e-Ticaret Yapanların Ödemesi Gereken Vergiler
Günümüzde internet üzerinden yapılan alışverişlerin artmasıyla, e-Ticaret sitelerinin de ticari faaliyeti aynı doğrultuda artıyor. Peki, dijital dönüşümün bir getirisi olarak karşımıza çıkan e-Ticaret vergileri nelerdir? Şahıs ve şirketler hangi e-Ticaret vergilerini ödemekle yükümlüdür?
- Şahıs ve Şirketler Hangi e-Ticaret Vergilerini Ödemekle Yükümlüdür?
- 1) KDV (Katma Değer Vergisi)
- 2) Geçici Vergi Beyannamesi
- 3) Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
- 4) Yıllık Gelir Vergisi
- 5) Damga Vergisi
- 6) Muhtasar Beyanname
- e-Ticaret Vergi Süreci Nasıldır?
- e-Ticarette Vergi Muafiyeti Var mıdır?
- Nakit İhtiyacınız için Hızlı Çözüm: Figopara
Şahıs ve Şirketler Hangi e-Ticaret Vergilerini Ödemekle Yükümlüdür?
e-Ticaret vergileri, e-ticarette ürün satışı yapan şirketlerin veya kişilerin gelirine göre değişkenlik gösterir ve aylık, üç aylık veya yıllık olarak yapılır. e-Ticaret vergilerinin türleri şunlardır:
1) KDV (Katma Değer Vergisi)
Şirketlerin aylık olarak ödemekle yükümlü oldukları bir vergi türüdür. İnternetten aylık olarak yapılan satışın ve kesilen faturaların %1, %8 ya da %18’i oranında hesaplanır.
2) Geçici Vergi Beyannamesi
e-Ticaret vergilerinden biri olan Geçici Vergi Beyannamesi, 3 aylık olarak ödenir. Kişilerin veya kurumların kar-zarar durumları incelendikten sonra beyan edilir. Geçici Vergi Beyannamesi’nde kar oluşması halinde ödenen vergiler gelir vergisi ve kurumlar vergisinden düşülür.
3) Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Basit usulde vergilendirmeye tabi olan mükellefler, yıl içerisinde bir kez bu vergiyi vermekle yükümlüdür. Yılı kar ile bitiren mükelleflerin kazançlarına göre %15 ile %35 arasında bir dilimde hesaplanır. İki taksit halinde ödemesi gerekir. İlk taksidi Şubat ayında, ikinci taksidi ise Haziran ayının sonuna kadar ödenmelidir.
4) Yıllık Gelir Vergisi
Gelir Vergisi mükellefleri tarafından her yıl 25 Mart’a kadar beyan edilen ve artan oranlı dilime göre hesaplanan bir vergi çeşididir. İlk taksidi mart ayının, ikinci taksidi ise temmuz ayının sonuna kadar ödenmelidir.
5) Damga Vergisi
e-Ticaret vergilerinden biri olan damga vergisi; kurumların kendi arasında, kişilerin kendi arasında veya kurumla kişinin arasındaki resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen evraklardan alınan vergidir.
6) Muhtasar Beyanname
Bir e-Ticaret vergi çeşidi değildir; ancak kişilerin veya kurumların ödemekle yükümlü oldukları belgeleri beyan ettikleri bir belgedir. İşverenler çalışanlarına ödedikleri maaşı, kira bedellerini ve vergi kesintilerini bu beyanname ile beyan ederler.
e-Ticaret Vergi Süreci Nasıldır?
e-Ticaret vergi açılışı başladıktan sonra vergilendirme internet üzerinden herhangi bir hizmet veya mal satışı ile başlar. Ardından vergi yükümlülüğü söz konusudur. Online satışlar e-Ticaret mevzuatı sistemine uygun ve mutlaka faturalı olmalıdır. Aksi bir durum vergi kaçırma olarak kabul edilir. Şahıs ya da limited şirketlerin online satışlarda vergilendirilmesi de önemli bir konudur.
e-Ticarette Vergi Muafiyeti Var mıdır?
Vergi muafiyeti, kanunlara göre vergilendirilmesi gereken bir mükellefin vergi dışında tutulması durumudur. Bu muafiyet kısmen veya tamamen olabilir. Bilindiği üzere e-Ticaret yapmak isteyenler için bir şirket kurma zorunluluğu yoktur. Online pazaryerleri ve sosyal medya üzerinden satış yapan kişiler için vergi muafiyetinden yararlanma imkanı vardır. Ancak, bu kişilerin gelirinin 220 bin TL’yi aşmaması gerekir. Gelir vergisinden muaf olabilmek için gerekli diğer şartlar ise şu şekildedir:
- Kişinin bir işyeri bulunmamalı,
- Evde imal edilen ürünlerin internet üzerinden satışı yapılmalı,
- Vergiden muaf esnaf belgesi alınmalı,
- Sanayi tipi ya da seri üretim kabiliyeti olan alet ve makineler kullanılmalı,
- Tüm hasılat bir finans kurumuna ait ticari bir hesaptan yapılmalı
Bu şartları içeren vergi muafiyeti, Resmi Gazetede yayımlanması ile birlikte 1 Ocak 2021 itibariyle uygulanmaya başlamıştır.
Nakit İhtiyacınız için Hızlı Çözüm: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile vadesinden önce alacaklarınızı tahsil edebilirsiniz. e-Ticaret satışlarının finansal işlemlerini yönetirken nakit akışında bir sorun yaşıyorsanız veya sermayenizi artırmak istiyorsanız, Figopara tam size göre! Figopara’nın tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, vadesi gelmemiş faturalarınızı platformdan seçerek anında erken finansmana kavuşabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmanız. Siz de Figopara’ya katılın, anında nakde ulaşın!