Dinamik İskonto (Dynamic Discounting) Nedir?

COVID-19 sürecinde tedarikçiler ve alıcılar belirgin ölçüde finansman problemi ile karşı karşıya kaldı. Bu sorunların önüne geçmek amacıyla birtakım finansman yöntemleri araştırılmaya başlandı. Peki, bu yöntemlerden biri olan dinamik iskonto nedir? Dinamik iskonto süreci nasıl işler? Diğer tedarikçi finansman yöntemleri neler?

05.12.2021by Figopara
Dinamik İskonto (Dynamic Discounting) Nedir?

Dinamik İskonto Nedir?

Temel olarak indirim anlamına gelen iskonto, bir borcun ya da bedelin ödenmesi sırasında uygulanan indirim anlamını taşır. Finans kurumlarınca iskonto etmek, henüz vadesi gelmemiş bir senedin vadesine kadar olan kısmındaki faiz düşürüldükten sonra kalan kısmının verilmesi anlamını taşır.

Dinamik iskonto (dynamic discounting) ise likidite problemi yaşayan firmalar için bir finansman yöntemidir ve dijital platform üzerinden uygulanır. Bu yöntemde tedarikçi firma ve alıcı firma olmak üzere iki taraf bulunurken, herhangi bir finansal kurumun varlığı söz konusu değildir. Finansal bir enstrüman olan dinamik iskonto, nakit yönünden kuvvetli kurumsal firmaların vadeli ödemelerini vadesinden önce gerçekleştirerek erken ödeme iskontosundan faydalanılmasını sağlar.

Dinamik İskonto Süreci Nasıl İşler?

Alıcı firmadan vadeli alacağı olan tedarikçi firma, tedarikçi ve alıcı firma tarafından onaylanan fatura tutarının üzerinden belirli bir indirim sağlayarak nakit sıkıntısı olmayan alıcıyla vadesinden önce ödeme için anlaşır. Bu sayede söz konusu indirimin karşılığında yapılacak ödeme daha kısa bir sürede gerçekleştirilmiş olur. 

Dinamik iskonto ile tedarikçi firma kısa dönemli finansman ihtiyacını bir finansal maliyet yüklenmeden karşılarken, alıcı firma da indirimden faydalanmış olur. Ayrıca, fon bulmakta zorlanan küçük çaplı tedarikçilerin fon ihtiyacını gidermeye de olanak sağlar. Ticaretin devamlılığı için gereken kaynağı, güveni ve işbirliğini sağlamanın yanında finans kurumları gibi aracı kuruluşlar olmadan da fon akışı gerçekleşir.

Diğer Tedarikçi Finansmanı Yöntemleri Nelerdir?

Dinamik iskonto haricinde de tedarikçi finansmanı yöntemleri bulunur. Bunlar:

1) Stok Finansmanı (Inventory Financing)

İptal edilen siparişler sebebi ile depolarda bekleyen ve satılamayan ürünler teminat gösterilerek finansman sağlanabilir. İki şekilde uygulanır. Bunlardan ilki, ürün tutarının belirli bir yüzdesi borç alınarak ürün satışından sonra geri ödemesinin yapılmasıdır. Diğeri ise lojistik firmanın ürünü tedarikçiden satın alarak sonrasında müşteriye satması şeklinde gerçekleştirilmesidir.

2) Satın Alma Siparişi Finansman Yönetimi (Purchase Order Finance)

Likidite problemleri ve azalan talep sebebi ile dondurulan sipariş talimatları finansman yöntemi olarak kullanılabilir. Alıcı firmanın finansal kurumla anlaşarak sipariş mektubunun teminat olarak gösterilmesi suretiyle, tedarikçi firmaya ilgili siparişin tutarının belirli bir oranı kadar finansman sağlanabilir.

3) Tedarikçi Zinciri Finansmanı (Supply Chain Finance)

Alıcı firmanın tedarik finansmanı için bir finans kurumu ile anlaşması ve kredi notu üzerinden yapılacak değerlendirme ile kısa vadede belirli bir oranda finansman sağlanmasını kapsar. Ödeme şartlarındaki miktarın alıcı firma tarafından finans kurumuna geri ödenmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bu sayede likidite sorununa yol açmadan ödeme dönemleri uzatılmış olur.

Tedarikçi Finansmanı Platformu: Figopara

Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı platformu ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Finans kurumlarının tekliflerini tek bir platform üzerinden görüntüleyebilir, size en uygun olan teklifi seçerek istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Figopara’nın altyapısı, dinamik iskonto için gerekli adımları sağlayarak nakit açısından kurumsal firmaların tedarikçilerine uygun finansal kaynak yaratmasına imkan tanır. Platformumuzun avantajlarından faydalanmak için yapmanız gereken tek şey, hiçbir şart ve ücret olmadan platformumuza üye olmak. Siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!