Giriş Yap Hemen Başvur
EN

KOBİ’lerin Bilmesi Gereken 7 Vergi Türü

Figopara Figopara | 09.11.2020

Kobi’lerin Hangi Vergileri Ödemesi Gerekir? KOBİ’lerin ödemesi gereken vergilerin başında kurumlar vergisi ve gelir vergisi gelir. KOBİ’ler Limited ve Anonim şirketlere benzer olarak kurumlar vergisi mükellefidir. Aynı zamanda, işletme sahipleri şahıs olarak elde edilen kârdan dolayı gelir vergisi ödemelidir. Peki, KOBİ’lerin mükellef olduğu diğer vergiler nelerdir?

1) Gelir Vergisi

Türkiye Cumhuriyeti Gelir Vergisi Kanunu gereğince; gerçek kişiler, elde ettikleri gelirden dolayı vergi ödemekle yükümlüdür. Söz konusu kanunda gelir “Gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve gelirlerin tutarı” olarak tanımlanır.

Gelir vergisi yılda iki taksit olacak şekilde ödenir. İlk taksit için son ödeme tarihi mart ayının sonu; ikinci taksit ise temmuz ayının sonudur. Ticari kazançlar, zirai kazançlar, gayrimenkul sermaye iradı, serbest meslek kazancı ve menkul sermaye iradı Gelir Vergisi kapsamına girer. Elde edilen gelir miktarına göre vergi oranları değişim göstermektedir.

2) Kurumlar Vergisi

Kurumlar vergisi, kurumların elde ettiği kazançlardan dolayı ödediği vergidir. Sermaye şirketleri, iktisadi kamu kuruluşları, kooperatifler, dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler kurumlar vergisini ödemekle yükümlüdür. Kurumlar vergisi için son ödeme tarihi nisan ayının sonudur. 2020 kurumlar vergisi oranı ise %22’dir.

3) Katma Değer Vergisi (KDV)

Katma değer vergisi ‘‘KDV’’ olarak da bilinir. Ürün ve hizmeti teslim alan tarafın, teslim edene ödenen vergiye katma değer vergisi denir. KDV alınan durumlar aşağıdaki gibidir:

 

  • Ticari, sanayi, zirai ve serbest meslek faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen hizmetler
  • İthalat faaliyetler
  • Posta, telefon ve televizyon hizmetleri
  • Şans oyunları oynanması
  • Performans sanatları gösterileri
  • Müzayede ve gümrük deposu satışları

4) Özel Tüketim Vergisi (ÖTV)

ÖTV, belirli mal ve ürünlerden maktu veya oransal olarak alınır. Avrupa Birliği uyum süreci ile birlikte uygulanmaya başlanmıştır. Özel tüketim vergisinin amacı gelir elde etmek değil; sosyal fayda sağlamaktır. Bu nedenle lüks tüketim ürünlerinden, sigara, alkol gibi sağlığa zararlı maddelerden ve benzin gibi çevreye zararlı maddelerden ÖTV alınır. 

5) Damga Vergisi

Kişiler ile kişiler, kurumlar ile kişiler ve kurumlar ile kurumlar arasında gerçekleştirilen hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye ‘‘damga vergisi’’ denir. Her sözleşmeden damga vergisi alınabilir. Damga vergisi, sözleşmeyi imzalayan iki tarafa da aittir ve eşit oranlarda ödenir. Devlet ile yapılan sözleşmelerde ise vergiden KOBİ sorumludur. Damga vergisine tabi kağıtlar aşağıdaki gibidir:

 

  • Akitlerle ilgili kağıtlar
  • Kararlar ve mazbatalar
  • Ticari işlemlerde kullanılan kağıtlar
  • Makbuzlar ve diğer kağıtlar

6) Emlak Vergisi

Emlak vergisi, tüm taşınmazlardan alınan bir vergi türüdür. Tek seferde ya da taksitle ödenebilir. Ödemenin ilk taksiti mart, nisan ya da mayıs ayında; ikinci taksiti ise kasım ayı içinde ödenir.

7) Motorlu Taşıtlar Vergisi

Karayolları Trafik Kanunu’na göre: Trafik şube ya da bürolarına kayıtlı olan ve tescil edilmiş motorlu kara taşıtları, Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıtlı ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopter; liman ya da belediye siciline kayıtlı ve tescil edilmiş olan motorlu deniz taşıtlarının tabî olduğu vergiye ‘‘Motorlu Taşıtlar Vergisi’’ denir. Ödemesi yılda iki kez olmak üzere ocak ve temmuz aylarında yapılır. Belirtilen zamanda ödenmezse, var olan ödemeye zam eklenir.

Figopara ile Vadeli Alacaklarınızı İstediğiniz Zaman Nakde Çevirin

Nakde sıkıştığınız durumlarda başvurabileceğiniz tek seçenek kredi çekmek değildir. Nakde ulaşmak Figopara ile artık çok daha kolay! Alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil edebilmek için yapmanız gereken tek şey; e-faturayı sisteme yüklemek ve finans kurumlarının teklifleri arasından size en uygun olanı seçmek. Siz de Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, ek ücret gibi şartlar olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve nakde kolayca ulaşın!

KOBİ’lerin Bilmesi Gereken 7 Vergi Türü