Giriş Yap Hemen Başvur
EN

Sevk İrsaliyesi Nedir? Nasıl Düzenlenir?

Figopara Figopara | 04.01.2021

Ticarette karşımıza en çok çıkan belgelerden biri de sevk irsaliyesidir. Satın alma işlemi tamamlanmış ya da tamamlanacak olan ürünler teslim edilirken kullanılan bir belgedir. Kullanılması zorunlu tutulur. Peki, sevk irsaliyesi ile ilgili bilinmesi gereken detaylar nelerdir? Nasıl düzenlenir?

Sevk İrsaliyesi Nedir?

Satılacak veya satılmış olan bir malın bir yerden başka bir yere taşınması için düzenlenmesi zorunlu ve mali onaylı olan bir evraktır. Ürünler mutlaka nakil işleminin gerçekleşeceği araçta bulunmalıdır. Ticari ürünler, bir firmadan başka bir firmaya, aynı firmanın başka bir deposuna ya da şubesine gerçekleşecek transfer için oluşturulabilir.

Sevk İrsaliyesi Nasıl Doldurulur?

Sevk irsaliyesi düzenlenirken üzerinde bulunması gereken bazı zorunlu bilgiler vardır. Eğer bu bilgilerden biri eksik olursa irsaliye geçerliliğini kaybeder. Bu nedenle bu bilgiler eksiksiz doldurulmalıdır. Bulunması gereken en önemli bilgilerden biri irsaliyenin ibaresidir. İrsaliyede Maliye Bakanlığı’na ait bir kaşe veya noter tasdikli bir mühür bulunması gerekir. Bunun haricinde gönderilecek olan malın cinsi, miktarı, gönderileceği yer; düzenleyenin adı soyadı, varsa ticaret unvanı ve iş adresi, vergi numarası, hesap numarası gibi bilgiler yazılır. Ayrıca gönderileceği yerin adresi, müşterinin adı soyadı, unvanı, teslim tarihi, irsaliye numarası gibi bilgilerin de yer alması zorunludur.

Düzenlerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sevk irsaliyesinin faturası, düzenlenmesi itibari ile en geç yedi gün içerisinde kesilmelidir. En az üç nüsha şeklinde düzenlenir. Ürünler mutlaka araç içerisinde, denetime hazır bir halde bulunmalıdır. Ürünler kim tarafından taşınıyorsa irsaliyesi de onunla beraber olmalıdır. Eğer irsaliye satıcı tarafından düzenleniyorsa, taşıma işlemini alıcı yapsa bile sorumluluk satıcıya aittir ve hata olması durumunda satıcı cezalandırılır.

Fatura ile Sevk İrsaliyesi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Fatura ve sevk irsaliyesi satış işlemi sonrası alıcıya verilmesi gereken evraklardır. Faturada; satıcının bilgileri, satılan malın tutarı, alınan ödeme karşılığında neyin sunulduğu, malın satıldığı tarihi ve satılan mal adedi belirtilir. Bir malın depodan çıkması ve tesliminden sonra imzanın alınması için sevk irsaliyesi düzenlenmesi gerekir. Düzenlenmezse mal dolaşıma çıkamaz. Alıcıdan imza alınmadığı takdirde malın teslim edildiği iddia edilemez. Dolayısıyla fatura daha çok ürünün satışı ile ilgili resmi bir evrak iken, sevk irsaliyesi ürünün taşınması ve teslimatı ile ilgilidir. Bu iki belge birbiri yerine kullanılamaz ve ikisi de e-ticaret için hayati öneme sahiptir.

Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!

Alacaklarınızı vadesinden önce Figopara ile tahsil edebilirsiniz. Uzun işlemler ve belgelerle uğraşmaya gerek kalmadan sadece e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini tek bir platformdan görüntüleyebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!

Sevk İrsaliyesi Nedir? Nasıl Düzenlenir?