Giriş Yap Hemen Başvur
EN

2024 Resmi Tatil Günleri, Kaç Gün Tatil Var?

Figopara Admin Figopara Admin | 12.03.2024

Yeni bir yıla girildiğinde en çok merak edilen konular arasında, resmî tatillerin hangi günlere denk geldiğidir. Çünkü bir çalışan için resmî tatillerin hafta içine denk gelmesi, dinlenmek ya da tatil planlamak için ekstra bir gün anlamına gelir. Bu nedenle 2024 resmî tatiller ve bu tatillerin süresi, en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki ama 2024 tatil günleri nedir, bu yıl kaç tatil günü var?

2024 resmi tatil günleri, yıl içinde resmi günlerin ne zamana denk geldiğini ifade eder. Resmî tatillerde çalışanlar görevlerine ara verdikleri için bu tür günler onlar için bir tür dinlenme zamanıdır. Bu nedenle pek çok kişi resmî tatillerin ne zamana denk geldiğini merak ediyor. Resmî tatil günleri ve süreleri, 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da yer alır. 2024 yılında resmî tatile denk gelen özel tarihler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yılbaşı
  • Ramazan Bayramı
  • Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • Emek ve Dayanışma Günü
  • Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
  • Kurban Bayramı
  • Demokrasi ve Milli Birlik Günü
  • Zafer Bayramı
  • Cumhuriyet Bayramı

Bu tür özel tarihler hafta içine denk geldiği için çalışanlar için izin günleri olarak değerlendirilebilir.

 

Resmi Tatil Nedir?

Resmî tatil, ulusal ya da dini öneme sahip günleri ifade eder. Bu tür zamanlarda ülkedeki kurumlar faaliyetlerine bir süre ara verir. Aynı zamanda çalışanlar da resmî tatillerde çalışmayı bir süreliğine bırakırlar. Her ne kadar resmî tatillerde firmalar çalışmalarına ara verse de özellikle bayram dönemlerinde bazı sektörlerde faaliyetler devam eder. Bu tür zamanlarda ise çalışanların vardiyalı bir şekilde işe gittiklerini söylemek olanaklıdır.

Resmî tatiller genel olarak ulusal bayramlar ve genel tatiller olacak şekilde iki kategori üzerinden değerlendirilir. Türkiye’de tek ulusal bayram Cumhuriyet Bayramı’dır. Dini bayramlar Ramazan ve Kurban bayramlarıdır. Bayram dönemlerinde, bayramın hangi günlere denk geldiğine bağlı olarak tatil gün sayısı değişiklik gösterebilir.

Resmi tatiller 2024 konusu ile ilgili detaylı bilgi vermeden önce bazı resmi tatillerin hangi yılda “resmi tatil” olarak kabul edildiklerine şu tablo üzerinden bakmak mümkündür:

Tarih

Bayram Adı

İlan Tarihi

1 Ocak

Yılbaşı

1935

23 Nisan

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

1921

1 Mayıs

Emek ve Dayanışma Günü

2009

19 Mayıs

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

1935

15 Temmuz

Demokrasi ve Milli Birlik Günü

2016

30 Ağustos

Zafer Bayramı

1935

29 Ekim

Cumhuriyet Bayramı

1925

Değişken

Ramazan Bayramı

-

Değişken

Kurban Bayramı

-

 

Tabloda yer aldığı gibi ulusal bayramlar, dini ve resmi bayramlar; çalışanların izinli olabilecekleri zaman dilimleri arasında yer alır.

 

2024'te Kaç Tatil Günü Var?

2024’te 9 adet resmî tatil yer aldığından tatil gün sayısının toplamı son derece fazladır. Yılbaşı’nda 1 gün, Ramazan Bayramı’nda 3,5; 23 Nisan’da 1, 1 Mayıs’ta 1, 19 Mayıs’ta 1, Kurban Bayramı’nda 3,5; 15 Temmuz’da 1, 30 Ağustos’ta 1 ve 29 Ekim’de 1,5 gün olmak üzere toplamda 14,5 gün resmî tatil olacaktır.

