Teknoloji geliştikçe günlük hayatımıza e-ticaret, e-ihracat ve mikro ihracat gibi kavramlar girdi. Mikro ihracat, firmalara gümrük müşavirine ihtiyaç duymadan ve bürokrasiyle daha az uğraşarak ihracat yapma imkanı tanıdığı için zamanla önem kazanan bir kavramdır. Yurt dışına yapılan bir satışın fatura tutarı 15.000 Euro’dan az ve ağırlığı 300 kg’dan fazla değilse bu ‘mikro ihracat’ olarak tanımlanmaktadır.
ETGB (Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi) Nedir?
Posta ya da hızlı kargo taşımacılığı ile gönderimi yapılan eşyanın gümrük işlemleri ile ilgili tüm işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştiği bir uygulamadır. ETGB beyanı, alıcı ve gönderici adına yetkili kargo operatörü tarafından yapılmaktadır. Mikro ihracat yapan firmaların gümrük beyanı ile ilgili maliyetlerini azaltarak faaliyetlerine devam etmelerini ve vergi iadesi almalarını sağlar.
Mikro İhracat Nasıl Yapılır?
Geleneksel yöntemlerle ihracat yapan KOBİ’ler, genellikle bir gümrük müşavirliği şirketi ile çalışırlar. Bu süreçte gümrük beyannamesinin düzenlenmesi ve beyannamenin ihracatçı birliğe onaylatılması gibi prosedürlerle uğraşılması gerekir. Mikro ihracat ise ürünlerin Türkçe fatura aslı ve İngilizce nüshasının kargo şirketlerine teslim edilmesi yeterlidir.
Yetkili kargo şirketi, operatör olarak KOBİ adına ek ücret almadan ETGB düzenleyerek gümrük işlemlerinin yapılmasını sağlar. Şirketlerin ETGB sistemiyle mikro ihracat işlemi yapıldıktan sonra KDV iadeleri kolayca alınabilir. Bu süreçte ETGB düzenleme yetkisine sahip bir kargo şirketi ile çalışmak gerekmektedir. Firmalar kendileri ya da gümrük müşavirleri aracılığıyla ETGB sisteminden herhangi bir işlem gerçekleştiremezler.
Mikro İhracatın KOBİ’ler İçin Avantajları Nelerdir?
KOBİ’ler için mikro ihracatın avantajları arasında şunlar sayılabilir:
- Gümrük müşavirliği ve ardiye ücreti ödenmesi gerekmez.
- Vekâletname şartı yoktur.
- Evrak işlerini azaltarak zamandan tasarruf etmenizi sağlar.
- Şirketin gönderileri sen KDV indirimi almasını sağlar.
- Hafta sonu da gönderim yapma imkanı verir.
- Alıcıların ürünlere daha kolay ulaşmasını sağlar.
- İhracatçı birliği onayı alınması gerekmez.
Mikro İhracat İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Mikro ihracat için gerekli olan belgelerin listesi şu şekildedir:
Dolaylı temsil yetki belgesi
Mikro ihracat gönderi bilgi formu
Maliye onaylı Türkçe fatura aslı ya da e-arşiv fatura
İngilizce fatura ya da proforma
Konşimento kopyası
ATR belgesi
İhracat Faaliyetlerinde Nakde Ulaşmanın En Kolay Yolu: Figopara
Alacaklarınızı tahsil etmek için vade süresini beklemek zorunda değilsiniz. Vadesi gelmeyen alacaklarınızı istediğiniz zaman Figopara ile nakde çevirebilirsiniz. Nakde ulaşmak için yapmanız gereken tek şey; finans kurumlarının size özel sunduğu teklifler arasından kendinize en uygun olanı seçmek. Siz de Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak istiyorsanız ek ücret gibi şartlar gerektirmeden tek bir tık ile platformumuza üye olabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve nakit kaygısı olmadan ihracat yapın!