2023 Yılı Kobi Destekleri Nelerdir?

Ticari hacmin genişlemesi ve işletme yönetiminin kolaylaşması için tasarlanan KOBİ destekleri 2023 yılında da yeni fırsatlarla birlikte açıklandı. 2023 yılı KOBİ destekleri, KOBİ nedir ve KOSGEB destekleri nelerdir? gibi soruların tüm cevaplarına yazımızda ulaşabilirsiniz.

05.07.2023by Figopara
2023 Yılı Kobi Destekleri Nelerdir?

Küçük, orta ve büyük işletmeleri baz alan KOBİ destekleri, işletme sahiplerinin gelişmek için yakından takip ettiği uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde işletmelere mali, akdi ve nakdi yardımda bulunulur. Böylece sermaye aktarımı yapmadan ve makul yapılandırmalar ile işletmelerine yatırım yapmaları sağlanır.

KOBİ Nedir?

Ticari yaşamı yakından takip eden veya içinde yer alan kişiler açısından “KOBİ nedir?” sorusu oldukça önemlidir. Çünkü bu tanımın içinde yer alan işletmeler için çeşitli destek ve avantajlar söz konusu olur. 

KOBİ; küçük orta ve büyük işletmelerin baş harfleriyle kısaltılmış bir ticari tanımlamadır. Bu tanımlamada; 250 kişiden az istihdam sağlayan küçük işletmeler ve orta birim sınırlarına sahip orta düzey ticarethaneler ile büyük şirketler yer alır. Sınıflandırmalarda baz alınan en kritik iki unsur yıllık bilanço tutarında belirlenen tutarlar ile istihdam hacmidir. 

Başlangıçta tarım sektörü işletmeleri için dizayn edilen bu sınıflandırma, zamanla tüm sektörlere yayılmış ve söz konusu destek ile avantajlardan her sektöre ait KOBİ yararlanmaya başlamıştır. 

KOBİ İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

KOBİ destekleri için ve KOBİ sınıfında yer almak adına bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikle bir işletmenin KOBİ sınıfı için getirilen yasal yönetmeliğe uygun şekilde kurulmuş olması şarttır. Yönetmelikte yer alan detaylara göre ise yıllık satış bilançosundaki alt limitlere uyum sağlaması halinde KOBİ kategorisinde değerlendirilebilir.  

Desteklerden faydalanmak isteyen ve KOSGEB destek programlarına katılacak işletmeler için 1. geleneksel uygulamaların ilk şartı son üç ayda kurulmuş olmaktır. Yani bir işletme KOBİ’lere özgü KOSGEB desteklerinin 1. geleneksel modelinden faydalanmak istiyorsa kuruluşu en geç son üç ayda yapılmış olmalıdır. Ardından işin yapılacağı alana ait en az bir uzmanı bünyesinde barındırmalıdır. 

Daha önce sigortalı bir işte çalışan sahibi olan işletmelerin ikameti, işletme sahibinin çalıştığı muhitte olmamalıdır. Son olarak işletme sahibi KOBİ’lere kredi ve KOSGEB desteği onaylanınca Bağ-Kur’dan çıkmamayı taahhüt etmelidir. Ayrıca bir başka işletmede sigortalı şekilde çalışmaya da devam edemez.

KOBİ Belgesi Nasıl Alınır?

KOSGEB destek uygulamaları başta olmak üzere pek çok ticari destekten faydalanmak için işletmeleri KOBİ belgesi edinmesi gerekir. Bu bağlamda belge edinme şartları yerine getirilmeli ve başvuru süreci başlatılmalıdır. 

KOBİ belgelerine ilişkin beyannameler işletmeler tarafından hazırlanır. Ardından yapılacak işlemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • KOBİ beyannamesi ve KOBİ başvuru formları e-form olarak doldurulur 
  • Kaşe ve imza içeren belgeler bağlı olunan KOSGEB’e gönderilir 
  • İmza sirküsü, imza beyannamesi, esnaf sicil gazetesi gibi belgeler dosyaya eklenir 

Değerlendirme sürecinde belgelere ilişkin doğrulama yapılır ve işletmenin başvuruya uygunluğu tespit edilir. Ardından onay alan işletmeler için KOBİ belgesi düzenlenir ve yetkili kurumlar aracılığıyla işletmeye gönderim sağlanır. 

KOSGEB Kayıt İşlemleri Nasıl Yapılır?

KOBİ kayıt işlemlerinin kritik başlıklarından biri KOSGEB başvuru ve kayıt sürecidir. Çünkü işletmeler öncelikle KOSGEB resmi sitesi aracılığıyla başvurularını tamamlamalıdır. Giriş bölümünde yer alan KOSGEB için ilk başvuru sekmesinden işlem başlatılır. Ardından yeni girişimci destekleri veya ilk başvuru seçenekleri tercih edilerek işleme devam edilir. Başvur butonuna tıklanması halinde sistem belge kayıt sayfasını açar ve kayıt için gerekli belgeler bu ekrandan yüklenerek onaya gönderilir. 

2023 Yılı Kobi Destekleri Nelerdir?

2023 yılında KOSGEB destek kategorileri ve onlara katılım koşullarına ilişkin açıklamalar yenilendi. Bu bağlamda kredi, hibe, ayni veya nakdi yardım ile yönetim destekleri dahil olmak üzere sayısız destek başlığı açıklandı. KOBİ’ler için kritik öneme sahip olan bu destekler ve içerik bilgilerini sizler için yazımızda derledik. 

Girişimcilik Destekleri

Girişimcilik destekleri arasında KOSGEB geri ödemesiz destek türleri olduğu gibi kredi kullandırımları da mevcuttur. Bunlardan biri de işini kurmak isteyen ancak sermayeye ihtiyaç duyan girişimcilere yöneliktir. KOBİ olma şartlarına uygun işletme girişimleri için KOSGEB tarafından şahıs işletmeleri adına 5 bin TL, limited şirketler adına 10 bin TL destek sağlanır.

AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri

AR-GE çalışmaları, KOBİ destekleri arasında kamu kurumları ve girişimleri tarafından en çok önemsenen alanlardan biridir. Bu sebeple KOSGEB destekleri başta olmak üzere bu kategori için önemli hibe ve kredi destekleri sağlanır. 

Akıllı KOBİ çalışmaları başta olmak üzere AR-GE ve teknolojik üretim destekleri 2023 yılı programının hacimli başlıklarından birini oluşturur. KOBİ’ler orijinal fikirleri ve buluşları temsil eden çalışmalar için kredi ve hibe başvurusunda bulunarak nakdi destek talep edebilir.

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma Destekleri

Küçük ve orta düzey işletmelerin gelişimi ile ülkeler arasında temsili için tasarlanan desteklerden biridir. İhracat alanında gelişen faaliyetlere başlamak isteyen işletmeler ya da halihazırda uluslararası alanda faaliyeti bulunan orta ölçekli işletmeler sıklıkla bu başlık üzerinden başvuruda bulunur. 

Küresel rekabette ülkemizin ticari temsilini artırmak isteyen kamu kurumları KOBİ’leri bu alanda önemli ölçüde destekler. Yalnızca kredi ve hibe yardımı açısından değil, çeşitli bürokratik kolaylıklar ve eğitimler açısından da KOBİ’lere bu alanda destek sunulur.

KOBİ Finansman Destekleri

“KOBİ bankacılığı nedir veya KOBİ finansman destekleri nelerdir?” soruları girişimciler tarafından sıklıkla merak edilir. Çünkü bu anlamda önemli kredi ve finansman destek çalışmaları mevcuttur. 

KOBİ’lere hacmine uygun finansal destek temin edilir ve sorunlara dair çözüm üretimi için uzman yardımında bulunulur. İstihdam yaratmaları için mali politikalarını geliştiren programlara dahil edilebilirler. Girişimci işletmeler makine ve teçhizat başlığında 36 ay vadeyle 50 bin Türk lirasına kadar başvuru yapabilir. KOSGEB kaydı olan KOBİ'ler için işletme kredisi limiti ise 300 bin TL’ye kadar yükselmiştir.

İŞGEM/TEKMER Destekleri

Destek programlarından bir diğeri de İŞGEM/TEKMER destekleridir. Bu kapsamda girişimcilik ekosistemine dahil olmak isteyenler için ulusal planlar yapılır. Mevcut hacimde bulunan şirketler ve bu girişimciler arasında organik bağlar kurulur, tanışmalar sağlanır. İşletme yönetiminden iş birliği ihtimallerine kadar şirketler ve girişimcilere rehberlik edilir. 

