Ticari hayatta işletme defteri beyanı oldukça sık karşılaşılan bir konudur. Tüccarların yer aldığı kategoriye göre tutması gerekebilir. Peki, işletme defteri Nedir? Kimler tutmakla mükelleftir?
İşletme Defteri Nedir?
Vergi usul kanununca iki çeşit tüccar vardır: Birinci sınıf ve ikinci sınıf tüccarlar. İşletme defteri, ikinci sınıf tüccarların tuttuğu ve ekonomik faaliyetlerini not ettikleri defterlerdir. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına uygun olacak şekilde kayıt tutmaları gerekir. İkinci sınıf tüccarların ise işletme defteri kaydı tutması gerekir. İşletme defterinin bilançodan farkı, tek taraflı tutuluyor olmasıdır. Gelir ve gider kayıtlarının ayrı sayfalarda deftere işlenmesi gereklidir. Gelirler defterin sağ tarafına işlenirken; giderler ise sol tarafında belirtilir. Sayfadaki en son satırda toplam hesap belirtilir. Gider bölümünde, işletmede yapılmış olan tüm mal ve hizmet satın alımlarının kaydı bulunur.
Kaydı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Eğer işletme defteri elektronik ortamda tutuluyorsa, defter kaydının belirttiği ayın KDV beyannamesinin son teslim tarihinden önce tamamlanmalıdır. Basit usule uygun olarak işlem yapanlar, gelir ve giderlerini üç aylık olarak bir sonraki ayın sonuna kadar kaydetmelidir. KDV beyannamesini teslim etmeden önce, deftere herhangi bir yanlış bilgi işlendiyse düzeltilmesi gerekir. Yanlış işlenen bilgi güncellenebilir veya silme işlemi gerçekleştirilir.
Kimler İşletme Defteri Tutabilir?
İşletme defteri ikinci sınıf tüccarlar tarafından tutulabilir. İkinci sınıf tüccar statüsünde sayılabilmek için, işletmenin belirlenen işlem hacimlerinin altında olmaları gerekmektedir. 2020 düzenlemeleri kapsamında mal alım-satım miktarı yıllık 280.000 TL ile 390.000 TL arasında olanlar ve alım-satım dışında faaliyet gösterenler için yıllık gayrisafi iş hasılatı 140.000 TL’den fazla olmayanlar ikinci sınıf tüccar kategorisinde kabul edilir. İkinci sınıf tüccar kabul edilmek için belirtilen sınırlar her sene Maliye Bakanlığı tarafından güncellenir. Birinci sınıf tüccarlar 3 kez üst üste yukarıda belirtilen sınırların %20 veya daha fazla altına düşerse, o tarihten sonra ikinci sınıf tüccar olarak kabul edilir.
İşletme Defteri Tutarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Eğer defter kaydı elektronik ortamda yerine kağıt üzerinde tutuluyorsa, kaydın Türkçe tutulması gerekir. Mürekkep kalem ile doldurulmalı ve zarar görmeyeceği bir ortamda muhafaza edilmelidir. Ticari bir belgenin kaydı tutulduğu için KDV tutarını özellikle belgede belirtmek gerekmektedir. Geçen yıldan devreden malların miktarı defterin ilk sayfasında bulunan gider bölümüne işlenmelidir. Her satıra sadece bir belgenin kaydının işlenmesi zorunludur. Çalışanların maaşları, bordro tablosunda bulunan brüt giderlere göre kaydedilmelidir. Belgeler zaman sırasına uygun olarak deftere işlenmesi gerekir.
Figopara ile Alacaklarınızı Anında Tahsil Edin!
Alacaklarınızın vadesi dolmasa bile ihtiyaç duyduğunuz anda tahsil edebilirsiniz. Figopara ile ihtiyacınız olduğu anda nakde ulaşarak işletmenizin daha sağlıklı bir nakit akışına sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Üstelik platformda finans kurumları tarafından size özel sunulan tekliflerden dilediğinizi seçebilirsiniz. Tüm bu avantajlardan yararlanmak için yapmanız gereken tek şey; ek ücret veya şart olmadan platformumuza üye olmanız. Haydi, siz de Figopara ailesine katılın ve dilediğiniz an nakde ulaşın!