınızı vadesini beklemeden tahsil edebilirsiniz.
Avantajlarımızdan yararlanmak için tek yapmanız gereken, hiçbir ek ücret ve şart olmadan platformumuza üye olmanız. Siz de hemen Figopara’ya katılın, nakit ihtiyaçlarınızı vadesinden önce tahsil edin!