Genellikle resmî tatillerle ilgili çeşitli sorular yönelten kişiler, 29 Ekim’de tatil olup olmadığı üzerinden araştırmalarına devam eder. 29 Ekim tatil mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Bununla birlikte 28 Ekim yarım gün mü sorusu kapsamında 28 Ekim’de çalışanların yarım gün izin kullandıklarını belirtmek mümkündür.

 

2024 Resmi Tatil Günleri Listesi

2024 yılında pek çok farklı ayda resmî tatil bulunur. Bu tür zamanlarda çalışanlar izin kullanacakları için istirahat edebilir ya da seyahat edebilir. İşte 2024 resmî tatiller takvim ile çalışanların izin kullanacakları günlerin bir listesi!

Resmî Tatil

Tarih

Hangi Gün?

Süre

Yılbaşı

1 Ocak 2024

Pazartesi

1 gün

Ramazan Bayramı

9 Nisan 2024: Arefe

10-11-12 Nisan 2024: Bayram

Arefe: Salı

Bayram: Çarşamba, perşembe, cuma

3,5 gün

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan 2024

Salı

1 gün

Emek ve Dayanışma Günü

1 Mayıs 2024

Çarşamba

1 gün

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı

19 Mayıs 2024

Pazar

1 gün (Hafta sonu)

Kurban Bayramı

Arefe: 15 Haziran 2024, Bayram: 16-17-18-19 Haziran 2024

Arefe: Cumartesi

Bayram: Pazar, pazartesi, salı, çarşamba

4,5 gün (Hafta sonu 2 gün)

Demokrasi ve Milli Birlik Günü

15 Temmuz 2024

Pazartesi

1 gün

Zafer Bayramı

30 Ağustos 2024

Cuma

1 gün

Cumhuriyet Bayramı

Arefe: 28 Ekim Cumartesi

Bayram: 29 Ekim 2024

Arefe: Pazartesi

Bayram: Salı

1,5 gün

 

2024 yılında ilk resmi tatil yılbaşıdır. Ondan sonra uzun tatil Ramazan Bayramı’na denk gelir. 2024 resmi tatiller kapsamında yer alan Ramazan Bayramı, 9 Nisan 2024 yılından itibaren başlar. Salı günü arifedir. O gün, kurum ve şirketler yarım gün izinli olacaktır. 13.00 itibarıyla resmi tatil başlar.

Ramazan Bayramı’nda izin günlerini genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Ramazan Bayramı Arefe Günü: Salı (Yarım gün)
  • Ramazan Bayramı 1. Gün: 10 Nisan 2024 (Çarşamba)
  • Ramazan Bayramı 2. Gün: 11 Nisan 2024 (Perşembe)
  • Ramazan Bayramı 3. Gün: 12 Nisan 2024 (Cuma)

2024 yılı takvimi içerisinde resmî tatiller içerisinde yer alan Kurban Bayramı’nda da çalışanların izinli olduğu gün sayısı fazladır. 2024 Kurban Bayramı’nın denk geldiği günleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kurban Bayramı Arefe Günü: 15 Haziran 2024 (Cumartesi)
  • Kurban Bayramı Birinci Gün: 16 Haziran 2024 (Pazar)
  • Kurban Bayramı İkinci Gün: 17 Haziran 2024 (Pazartesi)
  • Kurban Bayramı Üçüncü Gün: 18 Haziran 2024 (Salı)
  • Kurban Bayramı Dördüncü Gün: 19 Haziran 2024 (Çarşamba)

Kurban Bayramı’nda toplamda 4,5 resmî tatil olmakla birlikte tatilin 2 günü hafta sonuna denk geliyor. Bu nedenle cumartesi çalışanlar dışında 2,5 gün, çalışanlar tarafından resmî tatil olarak kabul ediliyor.

