E-İmza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mali mühür, firma tarafından sahip olunan kaşenin elektronik versiyonudur. Günümüz teknoloji çağı ve globalleşme süreçleriyle, fiziksel olarak kaşe kullanımı yerine dijital ortamda kaşeleme önemli bir opsiyon haline gelmiştir. Peki, mali mühür ve e-imza arasındaki farklar nelerdir?

30.11.2020by Figopara
E-İmza ve Mali Mühür Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mali Mühür Nedir?

Mali mühür, kurumsal bir elektronik imza çeşidi olarak tanımlanabilir. Mali mührün en önemli özelliklerinden biri e-fatura gibi bir çok resmi işlemlerdeki içeriğin gizli tutulmasıdır. Bu açıdan inovatif bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Tüzel bir şirket, e-fatura ve e- arşiv gibi uygulamalara geçmek istiyorsa mali mühür başvurusu yapması gerekir.

Mali Mühür Nasıl Alınır?

Mühür, firmaya TÜBİTAK tarafından ulaştırılır ve USB gibi görünür. Kamu sertifikasyon merkezinin internet sayfası üzerinden başvuru yaptıktan sonra ücreti TÜBİTAK’a ödeyerek elde edebilirsiniz. Başvurudan ortalama 7 gün sonra mühür tarafınıza ulaştırılır. 

Ne İşe Yarar?

Mali mühür e-fatura başvurusu aşamasında firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır. Böylelikle kuruma ilişkin bilgiler doğrulanır. Mali mühür kurumun yetkilendirdiği şahıslar tarafından kullanılır ve 3 senede bir yenilenmesi gerekir. Eğer bir değişiklik söz konusu olursa yetkili birimlere aktarılmalıdır. Firmanın unvanı değişirse eski mühür geçerliliğini kaybeder. E-fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur; çünkü sistem tarafından firmanın doğruluğunun teyit edilmesi gerekir.

E-İmza Nedir? Nasıl Alınır?

E-İmza ise mali mühürden farklı olarak firma yerine şahsa verilir ve kişinin ıslak imzası yerine geçer. Elektronik ortamdaki bir evraka eklenebilir ve geçerliliği ıslak imzayla aynıdır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı elektronik sağlayıcılar aracılığıyla temin edilebilir.

E- İmza Ne İşe Yarar?

Verinin izinsiz değiştirilmesi silinmesi ya da ekleme yapılmasını önlemek için veri bütünlüğü sağlanır. Kimlik doğrulama özelliği ile imza isteğinin gerçekten o kişi olup olmadığı doğrulanır. Ayrıca, elektronik ortamda yapılan işlerin reddedilmemesi için de inkar edilemezlik özelliği taşır. Şahıs firması olarak e-fatura kullanımı yapılacak ise başvuru mali mühür yerine elektronik imza ile de yapılabilmektedir.

Mali Mühür ve E-İmza Arasındaki Farklar Nelerdir?

E-imza, kişinin kendisini temsil ederken; mali mühür ise kurumsal şirketlerin elektronik fatura ya da diğer elektronik dönüşüm uygulamalarına kayıt olabilmesi ve faydalanabilmesi için gereken bir mühürdür. Mali mühür kurumsal kimlik temsili ile elektronik imzadan ayrılır. Başvuru sürecinde ise e-imzadan farklı olarak “Kamu Sertifikasyon Merkezi”ne ait internet sitesi üzerinden başvuru gerçekleştirilir. Eğer şahıs şirketi söz konusu ise bu noktada e-imza mali mühür yerine kullanılabilir; ancak kurumsal firmalarda mutlaka mali mühür alınması gerekmektedir. 

Figopara İle Nakit Odaklı Bir İşletmeye Dönüşün!

İşletmenizi dijitalleştirmek için attığınız adımlar nakde ulaşmanızı sağlayabilir. Figopara teknolojisiyle finans kurumlarını gezmeden tek bir tuşla nakde ulaşabilirsiniz. Vadesi dolmayan alacaklarınızı istediğiniz zaman nakde çevirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey; e-faturalarınızı sisteme yüklemek ve finans kurumlarının teklifleri arasından size en uygun olanı seçmek. Siz de Figopara’nın tüm avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, ek ücret gibi şartlar olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Haydi, siz de Figopara’ya katılın ve en kolay yoldan nakde ulaşın!