e-Fatura’nın Faktoring İşlemlerindeki Yeri

Şirketlerin karşılıklı alacak verecek dengelerini tutturmaları ve ödemelerini zamanında gerçekleştirmeleri önem taşır. Fatura bilgilerinin kaydedilmesi ve e-Fatura’ların doğrulanması da bu sürece fayda sağlayan bir unsurdur. Peki, Faktoring işlemlerinde e-Fatura’nın rolü nedir? Merkezi Fatura Kaydı Sistemindeki (MFKS) değişiklikler nelerdir?

01.12.2021by Figopara
e-Fatura’nın Faktoring İşlemlerindeki Yeri

Faktoring Yönetmeliğindeki Değişiklikler Nelerdir?

Finansal Kurumlar Birliği (FKB)’nin hazırladığı MFKS’nin yazılım sürecinin tamamlanması ile birlikte Faktoring işlemlerinde uygulanacak usul ve esaslarda değişikliğe gidildi. Değişiklik kapsamında yönetmeliğe e-Arşiv ve e-Fatura tanımlarını eklendi. Mükerrer fatura kullanımının önlenmesine ilişkin maddelerde de bu kavramlara yer verildi. 

Faktoring işlemlerine konu edilen alacaklara ilişkin her türlü belgenin ve bilginin toplulaştırılması, aynı alacağın birden fazla faktoring işlemine konu edilmemesine hizmet edecek Merkezi Fatura Kaydı Sistemi’nin kurulması, 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman şirketleri Kanunu’nun 43.maddesi ile FKB’nin görevleri arasında yer alıyor.

Merkezi Fatura Kayıt Sistemi Nedir?

2015 yılından beri kullanılan MFKS; faktoring şirketleri ile finans kurumları tarafından devralınan alacaklara dair bilgi ve belgelerin ortak bir sisteme kaydı ile toplulaştırma, mükerrerlik kontrolü ve raporlama yapılmasını sağlayan bir servistir.

MFKS ile FKB’nin GİB ile yaptığı protokol kapsamında MFKS içine eklenenler şunlardır:

  • TCKN/VKN bilgileri
  •  e-Fatura doğrulama fonksiyonları
  •  e-Fatura mükellefiyet kontrolü

Bu sayede izlenebilir ve raporlanabilir yenilikçi bir altyapı ekonomiye kazandırılmış olur. Ayrıca, faktoring işlemlerine tabii olan e-Fatura ve faturaya bağlı ödeme alacaklarının (çek, senet vb.),sorgulanabilir ve raporlanabilir bilginin entegrasyonu sağlanır.

Merkezi Fatura Kayıt Sistemine e-Fatura Nasıl Eklenir?

e-Fatura için sistem üzerinden GİB bağlantısı kurulur ve ardından fatura doğrulama işlemi yapılır. Bunun için HASH değerini bulunduran XML formatı kullanılmalıdır. XML dosyası alınamayan ya da HASH değeri içermeyen faturaların alıcısı ve satıcısı için mükellefiyet kontrolleri yapılır. Alıcının veya satıcının belgenin düzenlenme tarihinde mükellef olmaması durumunda sistem e-Fatura’nın kaydedilmesine izin vermez.

e-Fatura’nın Faktoring İşlemlerindeki Yeri Nedir?

Yapılan değişikliğe göre faktoring işlemleri esnasında finansman sağlanmadan önce kuruluş tarafından müşteri yetkililerinden imzalanacak bildirim formu ve fatura bilgileri temin edilir. Fatura bilgilerinin MFKS’e kaydedilmesi ile faturanın mükerrer olmadığının kontrolü yapılır. e-Fatura ve e-Arşiv uygulamalarının teyit işlemleri GİB tarafından yapılır. GİB ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin (TKBB) hazırladığı özel protokol ile e-Fatura ve e-Arşiv doğrulama sistemleri kullanılarak dokümanların online ve gerçek zamanlı olarak doğruluğunun teyit edilmesi sağlanmıştır. Aynı zamanda, e-Fatura kapsamında yer alan diğer faturaların havuza kaydı ve mükerrerliği engellenmiştir.

Faturaların Tahsilatını Kolaylaştıran Platform: Figopara

Bir Tedarikçi Finansmanı platformu olan Figopara ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, e-Fatura’larınızın takibini tek bir platform üzerinden anında yapabilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece faturanızı sisteme yükleyerek erken tahsilat talep edebilir, zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın, faturalarınızın takibini kolaylaştırın!