Koronavirüs salgını hayatımızdaki her alanı derinden ekledi. Bu alanların başında da ekonomi geliyor. Pandeminin ekonomi üzerindeki etkilerine karşı ayakta kalmak için uzun vadeli adımların atılması gerekiyor. Peki, salgının ekonomik etkileri hala devam ederken KOBİ’ler salgını en az hasarla atlatmak ve işletmelerini büyütmek için nasıl bir yol izlemeli?
Salgın Döneminde KOBİ’ler Nelere Dikkat Etmeli?
Giderlerin karşılanması ve yatırım yapılabilmesi için düzenli bir nakit akışına sahip olmak oldukça önemlidir. Finansal tabloları doğru analiz edemeyen şirketler ciddi bir tehlike altına girebilir. Kontrolsüz büyümek yerine çalıştığınız müşteriler konusunda seçici davranarak büyümenizi kontrol altına alabilirsiniz. Ticari güvenliği sağlamak her zaman önceliğiniz olması gereken konulardan biridir. Uzmanlar, işletme sahiplerini nakit odaklı bir işletmeye dönüşerek ilerlemeleri konusunda uyarıyor. İflas tehlikesini dört yıl önceden tespit edebilmenizi sağlayan üç parametre vardır, bunlar: Karlılık, sermayelendirme ve faiz kapsamı.
Nakit Odaklı Bir İşletme Olmak İçin Yapmanız Gerekenler
Nakit odaklı bir işletmeye dönüşmek için aşağıda listelenen maddeleri takip edebilirsiniz:
- Nakit akışını haftalık ya da günlük olarak takip ederek kısa vadedeki nakit ihtiyaçlarını önceden tespit edin.
- Müşterileriniz ve tedarikçilerinizle görüşerek ödeme sürelerinizi ayarlayın.
- Çalışanlarınızla iletişimi güçlendirin. Kalifiye çalışanları kaybetmemek için destek programları oluşturun.
- Müşterilerinizin ve tedarik zincirinin risk değerlendirmesini yaparak her senaryoya hazırlıklı olun. Müşterilerinizle iletişiminizi güçlü tutun.
- İthalattan dolayı karşılaştığınız maliyet artışını göz önüne alarak yerel üreticileri takip edin.
- Gerekli olan harcamaların dışındaki ihtiyaçlarınızı erteleyin. Yatırım planlarınızı ise bir süre daha bekletin.
- Operasyonlarınızın olduğu tüm ülkelerdeki teşvikleri takip edin ve yararlanın.
KOBİ’ler İşletmelerini Büyütmek İçin Hangi Yöntemleri Deneyebilir?
Pandemi döneminde hem tedarik zincirinin hem de nakit akışının önemi daha iyi anlaşıldı. Vade ve işletme sermayesi gibi konularda dijital platformların kullanımının önemi fark edildi. Salgın dönemini güçlü atlatmak ve işletmesini büyütmek isteyen KOBİ’ler ise; tedarik zincirinin güçlendirilmesi ve nakit akışın iyileştirilmesi yönündeki adımları finansal teknolojilerin yardımıyla atmaya başladı.
Yakın geçmişten hatırladığımız 2008 krizinde de KOBİ’lerin nakit akışları kesintiye uğramıştı. Bu süreç, çoğu KOBİ’nin iflası ile sonuçlanmıştı. Finans kurumlarından kredi bulmanın gittikçe zorlaşması, 2008 krizinin derinleşmesine sebep oldu. KOBİ’leri etkileyen bu krizler sonucunda ‘‘Tedarikçi Finansmanı’’ gibi pek çok finansal teknoloji ortaya çıktı.
Tedarikçi Finansmanı, her zaman yararlanılabilecek bir sistem olmasının yanı sıra içinden geçtiğimiz bu zorlu pandemi sürecinde hayati bir öneme sahiptir. Tedarikçi Finansmanı sistemi; finans kurumlarından alınan kredilere güçlü bir alternatif oluşturur, KOBİ’lerin ekonomik şoklara karşı daha güçlü olmasını ve kredi faizlerinin düşmesini sağlar. Finansman maliyetinin düşmesi ile KOBİ’lerin yatırım ve üretime teşvik edilmesine yardımcı olur.
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı Sistemiyle Nakde Kolayca Ulaşın!
Figopara sayesinde kredi prosedürleri ile uğraşmadan nakde kolayca ulaşabilirsiniz. Alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilir; e-faturalarınızı sisteme yükleyerek finans kurumlarının size özel hazırladığı teklifleri tek bir platformdan üzerinden görüntüleyerek size en uygun olanı seçebilirsiniz. Üstelik platforma üye olmak için ek ücret gibi şartlar gerekmiyor. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve işletmenizi büyütme yolunda ilk adımı atın!