2021 Yılı Ticari Kredilerin Faiz Oranları Nedir?

Covid-19 pandemisinden olumsuz olarak en çok etkilenen sektörlerin biri de finans sektörü oldu. Finans kurumları, ekonomik faaliyeti artırmak ve sektörü dinamik hale getirmek için faiz oranlarını düşürüp vadeyi uzatarak işletmelere destek olmaya devam ediyor. Peki, 2021 yılı ticari kredilerin faiz oranları nedir?

13.10.2020by Figopara
2021 Yılı Ticari Kredilerin Faiz Oranları Nedir?

Ticari Kredi Nedir?

Ticari kredi, işletmelerin büyümeleri ve faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla finans kurumları tarafından işletme sahiplerine verilen kredilerdir.

Ticari Kredi Çeşitleri Nelerdir?

Ticari krediler incelendikleri bağlamlara göre; spot, rotatif, açık (teminatsız),teminatlı, nakdi ve gayri nakdi olmak üzere 6’ya ayrılır. Ayrıca, vade sürelerine göre; 12 aya kadar süren vadelerine kısa vadeli, 12-24 ay arasındakilere orta vadeli, 24 aydan uzun sürenlere ise uzun vadeli kredi denmektedir. Ticari krediler kendi aralarında aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır.

1) Kredilerin Ödeme Sıklığına Göre Sınıflandırılması

Ödeme sıklığı bağlamında kısa vadeli krediler spot ve rotatif olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Spot kredilerde, anlaşılan vade süresince belirlenen faiz oranı değişmemektedir. Rotatif kredilerde ise bu durum, kısa vadede nakit ihtiyacını karşılamak amacıyla belirlenen limite uygun şekilde istenildiği zaman kredi kullanımı ve geri ödeme yapılarak faiz oranı düşürülebilmektedir.

2) Kredilerin Teminat Durumuna Göre Sınıflandırılması

Teminat durumuna göre krediler açık ve teminatlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Açık kredilerde bankalar, güvenilir müşterilerine teminata ihtiyaç olmaksızın banka tarafından belirlenen limite göre yalnızca müşterinin imzası esas alınarak verilen kredilerdir. Teminatlı kredilerde ise, işletme sahibinin yanı sıra kefilin imzası da gerekebilir. Bu nedenle teminatlı kredilere çift imzalı krediler de denilmektedir. Bankalar maddi teminatı; çek, senet, mevduat hesabı blokesi, emtia teminatı ve rehin yolu ile olmak üzere birçok vasıta ile sağlayabilmektedir.

3) Kredilerin Temel Niteliğine Göre Sınıflandırılması

Nakdi krediler,faiz veya komisyon karşılığında belirli bir vade süresince işletmelere verilen nakit borç olarak tanımlanabilir. Gayri nakdi kredilerde ise, belirlenen süre içerisinde borcun ödenmemesi durumuna karşı bankanın işletmeden teminat göstermesini istediği kredi çeşididir. Bu kredi türünde faiz yerine komisyon uygulanmaktadır.

Finans Kurumlarının Ortalama Faiz Oranları

0-100.000 TL (12 ay vadeli)

  • ING: %1,65
  • İş Bankası: %1,59
  • Akbank: %1,73
  • QNB Finansbank: %1,51
  • Denizbank: %1,20
  • Fibabanka: %1,65
  • Garanti BBVA: %1,58
  • Yapı Kredi: %2,083

100.000-500.000 (12 ay vadeli)

  • İş Bankası: %1,70
  • Yapı Kredi: %2,083
  • QNB Finansbank: %1,42
  • Garanti BBVA: %1,54

Finans Kurumlarının Ticari Kredi Hesaplama Araçları

Aşağıdaki linkler aracılığıyla her finans kurumunun hesaplama aracına ulaşabilirsiniz.

Vakıfbank

Ziraat Bankası

Halkbank

Yapı Kredi

İş Bankası

Garanti

Fibabanka

Alternatif Bank

Nakde Ulaşmanın Kolay Yolu: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı Sistemi ile vadeli alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil edebilirsiniz. Böylece, uzun süren prosedür işlemleri ile uğraşmadan nakde anında ulaşabilirsiniz. E-faturalarınızı sisteme yükleyerek tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir ve size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!