Navlun Faturası Nedir? Nasıl Hesaplanır?
İthalat- ihracat yapan ya da uluslararası taşımacılıkta bulunan işletmelerin adını sıklıkla duyduğu Navlun faturası nedir? Nasıl hesaplanır?
Navlun Faturası Nedir?
Navlun, bir malın kara, hava ve deniz olmak üzere tüm taşımacılık yolları vasıtasıyla uluslararası ve yurt içindeki ticareti sırasında ödenen ücret olarak tanımlanmaktadır. Navlun faturası ise, alışverişi yapılan malın satış faturasında navlun bedelinin mal bedeline dahil ya da aykırı olarak gösterilmesi işlemleri bütünüdür.
Navlun Teşviği Nedir?
Devlet tarafından ülkemizin ithalat- ihracat gibi ticari faaliyetlerini canlandırmak amacıyla, her yıl ülkenin ekonomik şartları göz önünde bulundurularak revize edilen ithalat- ihracatçı işletmelere kara, hava ve deniz olmak üzere tüm taşımacılık yollarında sunulan destek politikasıdır.
Navlun Faturası Türleri Nelerdir?
Navlun faturaları onaylı ve yerli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibi açıklanabilir:
1) Onaylı Navlun Faturası
İthalat sırasında gümrüklere ibraz edilen gerçek faturaların, ithalatın gerçekleştiği ülkenin konsolosluğundan onay alma zorunluluğu bulunmasından dolayı bu fatura, konsolosluk faturası olarak da bilinmektedir.
2) Yerli Navlun Faturası
KDV iadesi içinde bulunan ve bir kopyası Gümrük Beyannamesine eklenen navlun faturası türüdür. Faturanın geçerliliği için doldurulması gereken kısımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İhracatçının adı, unvanı ve adresi
- Faturanın numarası ve düzenlenme tarihi
- Malın Türk menşeili ibaresi
- Malın brüt ağırlığı
- Malın teslim ve ödeme şekli
- Aracı ve muhabir bankaların isimleri
Navlun Sözleşmesi Nedir?
Navlun sözleşmesi, yükün taşınması hususunda yükü taşıyan ve taşıtan şahıslar arasında yükümlülüklerin belirlenmesi ve bazı hakların güvenceye alınması amacıyla yapılan bir anlaşmadır. Yükü taşıyan kişi, taşıma aracını taşıma işlemine hazır bulundurma yükümlülüğündedir. Bu hizmetine karşılık ücret alır. Navlun bedeli, yükün taşıyan ve taşıtan kişilerce belirlenmektedir. Genellikle yükü taşıtan taraf ödemekle yükümlüdür. Ancak bazı istisnai durumlarda yükü teslim alan kişi tarafından da ödenebilmektedir. Bu gibi durumlarda navlunu ödeyecek kişi, taşıma senedi (konşimentoda) belirtmelidir.
Navlun Bedeli Nasıl Hesaplanır?
Navlun bedeli, taşımanın gerçekleştiği lokasyon ve zaman dilimindeki yoğunluk durumları ya da rotanın yol şartları gibi parametrelere bağlı olarak değişim göstermektedir. Taşıma sonrasında sürücünün aynı rotada teslim etmesi gereken başka mallar olması durumu da bedeli direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle yükü taşıyan ve taşıtan kişilerin bu durumları birbirlerinin perspektifinden değerlendirmeleri de oldukça önemlidir. Örnek navlun bedellerini link üzerinden öğrenebilirsiniz.
Finansal Süreçleri Hızlandıran Tahsilat Platformu: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile nakit ihtiyacınızı uzun prosedürlerle uğraşmadan anında karşılayabilirsiniz. Vadeli alacaklarınızı vadesi gelmeden önce tahsil edebilir, tek tuşla vadelerinizi esnetebilirsiniz. Finansal süreçlerin takibini kolaylaştırmak ve tüm avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!