Giriş Yap Hemen Başvur
EN

e-Arşiv Fatura İptal İşlemi Nasıl Yapılır?

Figopara Admin Figopara Admin | 07.07.2023

Günümüzde manuel faturalandırma süreçlerinin yerini e-Arşiv fatura ve e-Fatura aldı. e-Arşiv fatura sistemine sahip olan işletmeler için hem faturalandırma döngüsü hem de elektronik arşiv oluşturma ihtiyacı dijital yollarla karşılanabiliyor. e-Arşiv fatura sorgulama ve faturalandırma süreçlerine dair tüm detayları sizin için yazımızda derledik.

İşletme yönetimi için kritik unsurlardan biri de fatura süreçlerini doğru yönetmektir. Çünkü işletmelere ait tüm mali takip, denetim ve revize işlemleri için faturalar baz alınır. Hem işletmenin kendi içindeki yönetim döngüsü hem de resmi denetim mekanizmaları için faturalar takip edilir. Dolayısıyla faturalandırma sürecinde titiz ve doğru bir yönetim döngüsü oluşturmak önem taşır. Yeni nesil yönetim araçları sayesinde faturalandırma süreçlerinin geleneksel ve yorucu işlemlerinin yerini e-Arşiv fatura ve e-Fatura gibi teknikler almıştır. 

e-Arşiv fatura sistemine sahip olan işletmeler için hem faturalandırma döngüsü hem de elektronik arşiv oluşturma ihtiyacı dijital imkanlarla karşılanır. Böylece geleneksel ve kağıda dayalı faturalama işlemlerinin aksine daha az iş gücüyle daha güvenilir bir sistem yaratılır. e-Fatura finansmanı da yeni nesil yönetim araçları sayesinde daha pratik ve hızlı halde yürütülebilir. 

e-Arşiv fatura sorgulama ve faturalandırma süreçlerine dair tüm detayları sizin için yazımızda derledik. 

e-Arşiv Fatura Nedir?

e-Arşiv fatura, faturalandırma işlemlerine ait kategorilerden biridir. Satış işlemlerini belgelendirmek amacıyla fatura kesen şirketler, e-Fatura kullanıcısı olmayan ve son alıcı konumundaki kişiler için e-Arşiv fatura düzenler. 

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından takip edilen e-Arşiv fatura süreçleri, vergilendirme ve mali takipler için de baz alınır. e-Arşiv fatura iptali ve takibi firmaların dijital ortam araçlarını kullanarak yapabileceği işlemlerdir. Çeşitli yazılım hizmetleri ve programlar aracılığıyla e-Arşiv fatura sorgulama ve düzenleme işlemleri kolaylıkla yapılabilir.  

e-Fatura Nedir?

Alım satım işlemlerinin yasal düzenlemelere uygun olarak gerçekleşmesi için faturalandırma sistemi kullanılır. Satılan mal ya da hizmetlere ait bilgilerin, satış sürecine ait özelliklerin ve işlem tarihine dair detayların bulunduğu belgelere fatura adı verilir. Bu belgelerin elektronik ortamda düzenlenen versiyonları, e-Fatura olarak adlandırılır. e-Fatura ve e-Arşiv farklarına dair bilgi edinmek için öncelikle e-Faturanın işlevini ve kullanım şeklini bilmek gerekir.  

e-Fatura, yalnızca iki e-Fatura kullanıcısı arasında düzenlenebilen satışlara ilişkin dijital belgedir. Temel özelliği hem faturayı düzenleyen hem de adına fatura düzenlenen tarafların e-Fatura kullanıcısı olmasıdır. 

e-Fatura kullanıcısı olmayanlara e-Fatura düzenlenemez, onun yerine e-Arşiv fatura düzenlenir. Bu belgeler yoluyla yapılan alışveriş hem mali takip hem de muhasebeleştirme işlemlerine dahil edilir ve resmi makamlar tarafından denetlenebilir. 

e-Arşiv iptal sürecinde olduğu gibi e-Fatura iptalinde de farklı iptal belgeleri düzenlenerek denetleme makamlarına muhasebeleştirme yoluyla bilgi verilir.

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

e-Arşiv kullanımına ilişkin en çok merak edilen sorulardan biri fatura kesme işlemlerinin yapılışıdır. e-Arşiv fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığına ait portal kullanılabilir. Firma girişi yaptıktan sonra portalda bulunan e-Arşiv fatura sekmesine tıklayarak işlem başlatabilirsiniz. 

