SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

Sigortalı çalışanların dikkatle takip ettiği konuların başında hizmet dökümü yer alır. Çalışma yaşamının en mühim başlıklarından biri olan sigorta ödemeleri, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından takip edilir. Ödemeler bu kuruma yapılır ve kayıtlar çalışanların prim ödemelerine bağlı olarak tutulur. Prim ödemesini eksiksiz yapan ve çalışma gününü tamamlayan çalışanlar emekliliğe hak kazanır. Emeklilik hakkını elde etmek isteyen çalışanlar için de çalışma dönemleri devam ederken SGK hizmet dökümü takibi yapmak önemlidir. SGK hizmet dökümü ve SGK hizmet dökümü sorgulama ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz. 

22.10.2023by Figopara
SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?

 

SGK Hizmet Dökümü Nedir? 

Çalışanlar için sigorta primi ödemeleri ve takibi özellikle emeklilik hakkının elde edilmesi için kritiktir. Dolayısıyla çalışma yaşamı boyunca dikkatle takip edilmelidir. SGK hizmet dökümünde çalışanların yaptıkları sigorta prim ödemeleri, işe giriş tarihleri, çalışma kademeleri, kamuda hizmet veriyorlarsa kıdem dereceleri, görev süreleri ve atamaları yer alır. Emeklilik hakkı kazanan çalışanların, prim gün sayısını doldurmuş olması ve prim ödemelerini eksiksiz yapmış olması gerekir.   

e-Devlet giriş SSK hizmet dökümü almak için en işlevsel ve yaygın yoldur. E-dönüşüm kapsamında online platformlara taşınan kamu hizmetlerinden biri de SGK hizmetlerinin görüntülemesidir. Prim ödemeleri ve çalışma gün bilgilerinin detayını içeren döküm belgeleri de e-Devlet üzerinden edinilebilir. Farklı başvurular, prosedür işlemleri ve kayıtlar sırasında talep edilen SGK hizmet dökümüne birkaç dakika içinde ulaşmak mümkündür. e-Devlet platformu üzerinden ya da e-Devlet uygulamasını kullanarak hizmet döküm belgesi talep edilebilir.  

e-Devlet platformu ve dijital uygulamasının hizmete açılmasıyla birlikte neredeyse tüm SGK hizmet kategorileri için online işlem mümkün hale gelmiştir. SGK hizmet döküm belgeleri başta olmak üzere online kanallar aracılığıyla hizmet alan çalışanlar, fiziki başvuru süreçleri ve prosedürlerin gerektirdiği zaman kayıpları olmadan; döküm belgelerini edinebilir. Bu hizmetten 4A, 4B ve 4C fark etmeksizin tüm çalışan grupları faydalanabilirler. Özel veya kamu fark etmeksizin çalışan hizmet dökümüne erişmek e-Devlet kanalını kullananlar için son derece kolaydır.  

SGK hizmet döküm belgeleri yalnızca çalışma yaşamı sırasında değil, emeklilik süreçlerinde ya da banka işlemleri için de ihtiyaç haline gelebilir. Özellikle kredi başvuruları sırasında temini istenen belgelerin başında SGK hizmet döküm belgesi yer alır. Kişinin gelir geçmişi ve mevcut gelir durumu bu belge ile ispat edildiğinden; bilhassa bankaların yoğun talep ettiği belgelerden biridir. Kredi başvuru süreçleri başta olmak üzere çeşitli prosedürleri yerine getirmek adına SGK hizmet döküm belgesine ihtiyaç duyanlar, SGK hizmet dökümü sorgulama işlemi yapabilirler.   

SGK Hizmet Dökümü Sorgulama Nasıl Yapılır?  

SGK hizmet dökümüne erişmek isteyen çalışanlar için önemli sorulardan biri de hizmet belgelerini edinecekleri kanalların hangisi olduğudur. e-Devlet platformu sayısız hizmet için olduğu gibi hizmet dökümleri için de başvurulabilen kanalların başında yer alır. “Fazla mesai ücreti nedir? Nasıl alınır?” sorularına yanıt arayan çalışanlar için bu çalışma kayıtlarına da ulaşabilecekleri belgeler hizmet dökümleridir. 

