İşletmelerin kuruluşları ve büyümeleri kadar normal işleyen iflas sürecinde, adını sıkça duyduğumuz konkordato terimi nedir? Neden talep edilir?
Konkordato Nedir?
Konkordato, iflas durumundaki işletmelerin alacaklılara, borçlarını belirli bir vade ve oran ile ödemeyi talep ettikleri mahkeme tarafından onaylı hukuki bir anlaşma sürecidir. Kelime olarak iflas anlaşması anlamına gelmektedir. Bu anlaşma sırasında işletmelerin temel amacı borçlarını yeniden yapılandırmaktır. İflas sonrası, adi, mal varlığının terki suretiyle, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yoluyla yeniden yapılandırılması olmak üzere 4 kısımdan oluşmaktadır.
Neden Talep Edilir?
Mali sıkıntılar yaşayan işletmeler, iflas anlaşması ile önceden zaman kazanıp alacaklıları ile anlaşarak finansal durumlarını düzeltmek ve iflastan kurtulmak için yeni bir şans elde etmektedirler. Bu süreçte işletmeler, devlet tarafından yasal olarak bir süreliğine korunarak; alacaklıların haciz işlemlerini başlatmaları, bankaların kredi geri ödemelerini talep etmeleri ve ipoteklerin satışa çıkarılması engellenmektedir.
Konkordato ile İflas Erteleme Arasındaki Farklar Nelerdir?
Uzun yıllardır işletmeler için kurtarıcı niteliğinde olan konkordato tatbiki, 2018 yılında kaldırılan iflası erteleme uygulamasının yerini doldurması nedeniyle daha çok tercih edilmektedir. Ancak tam olarak aynı işlevi görmeyen bu iki uygulamanın farkları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İşletmelerin, iflası erteleme talebinde bulunabilmeleri için borçlarının alacaklarından fazla olması gerekmektedir. Ancak iflas anlaşmasına başvuracak işletmelerin, “borçları ödeyememek” veya “ödeyememe riskinin olması” yeterlidir.
- İflası ertelemeye yalnızca anonim şirket sahipleri başvuruda bulunabilirken; konkordatoya ise şahıs ya da kooperatif şirketler de başvurabilmektedir. Ayrıca, iflas talebinde bulunabilen her alacaklı, iyi gerekçelendirilmiş detaylı bir dilekçe ile borçlu adına konkordato işlemlerinin başlatılmasını talep edebilmektedir.
- İflasın ertelenmesinde faiz işlemektedir; ancak iflas anlaşması süresince faiz işlememektedir. Ayrıca, iflasa göre çok daha uygun maliyetli bir uygulamadır.
- Konkordato uygulamasının süresi en fazla 23 ay sürebilirken, iflası erteleme 5 yıl kadar devam edebilir.
- İflası erteleme sırasında borçlu kişinin tasarruf ehliyeti tamamen ortadan kalkmaktadır. İflas anlaşması sürecinde ise borçlunun tasarruf ehliyeti devam etmektedir.
- İflas talebinde bulunabilmek için tacir olmak gerekirken, her borçlu ve alacaklı iflas anlaşması talebinde bulunabilmektedir.
- Konkordato sürecinin sonucunda borçlu, borcundan tamamen kurtulmaktadır. Bu sürecin dışında kalan alacakların yasal olarak alacak talebinde bulunmaları söz konusu değildir. Ancak, iflas sürecinde alacaklarını tahsil edememiş alacaklı müflisi takip edebilmektedir.
- Mahkeme tarafından iflasın ertelenmesi hususunda verilecek karar sırasında alacaklıların onayı şart değildir. Lakin iflas anlaşmasında mahkemece kabulü için toplantıya iştirak edecek bireylerin belirli bir sayıda olmaları gerekmektedir.
Figopara ile İstediğiniz Anda Nakde Ulaşın!
Figopara ile alacaklarınızı ihtiyaç duyduğunuz anda vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken e-faturanızı sisteme yükleyerek bu işlemi tamamlamak. Tüm finans kurumlarının tekliflerini güvenli altyapıya sahip tek bir platformdan görüntüleyip size en uygun olanını seçebilir ve istediğiniz anda nakde ulaşabilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek şart veya ücret olmadan platformumuz üzerinden üye olmanız. Haydi siz de Figopara’ya katılın, istediğiniz anda nakde ulaşın!