Resmî tatillerde çalışanlar izinli olmakla birlikte bazı özel kurumlarda iş yoğunluğundan ötürü çalışma durumu ortaya çıkabilir. Bu tür hallerde ise resmî tatillerde çalışma karşılığında mesai ücreti verilmesi bir zorunluluktur. İlgili yasalara göre resmî tatillerde 1 günlük çalışma karşılığında çalışan, ilave 1 günlük ücret alır.

 

2024 Resmî Tatil Günlerine Göre Yıllık İzin Planı Yapmanın Avantajları

2024 resmi tatiller ile ilgili birçok konunun merak edilmesinin temel nedeni, çalışanların o dönemlerde tatil planı yapmak istemeleridir. Özellikle Ramazan ve Kurban Bayramı gibi tatilin fazla olduğu dönemlerde, şehir dışı ya da yurt dışı tatilleri rahatlıkla planlanabilir. Peki ama 2024 yılı resmî tatil günlerine göre izin yapmak avantajlı mıdır?

2024 yılı resmî tatil günlerini baz alarak yıllık izin planı yapmak son derece avantajlıdır. Bunun temel nedenleri özetle şu şekildedir:

  • Yıllık izin planını resmi tatillere göre yaparak çok daha fazla tatil yapma şansı elde edebilirsiniz.
  • Tatilinizi çok daha kolay bir şekilde planlayabilirsiniz.
  • Daha fazla gün izin kullanacağınız için tatil yorgunluğunu atmanız için zamana sahip olabilirsiniz.
  • Resmi tatillere göre izninizi planladığınızda, motivasyonunuzu arttırma şansı elde edersiniz.

Bu ve bunun gibi hususların her biri, izin günlerinin resmî tatillere göre planlanmasının avantajları arasında yer alır.

2024 yılı resmî tatil takvimine bakıldığında, Kurban Bayramı’nın yıllık izin ile birleştirilecek zaman dilimini bünyesinde barındırdığını belirtmek mümkündür. Çünkü Kurban Bayramı haziran ayına denk gelir. Dolayısıyla haziran, izin kullanmak için en ideal zamanlar arasında yer alır. Ramazan Bayramı ise nisan ayına denk geldiğinden ancak geçiş tatilleri bu zamanda planlanabilir. Özellikle deniz tatili için nisan erken olabilir.

Bu iki bayram dışında 29 Ekim de yıllık izin ile birleştirilebilir. Özellikle sonbahar tatili isteyenler için ekim, oldukça idealdir. 29 Ekim resmi tatil olarak geçer. 28 Ekim’de de yarım günlük bir izin mevcuttur. Dolayısıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resmi tatil olduğundan, bu zaman dilimini de tatil planlamak için kullanılması olanaklıdır.

 

Resmi Tatillerde Çalışmak Mesai Saati Olarak Geçer Mi?

Resmi tatillerde çalışmak mesai saati olarak kabul edilir. Bu nedenle resmi tatilde çalışmak durumunda olan bir kişi, çalıştığı gün kadar ekstra 1 gün çalışmış sayılır. Böylelikle o ay maaşını normalden daha yüksek alır. Fazla mesai ücretinin hesaplanması adına çeşitli yöntemler mevcuttur. Fazla Mesai Ücreti Nedir? Nasıl Hesaplanır? yazısı ile bu konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

İşletmenizin Nakit Akışını Figopara ile Hızlandırın!

Figopara, e-fatura finansmanı desteği ile KOBİ’lerinin nakıt akışını hızlandırmasında önemli rol oynar. Vadesi gelmemiş e-fatura ve çeklerinizi sisteme yükleyerek farklı kuruluşların uygun iskonto oranlarıyla beraber tekliflerini değerlendirebilirsiniz. İşletmenizin nakit akışını hızlandırmak için hızlı ve pratik bir şekilde Figopara’ya üye olabilirsiniz.

2024 Resmi Tatil Günleri, Kaç Gün Tatil Var?