İşletmelerin elde ettikleri gelirler ile orantılı olarak ödemekle yükümlü oldukları birçok vergi çeşidi vardır. Peki, bir gelir vergisi türü olan stopaj vergisi nedir? Nasıl hesaplanır?
Stopaj Nedir?
Gelir sahibine ulaşmadan kazanç kaynağından kesilen bir gelir vergisi türüdür. İşverenler tarafından kurumlar veya gelir vergisine tabî olan bir kazanca ait tutarın, iş yapan kişiye ödenmesi sırasında, kanunlarla belirtilmiş oranlara göre bu tutarın bir bölümünün iş yapan kişi adına peşinen vergi dairesine ödenmesidir.
Kanunlarla belirtilen ödemenin bir kısmı; gider pusulası, serbest meslek ödemeleri, personele yapılan ücret, kira ödemesi ve kâr payından kesilebilmektedir. Oluşan kazancın çalışana ulaşmadan devlet tarafından tahsil edilmesinin amacı; güvenilir, hızlı, kolay bir vergi tahsilatı gerçekleştirmek ve sistemin otomatikleştirilerek aracılara ya da vergi mükelleflerine düşen sorumlulukları azaltarak destek olunmasıdır.
Ne Zaman Ödenir?
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından her yıl vergi takviminde belirlenen zamana göre 2 taksit şeklinde ödenir. Kira stopajı mart ayında beyan edilirken; gelir vergisi kapsamında ise mart ve temmuz aylarında ödenir.
Stopaj Oranları Nelerdir?
Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesi esas alınarak oluşturulan resmi oranlar şu şekilde sıralanabilir:
- Stopaj kesintisi, işverenler tarafından ücretli çalışanlar adına yapılmaktadır. Oranlar %15, %20, %27 ve %35 olarak değişkenlik gösterebilir.
- Kira ödemelerinde kiracılar tarafından %20,
- Serbest meslek ödemelerinde %20,
- Çiftçilerde satın alınan zirai mahsul ve hizmetlerinde borsaya tescil ettirenlerde %2; tescil ettirmeyenlerden %4,
- Yıllara sari inşaat yerlerinde ise %3 oranında uygulanır.
Stopaj Nasıl Hesaplanır?
Brüt gelir değeri üzerinden hesaplanan stopaj, farklı türlerine göre belirlenen oran esas alınarak, brüt değerin her yıl artan oranları üzerinden hesaplanan yüzdesi ile hesaplanır. Örneğin: 4000 TL değerindeki brüt kira ödemesinin %20’si 800 TL olan stopaj kesintisi, oturan kiracı tarafından vergi dairesine ödenirken; kalan 3200 TL ise mülk sahibine kira ücreti olarak ödenmesi zorunludur. Ayrıca ödeme yapılan ay içerisinde, yasal süreyi aşmadan muhtasar vergi beyannamesi beyan edilmelidir.
Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!
Alacaklarınız vade süresi beklemeden Figopara ile vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlayabilirsiniz. Tüm finans kurumlarının tekliflerini, güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyip size en uygun olanını seçebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!