Gün içerisinde gittiğimiz mekanlarda sıklıkla karşılaşabileceğimiz, Vergi Usul Kanunu (VUK) gereğince bilanço veya işletme hesabı esaslarına göre defter tutan işletmelerin kullanması zorunlu olan adisyon nedir? Düzenlenmesi nasıl yapılır?
Adisyon Nedir?
İşletmelerin sundukları hizmetin ve emtianın miktarını ya da cinsini göstermek amacıyla düzenledikleri belgeye denir. Bilanço veya işletme hesabı esaslarına göre defter tutan lokanta ve pastane gibi işletmeler kullanmak zorundadır. Ancak, self servis esasına uygun olarak işletilen işletmelerde, müşteri yiyecek ve içecek ürünlerini kendisi alıp masaya oturmadan ücretini ödediği için işletmelerin kullanması zorunlu değildir.
Adisyon Nasıl Düzenlenir?
Anlaşmalı matbaalarda ilgili mevzuat esaslarına uygun olarak basılır. Müşteriden sipariş alınırken iki kopya halinde düzenlenir ve bir tanesi müşterinin masasına bırakılırken diğeri işletmede kalır. Hizmetin tamamlanmasının ardından müşteri bu belgeye göre hesabı öder. Bu esnada fatura teslimi de gerçekleşir. Belgede bulunması zorunlu olan bilgileri şu şekildedir:
- Mükellefin adı, soyadı ya da unvanı, T.C. kimlik numarası ya da vergi sicil numarası
- Düzenlenme tarihi, zamanı, sıra ve seri numarası
- Basıldığı matbaaya ait bilgiler
- Hizmetin ve emtianın cinsi ve miktarı
e-Adisyon Nedir? Nasıl Düzenlenir?
VUK kapsamında düzenlenen tebliğe göre, adisyonun hukuki niteliklerinin tümüne sahip olan elektronik bir belgedir. Dijital ortamda düzenlemeye ve muhafaza etmeye imkan verir. Belirlenen asgari bilgileri kapsayacak şekilde uygun bir belge formatında düzenlenir. Elektronik ortamda düzenlenen bu belgede ek olarak şu bilgiler yer almalıdır:
– Evrensel Tekil Numarası (ETTN)
– e-Belge numarası
– Belgenin bağlı olduğu e-Fatura veya e-Arşiv faturaya ait ETTN veya satış fişinin düzenlendiği Ödeme Kayıt Cihazının sicil numarası
– Vergiler hariç ve vergiler dahil olacak şekilde toplam hizmet tutarı
e-Adisyon Sistemine Geçmek Zorunlu mu?
Gelir İdaresi Başkanlığı, adisyon belgesi düzenleyen işletmelere e-Adisyon sistemine geçmeleri için 3 ay süre vermektedir. Başkanlığın duyurularına internet adresinden ulaşılabilir. İsteğe bağlı olarak uygulamadan yararlanmak isteyen işletmelerin öncelikle e-Fatura ve e-Arşiv Fatura kullanıcısı olmaları gerekir. Ayrıca, özel entegratör kullanımı veya doğrudan entegrasyon yöntemi tercih edilerek sisteme başvurulması gerekir.
Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!
Figopara ile alacaklarınızı prosedür işlemlerine takılmadan vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-Faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Platformumuza ücretsiz bir şekilde üye olarak avantajlarımızdan yararlanabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!