e-Tebligat Nedir? Ne işe yarar?
Elektronik ortamda yapılan işlemlerin kullanımını gün geçtikçe artmaktadır. Bu işlemlerden biri olan ve ticari faaliyeti olan kişiler için birçok avantaja sahip e-Tebligat nedir? Başvurusu nasıl yapılır?
e-Tebligat Nedir?
e-Tebligat, tebliği gereken belgelerin mükelleflere fiziki ortam yerine elektronik ortamda oluşturularak gönderilmesidir. Bu tebligat fiziki ortamda yapılan ile aynı sonuçlara sahiptir ve alıcılarına Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi aracılığı ile gönderilir. 213 sayılı ve 456 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği hükümleri gereğince 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle kullanılmaya başlanmıştır.
e-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?
Başvurular, kamu kurumları ve tüzel kişiler için ve bireysel olarak yapılan başvurular olmak üzere iki gruba ayrılır.
Kamu Kurumları ve Tüzel Kişiler için
PTT’ye yapılan bu başvuru, e-Tebligat oluşturması zorunlu olan kişiler ve kurumlar içindir. Başvuru esnasında istenen belgeler şunlardır:
- Devlet Teşkilatı Merkezi Kayıt Sistemi’ne (DETSİS) kaydı bulunmayanlar için tabi oldukları sistemin bilgileri, kamu kurum ve kuruluşları ile çalışanlar için kuruma özel numara ve sistem bilgileri,
- Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne (MERSİS) kayıtlı olan tüzel kişilerin MERSİS numarası ve sistem bilgileri,
- MERSİS’e kayıtlı olmayan tüzel kişilerin tabi oldukları sisteme ait bilgiler,
- PTT’nin talep ettiği diğer belgeler.
Bireysel Başvurular
Online bir şekilde veya PTT şubelerinden bizzat başvuru yapılmaktadır. Ön başvuru ve asıl başvuru aşamalarına sahiptir. Gerçek kişiler tarafından Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi ile PTT’ye gitmeden ön başvuru yapılabilmektedir. Alınacak bir ön başvuru numarası ve gerekli kimlik belgeleri ile PTT’ye müracaat edilir. Asıl başvuru aşaması ise gerçek kişiler tarafından PTT’ye gitmeden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi’nde bulunan başvuru sayfasından e-İmza, e-Devlet ya da mobil imza aracılığıyla online bir şekilde gerçekleştirilir.
e-Tebligat Nasıl Görüntülenir?
e-Devlet sisteminden görüntüleme işlemi gerçekleştirilebilir. Mobil imza, e-İmza veya e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sayfasına girilir. Daha sonra e-Tebligat görüntüleme seçeneği seçilerek işlem tamamlanır. Ayrıca, kendi sistemine giriş yapılarak da görüntüleme gerçekleştirilebilir.
Avantajları Nelerdir?
- Hizmet kalitesini iyileştirir.
- Kişisel bilgilerin korunmasını sağlar.
- Tebligat tarihi, gönderen ve alıcı bilgileri net ve açıktır.
- Fiziki ortamdakine kıyasla masrafsızdır.
- Zamandan tasarruf sağlar.
- Belgeler üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmasını engeller.
e-Tebligat Sistemi Kimlere Zorunludur?
Bu sistemi; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğ için uygun bir elektronik adres kullanma zorunluluğu getirdiklerinin, 4458 sayılı kanun kapsamında gümrük yükümlülüğü olan kişilerin ve tüm gümrük müşavirlerinin kullanması gerekmektedir.
Finansal Süreçlerin Takibini Kolaylaştıran Platform: Figopara
Figopara’nın Tedarikçi Finansmanı sistemi ile alacaklarınızı vadesinden önce tahsil edebilirsiniz. Tek sistem entegrasyonu sayesinde birçok finans kurumuna aynı anda ulaşabilir, e-Fatura’larınızın takibini tek bir platform üzerinden anında yapabilirsiniz. Uzun süren prosedür işlemleri yerine sadece faturanızı sisteme yükleyerek zamandan tasarruf sağlayabilirsiniz. Avantajlarımızdan yararlanmak için hiçbir ek şart ve ücret olmadan platformumuza üye olabilirsiniz. Siz de Figopara’ya katılın, tüm finansal süreçlerinizin takibini kolaylaştırın!