Sistem girişinin ardından sekmede yer alan bilgi girişlerini tamamlayıp, alışverişe ait detayları form doldurma yöntemiyle girerek e-Arşiv fatura oluşturma talimatı verebilirsiniz. Onayın ardından sistemde söz konusu alışveriş için e-Arşiv fatura düzenlenir ve kayıt yapılır.  

Gib e-Arşiv fatura iptali için de kullanılabilen portallardan biridir. Aynı zamanda firmalar entegrasyon özellikli yazılım hizmetleri ve dijital faturalama programlarıyla da e-Arşiv fatura düzenleyebilir. Bu yazılım ve program hizmetleri sayesinde firmaların e-Arşiv faturalama süreçlerini kolaylıkla yönetmesi, geniş arşiv imkanlarından faydalanması ve muhasebeleştirme sırasında pratik kullanım avantajı elde etmesi sağlanır. 

e-Arşiv Fatura İptal Portalı Nasıl Kullanılır?

Gelir İdaresi Başkanlığı, e-Fatura ve e-Arşiv fatura iptal etme işlemlerinin yapılabildiği bir platform hizmeti sunar. Bu platform aracılığıyla işletmeler; faturalandırma işlemleri için e-Arşiv fatura iptal portalı hizmetinden de faydalanabilir. 

Yalnızca fatura oluşturma değil, sorgulama, iptal etme ve arşivleme hizmetleri de alabilecekleri bu sistem; aynı zamanda denetim mercileri tarafından da takip mekanizması olarak kullanılır. Ayrıca işletmelerin çeşitli dijital entegrasyon programları ile e-Arşiv faturalarda yapılan iptal işlemlerini eş zamanlı şekilde yönetme imkanı vardır. Bu programlar muhasebeleştirme süreçlerini pratik hale getirir ve dijital arşiv düzenlemelerini otomatik olarak yapar. 

e- Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Arşiv portal iptal işlemlerini yaparken kullanılmak istenirse, takip edilmesi gereken birkaç adım bulunur. 

  • Öncelikle işletme adına sisteme giriş yapılır. 
  • Ardından işletmenin daha önce düzenlediği ve iptal etmek istediği fatura bilgileri ile sorgulama yapılır. 
  • Sorgulama ile görüntülenen fatura için iptal işlemi başlatılır. 
  • İptal sebebi, tarihi, işletmeden istenen bilgiler girildikten sonra e-Arşiv portal üzerinden iptal işlemi tamamlanır. 

Alınan iptal belgesi dijital olarak kaydedilebilir. Entegre program hizmetleri ile iptal işlemleri için eş zamanlı muhasebeleştirme yapılabilir.  

Fatura iptal süreçlerinin doğru yönetilmesi, daha sonra yapılacak denetim ve muhasebeleştirme işlemlerinde işletmelere avantaj sağlar. Bu nedenle en az fatura kesim ve arşivleme işlemleri kadar, iptal ve iptal bildirim süreçlerinde de profesyonel hizmet sunan entegre programlar kullanmak önem taşır. Firmaların verimli iptal süreçleri kurgulaması için alan uzmanı markaları tercih etmesi gerekir. 

e-Arşiv Fatura İptal Etme Süresi Var Mıdır?

e-Arşiv fatura iptal süresi işletmeler tarafından merak konusu olan başlıklardan biridir. Çünkü tüm mali işlem ve belgelendirmelerde olduğu gibi belirlenen süre zarfında iptal yapılması gerekir. 

Bu bağlamda e-Arşiv faturalar için iptal işlemi, faturanın iletildiği tarihten itibaren 7 gündür. Düzenlenme tarihinden sonraki yedi gün içinde iptali yapılan e-Arşiv faturalar, Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilmelidir. İptalin yapıldığı günden sonraki ilk iş günü, GİB portal aracılığıyla iptal bildirim işlemi yapılabilir. 

e-Arşiv iptal süresine uygun şekilde bildirimi yapılmayan faturalar için takip işlemi başlatılır. Bu nedenle firmaların iptal bildirimlerini yasal süreç içinde gerçekleştirmesi önem taşır. 

e-Arşiv Fatura İptal Süresi Dolduktan Sonra İşlem Yapılabilir Mi?

Fatura iptal süreçleri, belirli yönetmelik ve yasalara uygun şekilde gerçekleşir. Bu nedenle firmaların resmi makamlar tarafından belirlenen iptal koşullarına uyması zorunludur. e-Arşiv fatura iptal süresi de bu kurallardan biridir. Çünkü düzenlenen faturalar, fatura kesim tarihinden itibaren yedi gün içinde iptal edilebilir. 

e-Arşiv iptal etme işlemi yapılmak istenen faturanın yedi günden eski olması durumunda portal üzerinden işlem yapılamaz. Bu nedenle fatura reddi işlemi yapılmalıdır. 

Süresi Geçen e-Arşiv Fatura Nasıl İptal Edilir?

e-Arşiv iptal süresi, firmaların faturalandırma sürecine yönelik en çok merak ettiği konulardan biridir. Çünkü yasal olarak, düzenlenme tarihinden itibaren e-Arşiv fatura için iptal süresi yedi gündür. 

Süresi geçen e-Arşiv fatura iptal işlemleri için fatura reddi yapılması gerekir. Yani faturanın düzenlendiği kişi veya şirketler, portal üzerinden ilgili faturayı reddetmelidir. Ancak bu şekilde süresi geçen e-Arşiv fatura belgelerinin iptali gerçekleşebilir. 

Tek taraflı iptallerde süresi geçen faturalar için işlem yapılamaz. e-Arşiv iptal sürecinde faturanın muhatabı sisteme giriş yaparak ilgili fatura bilgileriyle sorgulama gerçekleştirir. Sonrasında fatura iptal talimatı vererek, kendisi adına kesilen faturayı reddeder. Bu şekilde süresi geçen e-Arşiv fatura iptal işlemi yapılır. 

e-Arşiv Fatura Takibi Nereden Yapılır?

e-Faturanın faktoring işlemlerindeki yeri başta olmak üzere işletme yönetimindeki önemi oldukça fazladır. Bu bağlamda takip işlemlerinin ve arşivleme çalışmalarının nitelikli şekilde yönetilmesi gerekir. 

e-Arşiv fatura takibi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan portal hizmetleri kullanılarak yapılabilir. Aynı zamanda entegrasyon özellikli yazılım ve programlar sayesinde, işletmeler muhasebeleştirme süreçlerini eş zamanlı şekilde yönetebilir ve takip yapabilir. 

e-Arşiv fatura takibinde verimli çalışma süreçleri kurgulamak ve daha az iş gücüyle daha güvenilir bir sistem yaratmak; entegrasyon özellikli program hizmetleriyle mümkündür.  

e-Arşiv Fatura Takibinin İşletmeye Yararı Nedir?

e-Arşiv fatura, işletme yönetiminde vazgeçilmez işlemlerden biri olan faturalandırma sürecinin bir parçasıdır. Yapılan satışlar için zorunlu olan faturalandırma, dijital platform üzerinden gerçekleşir ve e-Arşiv fatura kesilir. 

e-Arşiv fatura takibi yapmak işletmelerin mali kayıt ve takip sistemini oluşturması için önem taşır. Firmaların muhasebe kaydı tutma, denetleme ve ibraz dönemlerinde yasal yükümlülükleri yerine getirme gibi ihtiyaçları için e-Arşiv fatura takibi kaçınılmazdır. Bu nedenle takip sürecinin nitelikli şekilde organize edilmesi ve entegre özellikli dijital program hizmetleriyle desteklenmesi gerekir. 

e-Arşiv fatura takibi, işletmelere yönetim ve mali kayıt alanında avantaj sağlar. Aynı zamanda muhasebeleştirme çalışmaları için güvenilir zemin sunar. Entegrasyon özelliği sunan program ve yazılım hizmetleri sayesinde takip süreci kolaylaşır ve iş yükü azalır. Böylece zaman yönetimi açısından da farklı avantajlar elde edilebilir. 

e-Arşiv fatura takip süreçlerinde verimli çalışma döngüleri yaratmanın en kolay yolu, profesyonel e-Arşiv fatura hizmeti sunan markalarla iş birliği yapmaktır. Böylece işletme yönetiminde dijital dönüşümün parçası olmak ve e-Arşiv fatura sürecini doğru yönetmek kolaylaşır. 

Figopara ile Faturalarınızın Takibini Kolaylaştırın!

Figopara, tedarikçi finansmanı platformu sayesinde alacaklarınızı vadesinden önce tahsil etmenizi sağlar. Uzun süren ve karmaşık prosedür işlemleri yerine Figopara’nın tek sistem entegrasyonu ile yalnızca faturalarınızı sisteme yükleyerek birçok finans kurumundan aynı anda teklif alabilirsiniz. 

Figopara’nın güvenilir altyapısı ile tüm finans kurumlarından gelen teklifleri aynı anda görüntüleyebilir, ihtiyacınıza uygun olan teklifi seçerek nakit ihtiyaçlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Siz de avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir şart ve ek ücret ödemeden platformumuza üye olabilirsiniz. Hemen Figopara’ya katılın, e-Faturalarınızın takibini kolaylaştırın!

e-Arşiv Fatura İptal İşlemi Nasıl Yapılır?