e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Günümüzde dijitalleşmenin artmasıyla e-Dönüşüm uygulamaları da giderek yaygınlaşmaktadır. Peki, e-Dönüşüm uygulamalarına dahil olan elektronik fatura ve e-Arşiv Fatura’nın farkları nelerdir? Hangi avantajlara sahiptir?

23.09.2021by Figopara
e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

e-Fatura Nedir?

Faturaların elektronik ortamdan gönderilip iletildiği bir sistemdir. Düzenlenen faturalar önce GİB’e gider, onaylanır ve sonrasında alıcısına ulaştırılır. Bu sebeple elektronik faturalar GİB’e raporlanmaz.

e-Arşiv Fatura Nedir?

Bir diğer elektronik fatura türüdür. Elektronik fatura mükellefi olmayan firmalara ve son kullanıcıların elektronik ortamda fatura gönderilebilmesini ve gönderilen faturaların saklanmasını sağlar. Faturalar ay sonunda GİB’e rapor olarak gönderilir.

e-Arşiv Fatura Kullanımı Kimlere Zorunludur?

e-Arşiv Fatura uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin öncelikle elektronik fatura kullanıcısı olması gerekmektedir. GİB’in tebliğine göre elektronik fatura sistemine kayıtlı olan mükelleflerin 1 Ocak 2019 tarihine kadar e-Arşiv Fatura sistemine geçmesi zorunluydu. Vergi Usul Kanunu (VUK) tebliği gereğince, 2015 yılı ve sonrasında cirosu 5 milyon TL ve üzeri olan mükellefler ile online satış yapan mükelleflerin elektronik fatura sistemine geçmesi gerekmektedir. Sisteme gönüllü olarak geçiş yapılabilmektedir. İsteğe bağlı olarak elektronik fatura kullanıcısı olmak isteyen firmalar herhangi bir zamanda elektronik fatura sistemine geçiş yapabilirler.

e-Fatura ve e-Arşiv Faturanın Farkları Nelerdir?

Görüntü olarak aralarında bariz bir farklılık olmamasına rağmen işleyiş olarak bazı farklılıkları vardır. Elektronik fatura, sadece elektronik fatura sistemi mükellefleri arasında kesilerek gönderilir. Yani, hem alıcının hem de göndericinin elektronik fatura sistemine kayıtlı olmaları gerekmektedir. e-Arşiv Fatura ise elektronik fatura sistemine kayıtlı olmayan şirketlere ve son kullanıcılara gönderilir. Yani, göndericilerin elektronik fatura, alıcıların ise kağıt fatura kullanması halinde düzenlenir. Elektronik faturanın bir UBL-Tr formatı ve mali mührü vardır; ancak bir zaman damgasına sahip değildir. Elektronik ortamdan iletildiği için kağıt çıktısı alınamamaktadır. Ayrıca, oluşturulan faturanın GİB’e iletilmesi gerekir. e-Arşiv Fatura’nın ise zorunlu bir formatı yoktur. Zaman damgası ve mali mühür ile onaya sahiptir. Elektronik ortamda iletildiği gibi kağıt çıktısı da alınabilir. 

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik fatura kullanıcısı olmak için GİB’in sistemine kayıt yaptırmak ve elektronik fatura aktivasyon sürecini tamamlamak gerekir. Sisteme geçiş yapabilmek için GİB Portalı, GİB ile entegrasyon ve özel entegratör seçenekleri kullanılarak başvuru yapılabilir. Özel entegratörlerle çalışıldığında tüm işlemler onlar adına yapılır. Başvuru için izlenecek adımlar sırasıyla şu şekildedir:

1) Mali Mühür Sertifikası

GİB’in düzenlediği bu elektronik mühre Kamu Sertifikasyon Merkezi’nin web sitesi üzerinden başvuru yapılabilir. Başvuru ve ödeme işlemlerinin ardından 3-10 gün içerisinde sertifika sahibi olunur. 

2) Başvuru Formu

GİB’e ait form doldurularak bu istek beyan edilir ve başvuru yapılmış olur. Sorgulama ekranından başvuru durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

3) Aktivasyon

Dijital ortamda fatura göndermek ve almak için oluşturduğunuz hesabın aktif hale getirilmesi gerekir. Bunun için başvuru rehberinde bulunan programı bilgisayarınıza indirmeniz ve mali mührünüzü kullanmanız gerekir. Aktivasyon işleminin ardından elektronik fatura sistemi kullanılabilir hale gelir. 

e-Fatura’nın Avantajları Nelerdir?

  • Faturayı müşteriye gönderirken kolaylık sağlar, kargo işlemi ile vakit kaybedilmez.
  • Dijital ortamda arşivlenir.
  • Tahsilatı hızlandırır.
  • Maliyeti azaltır.
  • Faturaların daha hızlı hazırlanmasını sağlar.

e-Arşiv Fatura Avantajları Nelerdir?

  • Belli bir süre saklanabilir.
  • Üzerinde ‘‘İrsaliye yerine geçer.’’ ibaresi varsa, irsaliye yerine de geçer.
  • Faturalama işlemindeki hata payını en aza indirir.
  • Muhasebe sürecini hızlandırır.
  • Elektronik ortamda erişim, ibraz ve e-posta yoluyla gönderim imkanı sunar. 
  • Kağıt kullanımını en aza indirerek kağıt masrafını azaltır.

Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey, faturanızı sisteme yüklemek. Böylece tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçebilirsiniz. Platformumuzda ücretsiz bir şekilde üyelik oluşturarak avantajlarımızdan faydalanabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın, nakde anında ulaşın!