İşletmelerin sundukları hizmetin ya da sattıkları malın bedelini tahsil edebilmeleri için çekin vadesini beklemeleri gerekmektedir. Tahsilatın zamanından önce ve sorunsuz gerçekleşmesini sağlayan faktoring maliyetleri ve kesintisi ne kadardır? Faktoring maliyetleri nasıl hesaplanır?
Faktoring Nedir?
İşletmenin vadeli alacaklarını bir faktöring şirkete temlik etmesi ile vadesinden önce nakit ihtiyacını karşılamasını sağlayan finansal bir hizmete denir. Satışlardaki vade farkını ortadan kaldırarak işletmenin yaptığı satış karşılığında alacağı paraya hemen ulaşabilmesini sağlamaktadır.
Faktoring Firmaların Görevi Nedir?
Faktoring firmaları, finans kurumları gibi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) yetkilendirdiği finansal kuruluşlardır. İşletmelerin ticarette sıkça kullandıkları vadeli çeklerin süresi ortalama dört aydır. İşletmeler ödemelerini alabilmek için dört ay beklemek zorunda kalabilirler. Böyle durumlarda faktoring firmalar gerekli finansmanın sağlanmasına ve işletmenin vadesinden önce nakde ulaşabilmesine imkan sağlamaktadır. Faktoring ile ilgili BDDK’ın sitesinde yer alan mevzuatlara buradan ulaşabilirsiniz.
Faktoring İşlemi Nasıl Yapılır?
Faktoring işleminin yapılabilmesi için faktoring şirketine başvuru yapıldıktan sonra müşteri çekinin ve kesilen faturanın faktoring şirketine verilmesi gerekmektedir. Çekin üzerindeki şirketin finansal bilgileri, faktoring işlemini yapmak isteyen işletmenin bilgileri ve satıcının kredi sicili gibi birçok bilgi kontrol edilir. Değerlendirme sonucuna göre müşteriye içinde sunulacak hizmetin, ücretin ve komisyonun bulunduğu bir fiyat teklifi yapılır. Müşterinin fiyatı kabul etmesi durumunda fatura faktoring şirkete temlik edilir ve müşterinin hesabına ödeme yapılır.
Faktoring Maliyetini Belirleyen Unsurlar Nelerdir?
İşletmelerin birbirleri ile olan ticari ilişkilerinde sıklıkla kullandıkları vadeli çeklerin zamanından önce nakde çevrilmesini sağlayan faktoring maliyetlerini belirleyen 3 unsur vardır. Bunlar aşağıdaki gibi açıklanabilir.
1) Faktoring Faizi
Faiz tutarı hesaplanırken faktoring faiz oranı ve çekin kalan vade süresi hesaba katılmaktadır. Bu oran piyasa durumuna göre günlük olarak değişebilmektedir. Genellikle KOBİ kredi faizleri ve merkez bankasına paralel olacak şekilde hareket eder. Çekin vade tarihine kalan süresi arttıkça faiz tutarı da artmaktadır.
2) Faktoring Komisyonu
Faktoring şirketlerinin yönetim giderlerine göre değişiklik gösterebilen komisyonunun içinde faktoring firmasının uyguladığı risk primi bulunmaktadır. Çekten sorumlu olan işletmenin sahip olduğu kredibiliteye göre risk primi değişmektedir. Risk priminin azalması faktoring işleminin maliyetini düşürmektedir. Komisyon oranı; alıcı sayısı ve riskine, fatura büyüklüğü ve sayısına, vadeye, satıcının taahhüt ettiği yıllık ciro gibi faktörlere bağlı olarak belirlenmektedir. Finansal yapısı çok güçlü olmayan; ancak kredibilitesi yüksek olan işletmelerle çalışan küçük işletmeler, müşterilerinin kredi notu sayesinde faktoring işlemi ile nakit ihtiyaçlarını düşük komisyon oranı ile karşılayabilirler.
3) Faktoring Vergisi
Faktoring maliyetleri işlemini belirleyen son unsur faktoring vergisidir. Faktoring işlemi sırasında devlet tarafından belirlenen Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) kesilmektedir. Bu vergi, çek tutarı üzerinden düşülecek faiz tutarı ve komisyon toplamının %5 oranına denk gelmektedir.
Faktoring Maliyeti Nasıl Hesaplanır?
Faktoring, çekin bir faktoring firmaya gönderilmesi ve firmadan bir teklif alınması sonucunda gerçekleştiği için maliyeti değişiklik gösterebilmektedir. Bu değişikliğin haricinde faktoring maliyetlerinin hesaplaması yapılırken faktoring faiz tutarına komisyon ve vergiler eklenerek bir sonuca ulaşılır. Faktoring maliyetleri hesaplanırken şu eşitlik kullanılmaktadır:
Faktoring ücreti = Faiz tutarı + Komisyon + Vergi (BSMV)
Faktoring İşleminin Kesintisi Nedir?
Faktoring işleminde yapılan kesintiyi, faktoring faizi ve çekin vadesine kaç gün kaldığı belirlemektedir. Finans kurumlarının kısa vadeli kredi faizlerine yakındır. Çeki kesen kişinin kredibilitesi de kesintiyi belirleyen bir başka unsurdur.
Figopara ile Nakit İhtiyacınızı Anında Karşılayın!
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı Platformu sayesinde alacaklarınızı prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-Fatura’larınızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Haydi, siz de Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın!