Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Küçük işletmelerden kurumsal şirketlere kadar birçok işletme tarafından hesabı yapılan, günlük hayatta sıkça kullanılan bir ekonomik gösterge ve ticari terim olan ciro nedir? Nasıl hesaplanır?

11.06.2021by Figopara
Ciro Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Ciro Nedir?

Bir işletmenin belirli bir zaman diliminde gerçekleştirdiği ticari faaliyetlerinden elde ettiği brüt gelir veya hasılata denir. Firmaların ve işletmelerin günlük, haftalık, aylık ya da yıllık olarak belirli zaman arasında elde ettikleri kazancı gösterir. Net olarak hesaplanmamasının nedeni ise firmaların elde ettikleri şeyin kâr yerine kazanç olmasıdır. Büyük işletmelerin ciro hesaplamaları muhasebe sorumluları tarafından yapılırken, küçük işletmelerde kasa görevlisi veya işletmenin sahibi tarafından yapılmaktadır. 

İşletmeler için Önemi Nedir?

İşletmelerin ve şirketlerin devamlılık sağlayabilmeleri için ciroları yaptıkları masraflarından daha fazla olmalıdır. Toplam kazançtan giderler çıkarıldıktan sonra kâr elde edilmelidir. Bir işletmenin kârlılık durumunun, gelir ve giderlerinin titizlikle takip edilmesi, işletmelerin iş süreçlerinde zarar etmelerinin önüne geçerek verimlerinin artmasını ve büyümesini sağlar. 

Ciro Türleri Nelerdir?

İşletmelerin ve firmaların en çok tercih ettikleri 4 ciro türü aşağıdaki gibidir. Bunlar:

Günlük: Genelde küçük işletmeler ve yevmiye usulü, yani günübirlik çalışma biçimine sahip işletmeler tarafından tercih edilir. Küçük işletmelerde ciro büyük işletmelere göre daha küçük olduğu için günlük olarak hesaplanması daha kolaydır. 

Haftalık: Çalışanların maaşlarının haftalık olarak ödendiği düzene sahip işletmeler tarafından tercih edilir. Haftanın ilk günü ve son günü arasındaki zaman diliminde kasaya giren toplam parayı hesaplamada bu sistem kullanılır.

Aylık: Ülkemizde en yaygın şekilde kullanılan türdür. Çalışanlarının maaşlarının aylık olarak ödendiği işletmeler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

Yıllık: Firmaların veya şirketlerin yıllık olarak ne kadar büyüdüklerini hesaplamalarını sağlayan bu sistem, genellikle büyük ölçekli firmalar tarafından tercih edilir. Bu hesaplama yöntemi sayesinde şirketler, geçmiş yıllarda elde ettikleri kazançları değerlendirerek gerekli tedbirleri alabilirler.

Ciro Nasıl Hesaplanır?

Hesaplama işlemi safi hasılat ve gayrisafi hasılat olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilir. Bu iki hesaplama türünde de amaç, şirketin ne kadar kâr elde ettiğinden ziyade elde ettiği gelirin ne kadar olduğudur. Safi hasılat hesaplaması, şirketin yurtiçi satışlarının sonucunda elde ettiği kazancı ortaya koyar. Hesaplama yapılırken; yurtiçi ve yurtdışı satışlarının toplamından yapılan iadeler, iskontolar ve diğer indirimlerden elde edilen kazançlar çıkartılır. Gayrisafi hasılatın safi hasılattan farkı, yalnızca satışların dikkate alınmasıdır. 

2021 Ciro Kaybı Desteği Ödemeleri Ne Kadar?

Pandemiden olumsuz etkilenen yiyecek-içecek sektöründeki işletmelere, geçtiğimiz Nisan ayında ciro desteği verileceği açıklandı. Bu açıklamaya göre bu destek tek seferde ödenecek ve 2 bin TL’den az ve 40 bin TL’den fazla olmamak üzere; işletmelerin 2020 yılındaki cirolarının 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarının yüzde 3’ü kadar olacak. Bu destekten kimlerin yararlanabileceğine T.C. Ticaret Bakanlığı’nın resmi internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bu destekten yararlanmak için e-Devlet sitesi üzerinden T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak başvurabilirsiniz. Başvuru sayfasına gitmek için burayı tıklayınız.

 

Figopara ile Anında Nakde Ulaşın!

Figopara ile alacaklarınızı prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile nakit ihtiyacınızı anında karşılayabilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, e-Faturalarınızın takibini aynı platform üzerinden yapabilirsiniz. Tüm bu avantajlarımızdan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Haydi siz de Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın!