Tarım alanında destek sağlayabilmek için atılan önemli adımlardan biri olan TKDK nedir? Desteklerinden nasıl faydalanılır?
TKDK Nedir?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), tarımsal alanda faaliyet gösteren firmalara mali destek sağlamak ve hibe vermek amacıyla 2007 yılında kurulmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olan bu kurum, Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakları da kapsayacak şekilde kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri gerçekleştirir. Her yıl internet sitesinde çiftçilere destek ve kredi imkanları başta olmak üzere birçok proje ve program yayımlanır. Hayvancılık ve tarım alanında yeni projelerin gelişmesine katkı sağlayarak proje sahibi kişilerin ve firmaların başvurularını değerlendirmeye alır.
TKDK Destekleri Neleri Kapsar?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu; öncelikli olarak kırmızı et, kanatlı et, yumurta ve süt üreten tarımsal işletmelere destek vermektedir. Ayrıca kırsal turizm, arıcılık, yenilenebilir enerji yatırımları, su ürünleri yetiştiriciliği, bitkisel ürünler ve bitkisel üretim de kurumun destekleri arasında yer almaktadır. Alınan hibe desteğinin oranı %40-70 arasındadır ve bu oran ikamet yerine başvuran kişiye ve sektöre göre değişiklik göstermektedir. Bu destek kapsamında çiftçiler için traktör, mazot ve gübre gibi yardımlar sağlanır.
IPARD Nedir?
IPARD, Avrupa Birliği tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulmuş bir fondur ve bu fon TKDK desteklerine yönelik bir kaynaktır. IPARD hibe desteklerine başvurmak için TKDK tarafından yapılan çağrı başvuru rehberleri takip edilmelidir. Bu çağrı kapsamında, 2021 yılı içerisinde uygulanacak programların başvuru süresi tamamlanmıştır.
TKDK Desteklerine Nasıl Başvurulur?
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun verdiği hibelerden tarımsal alanda faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişiler faydalanabilir; ancak bunun için sektörden sektöre değişebilen hibe şartlarının tamamına uyulması gerekir. Hibe alabilmek için öncelikle bir hibe projesi hazırlanmalıdır. Hazırlanan projenin başvuru kurallarına uygun olması gerektiği için başvuru rehberi incelenmelidir. TKDK’nın internet sitesi üzerinden projenin sisteme girilmesi ve online bir başvuru yapılması gerekir. Ayrıca, proje dosyasının da TKDK il koordinatörlüğüne fiilen teslimi yapılmalıdır.
Finansal Süreçlerin Takibini Kolaylaştıran Platform: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsiledebilir, şirketinize kesintisiz nakit akışı sağlayabilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, e-Fatura’larınızın takibini tek bir platform üzerinden anında yapabilirsiniz. Uzun prosedür işlemleri yerine sadece faturanızı sisteme yükleyerek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, tüm finansal süreçlerinizin takibini kolaylaştırın!