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Rehberlik hizmetlerine özel olarak hazırlanmış destek kategorilerinden biridir. KOBİ kredi ödemesi süreçlerinden işletme yönetimi detaylarına kadar sayısız alanda uzman desteği sunulur. Strateji geliştirme ve proje oluşturma gibi işletmenin hacmini artırabilecek alanlarda profesyonel kadrolar işletme sahiplerine kesintisiz danışmanlık hizmeti sunar. 

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Mikro işletmeler küçük işletmelerden farklı olarak tanımlanan ve pandeminin ardından desteklere dahil edilen kategorilerden biridir. Bu işletmeler için bazı hizmet sektörü temsilleri dahil danışmanlık hizmeti sunulur. Özellikle üretim ve imalatta yer alan mikro işletmeler, küçük işletmelerin aldığı danışmanlık hizmetinden faydalanabilir. 

KOBİ Desteği Nasıl Alınır?

KOBİ desteği almak isteyen işletmeler öncelikle KOBİ kapsamında yer aldıklarına ilişkin belge beyanında bulunur. Ardından online adres üzerinden başvuru adımları tamamlanabilir. 

KOSGEB resmi adresini kullanan girişimci ve işletme sahipleri e-Hizmetler sekmesinden işletmelere hızlı destek programlarına başvuru başlatabilir. Başvuru kabul şartları ve belge yükleme ekranları ile form gönderim işlemleri aynı adres üzerinden yapılabilir. Online başvurusu kabul alanlar daha sonra KOSGEB temsilciliklerinde fiziki başvuru sürecine devam edebilir. 

KOBİ'lere Destek Veren Kurumlar Hangileridir?

KOBİ’lerin destek alabileceği tek kurum KOSGEB değildir. Aynı zamanda farklı kamu-özel iş birliği projeleri ve özel kuruluşlar aracılığıyla destek alabilirler. 

KOBİ’lere destek veren kurumlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir: 

  • TESKOMB 
  • Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı 
  • KGF Kredi Garanti Fonu 
  • Kalkınma Ajansları 
  • KOSGEB 
  • Kamu-özel iş birliğinde KOBİ destek projeleri 

Kamu kurumlarıyla iş birliği yapan özel sektörün yüksek hacimli temsilcileri sıklıkla küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlar. Bu bağlamda kendileri de çeşitli avantajlar elde eder ve ticari hacmi büyüten adımlar atabilirler.  

KOBİ'ler Hangi Kredi İmkanlarından Faydalanabilir?

KOBİ’ler için pek çok destek ve danışmanlık hizmet kategorisi bulunur. Bunlardan en yaygın olanı KOSGEB destek paketleridir. Faizsiz esnaf kredileri, devlet destekli KOBİ kredileri, danışmanlık ve rehberlik hizmetleri, alacak sigortası dahil yönetim ve idare danışmanlığı gibi rehberlik kategorileri, bankalar ve kamu kurumları arasındaki anlaşmalar sayesinde yapılan kredi kampanyaları KOBİ’lerin yararlanabileceği imkanlardan bazılarıdır.

KOBİ'ler e-Faturalarını Nasıl Nakde Çevirebilir?

e-Fatura finansmanı ve bu alanın yönetimi işletme idaresinde son derece kritiktir. Dolayısıyla KOBİ’lerin e-Faturalarını nakde çevirme sürecinde profesyonel kullanımlar edinmesi gerekir. 

Entegrasyon özellikli yönetim araçları sayesinde e-Faturaları nakde çevirmek oldukça kolaydır. KOBİ’ler profesyonel entegrasyon yönetim programları sayesinde kısa sürede ve pratik şekilde e-Faturalarını nakde çevirme sürecini başlatabilir.

Figopara ile e-Faturalarınızı Vadesi Gelmeden Önce Nakde Çevirin

Türkiye’deki şirketlere finansman çözümleri sunan Figopara, e-Fatura kullanan KOBİ’lerin vadesi gelmemiş alacaklarını nakde çevirmelerini ve erken finansmana ulaşmalarını sağlar.

Figopara’nın tek sistem entegrasyonu sayesinde 1 dakikadan kısa bir sürede aynı anda birçok finans kurumuna ulaşabilir, vadesi gelmemiş faturalarınızı nakde çevirebilirsiniz. Siz de hiçbir ek ücret ödemeden Figopara’ya katılın, avantajlarımızdan hemen yararlanmaya başlayın!