Çalışanların SGK hizmet dökümü sorgulama konusunda takip etmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir: 

  • e-Devlet platformuna giriş yapın. 
  • T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresini girin 
  • Açılan sekmedeki arama satırına “SGK hizmet döküm belgesi” yazın. 
  • Görüntülenen evrakı “indir” ya da “yazdır” seçeneğine tıklayın. 
  • Açılan sekmede işlem onayı verip belgeyi indirin.

Çalışanlar dilerse hizmet dökümlerine barkod ekleme işlemi yapabilir. Her belge için benzersiz barkod oluşturma işlemini e-Devlet sistemi otomatik olarak yapar. Böylece edinilen belge benzersiz barkoda sahip olur ve barkod okuyucuya okutularak diğer dijital cihazlara otomatik aktarılabilir.  

SGK hizmet dökümünü görüntülemek isteyenlerin pek çok amacı olabilir. Çeşitli kurum başvuruları, banka kredi istekleri gibi prosedürler sırasında hizmet dökümlerine ihtiyaç duyulur. Sosyal güvenlik kurumu sorgulama ile görüntülenen dökümdeki genel bilgi başlıkları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Çalışana ait sigortanın temel kimlik bilgileri 
  • İlk kez sigorta girişi yapılan tarih ve son çalışma günü tarihi 
  • Toplamda ne kadar süre sigortalı çalışıldığı 
  • Sigortalı çalışılan döneme ait özel hizmet bölümleri 
  • Hangi aylar için prim ödemesi yapıldığı 
  • Çalışılan şirkete ait bilgiler 

Hizmet dökümünde bulunan şirket bilgileri özellikle çalışanların haklarını koruması açısından önemlidir. Bazı hallerde farklı firmalarda sigortalı gösterilen çalışanlar, tazminat benzeri haklarını talep etmek istediklerinde şirket bilgilerinden dolayı sorun yaşar. Dolayısıyla hizmet dökümü sırasında mevcut şirkete ait bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir.  

Bazı şirketler çalışanların prim gün sayıları, işten ayrılma durumları, prim ödemeleri ve sigortalı kategorileri gibi hususlarda hak kaybına neden olan işlemler yapabilir. Dolayısıyla çalışanların SGK hizmet dökümlerini dikkatle incelemesi, sahip oldukları çalışma ve sözleşme haklarının detaylarına hakim olması önem taşır.  

Prim gün sayısının takibi ve prim ödemelerinin kategorisi, çalışanların emeklilik ve sağlık sigortası hizmetlerinden faydalanma hakkını da doğrudan etkiler. Bu durumda SGK hizmet dökümü detaylarında şirketlerin herhangi bir hak mağduriyeti yaratmaması için detaylı inceleme önemlidir. Eğer sözleşmeye veya yasaya aykırı bir prim ödeme süreci söz konusu olmuşsa çalışanlar bu duruma hizmet dökümlerini kullanarak ilgili makamlar yoluyla itiraz edebilir.  

SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?   

Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla edinilebilen hizmet döküm belgelerine artık online kanallar aracılığıyla da erişilebilir. e-Devlet platformu ve e-Devlet uygulaması üzerinden sorgulama yapan çalışanlar, çalışma geçmişlerini içeren dökümleri fiziki olarak da bastırabilir. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumuna ait birimlere fiziki başvuruda bulunarak hizmet döküm belgesi talep edilebilir. 

Çalışanların SGK hizmet dökümü alabileceği yol ve yöntemler genel olarak şu şekilde sıralanabilir: 

  • SGK hizmet müdürlükleri 
  • e-Devlet platformu 
  • e-Devlet uygulaması 
  • Mobil bankacılık hizmetleri 
  • Online bankacılık hizmetleri 

Hizmet döküm belgesi almak için yukarıda sıraladığımız online araçların arama satırına “SGK hizmet dökümü” yazarak aratabilir ve çalışma geçmişinize ait döküm belgelerini görüntüleyebilirsiniz.  

4A Hizmet Dökümü Nedir? 

e-Devlet sigorta sorgulama hareketlerinin temel işlevlerinden biri 4A hizmet dökümünün çıkarılmasıdır. 4A hizmet dökümü; SGK’ya bağlı olarak çalışanların hizmet geçmişi ve prim ödemelerini ifade eden tablodur. Bu tablo sayesinde halihazırda çalışan kişiler veya emekli olanlar daha önce çalıştıkları süreye ait prim gün sayılarını, fazla mesai detaylarını, kıdem ödemelerini ve sigorta başlangıç tarihlerini görüntüleyebilir. 

4A sözleşmesine bağlı şekilde çalışanların hizmet dökümünde yer alan detaylar şu şekilde sıralanabilir:  

  • İşe başlama tarihi 
  • İş değişikliği yapılmışsa işten çıkış tarihi 
  • Prim gün sayısı 
  • Fazla mesai detayları 
  • Kıdem birimleri ve kıdem tazminat bilgileri 
  • Sağlık sigortası bilgileri 

Daha önce SSK olarak adlandırılan Sosyal Sigortalar Kurumu, çıkarılan yasa ile SGK çatısına toplanmıştır. Aynı zamanda Bağ-Kur ve Emekli Sandığı adı verilen kurumlar da yine SGK Müdürlüklerine bağlı şekilde hizmet vermeye başlamıştır. Bu kurumlardan emekli olacak kişilerin de hizmet dökümleri aynı online hizmet kanallarıyla gösterime açılmıştır. 

4B Hizmet Dökümü Nedir?  

Önceki yıllarda çalışanların prim ödemeleri ve emeklilik hakları bulundukları kurumlara göre farklı hizmet müdürlüklerine bağlıydı. İşçi sınıfı ve ücretli çalışanlar 4A sözleşmeli grupta yer alıyordu. Serbest meslek mensupları ise 4B çalışan sınıfında değerlendiriliyordu.   

Maaş bordrosu nedir?” sorusuna yanıt arayan 4B çalışanları için ilgili belgeleri elde etmenin yolu Bağ-Kur adı verilen kuruma başvurmaktı. Çünkü serbest meslek sahibi olan ya da kurum hizmeti mensuplarının maaş, prim, emeklilik gibi işlemleriyle bu kuruluş ilgileniyordu. Ancak çıkarılan yasa sonrası Bağ-Kur müdürlükleri ve 4B koluna ait sigortalı çalışanlar için tek çatı hizmeti başladı. Diğer çalışanlar gibi 4B hizmetinde yer alanlar da SGK üzerinden bordro ve prim takibi yapabilir.  

4C Hizmet Dökümü Nedir? 

4C hizmet dökümü, kamu dairelerinde kadrolu çalışanların prim, çalışma detayı ve emeklilik hakkına yönelik içeriğin yer aldığı belgeyi ifade eder. Önceki yıllarda emekli sandığı olarak bilinen kamu çalışanları sigorta takip kurumu hizmet vermekteydi. Ancak SGK yasasının yürürlüğe girmesiyle beraber bu kurum ve müdürlükleri tek çatı altına toplandı. Dolayısıyla Bağ-Kur, SSK ve emekli sandığı mensuplarını birbirinden ayırmanın yolu onları kategorize etmek oldu. Böylece 4A, 4B ve 4C şeklinde temel kategoriler oluşturuldu. 4C kategorisi de kamu hizmetinde yer alan çalışanları ifade etmek için kullanıldı.   

4C hizmet dökümü, kamu sektöründe kadrolu veya sözleşmeli şekilde görev alan çalışanların ödeme ve çalışma bilgilerinin yer aldığı belgedir. Bu belgeler, yeni nesil e-Dönüşüm kapsamında online kanala geçen e-Devlet hizmetleriyle dijital olarak elde edilebilir. 

4C sınıfındaki çalışanlar hizmet döküm belgeleri ve çalışma detaylarını e-Devlet platformu üzerinden ya da www.türkiye.gov.tr adresi üzerinden sorgulayabilir. Sorgulama işleminin ardından fiziki belgeye ihtiyaç duyan çalışanlar aynı kanalı kullanarak yazıcıdan döküm alabilir ve belgeye benzersiz barkod ataması yapabilir. 

Figopara ile e-Faturalarınızı Vadesini Beklemeden Nakde Çevirin!

Figopara e-Fatura finansmanı ile vadesi gelmemiş e-Faturalarınızı anında nakde çevirmenizi sağlar. Figopara’nın tek sistem entegrasyonu sayesinde yalnızca e-Faturalarınızı sisteme yükleyerek birden çok finans kuruluşundan teklif alabilir ve zaman tasarrufu sağlayabilirsiniz. 

Avantajlarımızdan yararlanmak için tek yapmanız gereken hiçbir şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Siz de hemen Figopara’ya katılın, e-Faturalarınızı vadesini beklemeden nakde çevirin!